Slik foregår vaksineringen

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vaksinasjon av barn skjer som regel på helsestasjon eller på skolen. Det er helsesøstrene som har ansvaret for gjennomføringen av barnevaksinasjonsprogrammet. 

Før vaksinering

Før vaksinering må helsetilstanden til den som skal vaksineres kartlegges. Det er viktig å få klarhet i eventuelle kroniske sykdommer og/eller medisinbruk. Spesielt viktig er dette for sykdommer eller medisiner som gir svikt i immunforsvaret, siden dette i noen tilfeller kan bety at vaksinen ikke skal gis. Legen/helsesøster kan stille følgende spørsmål før vaksinasjon: 

  • Er den som skal vaksineres frisk på vaksinasjonsdagen? 
  • Har han/hun hatt reaksjoner etter eventuelle tidligere vaksiner? 
  • Har han/hun tidligere hatt noen alvorlig allergisk reaksjon på legemidler eller annet? 
  • Har han/hun kronisk sykdom? Spesielt viktig er det å få vite om sykdom som påvirker immunforsvaret. 
  • Bruker han/hun medisiner? Spesielt viktig er det å få vite om kortisonpreparater eller andre medikamenter som demper immunforsvaret. 
  • Er hun gravid eller planlegger å bli det? 
  • Har den som skal vaksineres fått blodoverføring eller andre blodprodukter de siste månedene? 
  • Har personen fått noen annen vaksine de siste fire ukene?

Vaksinasjonen

De fleste vaksiner gis som sprøyte. Hos små barn som ennå ikke kan gå settes vaksiner oftest i låret. Hos store barn og voksne settes vaksiner vanligvis i overarmen.

Etter vaksinasjon

Etter vaksinasjon skal den vaksinerte observeres i 20-30 minutter. Dette er for å sikre at nødvendig hjelp og behandling kan gis hvis den vaksinerte skulle få noen form for reaksjon på vaksinen. Alle som vaksinerer har opplæring i, og nødvendige medisiner tilgjengelig, for å takle en eventuell reaksjon.

Myndighetenes mål i all vaksineutvikling er at vaksinene skal gi best mulig effekt med minst mulig bivirkninger. Siden vaksiner gis til friske personer, og mange vaksiner tilbys alle barn, aksepteres mindre bivirkninger i forbindelse med vaksiner enn i forbindelse med andre legemidler.

Kun leger kan foreskrive vaksine

Vaksiner er reseptbelagte legemidler og må forskrives av lege. Ved all vaksinasjonsvirksomhet må derfor en lege ha ansvar for hvilke vaksiner som gis og hvem de gis til.

Det er helsesøstrene som har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av barnevaksinasjonsprogrammet. Det er også de som setter vaksinene. Det er imidlertid ansvarlig lege som vurderer om det kan være medisinske grunner til at et barn ikke kan følge vaksinasjonsprogrammet. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer