Mange foreldre bekymrer seg over hvor mye tid barna bruker på mobiltelefoner, nettbrett og pc-er, men det er allikevel kanskje ikke så mange foreldre som tør eller orker å gjøre det samme som den danske tobarnsmoren Julia Lahme (40).
Etter å ha registrert at skjermbruk utgjorde en stadig større del av familiens hverdag, besluttet hun at deres 14 dager lange ferie i Thailand skulle være fullstendig skjermfri.
Julia forteller at sønnene Elias (10) og Sofus (6), ikke akkurat hoppet av glede da de fikk høre om morens nye eksperiment.
– Vi ga dem beskjed om at ferien skulle være skjermfri allerede en måned før vi reiste. Det kom mange protester fra barna, da de absolutt ikke likte idéen. Men vi fortalte dem bare at det var slik det var og spurte dem ikke om hva de mente om saken, sier hun.
Julia forteller at familien til vanlig nok har en skjermbruk som er ganske så gjennomsnittlig. Som selvstendig næringsdrivende er Julia og ektemannen Johan alltid tilgjengelige, noe som betyr at telefonen er innenfor rekkevidde det meste av tiden. Yngstemann Sofus bruker nettbrett til film, spill og avslapning, mens eldstemann Elias sitter med telefonen sin eller spiller onlinespill med vennene på pc.
– Jeg har aldri vært imot skjermbruk, da barna våre vokser opp i en verden hvor de må kunne bruke teknologien positivt og aktivt.
– Men vi tok jo ferie for å være sammen, for å være tette og oppleve det samme samtidig. Vi hadde også endeløse diskusjoner med barna om når og hvor mye de kunne få lov til å være på skjerm. Jeg ville ikke bruke ferien vår på å diskutere dette, jeg ville at vi skulle være sammen og kjenne på hvordan det er å ikke gjøre noe. Kanskje til og med kjede oss litt sammen, sier hun.
LES OGSÅ: Bør det være mobilforbud for foreldre i barnehagen?

Angret litt underveis
Guttene fikk riktignok lov til å bruke nettbrettene sine på den 14 timer lange reisen fra Danmark til Thailand og hjem igjen, men ellers var det ingen unntak fra regelen.
Med seg på turen hadde de mange spill, tegnepapir, bøker og tusjer.
– Vi innså raskt at vi ikke trenger mye annet enn hverandre, sol og tid. Det var en veldig positiv erfaring. Vi ble også bedre til å løse små konflikter, fordi vi ikke hele tiden hadde en distraksjon, sier Julia.
Selv om barna tok den skjermfri ferien overraskende bra og uten protester da de først var kommet av sted, innrømmer Julia at hun hadde perioder hvor hun angret litt på avgjørelsen om å gjøre ferien totalt skjermfri.
– Jeg angret litt men det varte egentlig kun de første dagene, etter hvert fant vi en rytme og en metode for å bare ta det stille og rolig. Men det var ikke lett da jeg og mannen min gjerne ville dyrke yoga uten å bli forstyrret eller når jeg ikke orket å prate mer om dyr som barna mine er besatte av, smiler hun.
– Det var også vanskelig å selv ikke skulle bruke telefonen. Jeg sjekket den et par ganger om dagen når barna ikke så det, slik at jeg kunne holde et øye med mailen min. Men ellers hadde jeg jo ikke selv adgang til den distraksjonen som min telefon også er.
De positive erfaringene fra den skjermfrie ferien, har ført til at familien i etterkant har gjort endringer på hjemmebane. Etter at de kom tilbake har de fleste helger vært helt uten skjermbruk.
– Barna er ikke alltid like tilfredse med dette, men da ser vi for eksempel en film sammen slik at skjermen er noe vi gjør i fellesskap i stedet for å sitte atskilt, sier Julia.
– Mitt råd til andre foreldre som kunne tenke seg å gjøre det samme, er å være tydelig og sørge for at det ikke er rom for forhandling. Forklar barna at dette handler om å være sammen og at det ikke betyr å sitte ved siden av hverandre med hver sin skjerm.
Utfordrer alle til å ta en skjermfri uke
De siste seks årene har den tverrkirkelige organisasjonen Tro og Medier arrangert «skjermfri uke» i uken før påske. Daglig leder Jarle Haugland forteller at interessen for tiltaket er stigende og at flere uttrykker et økt behov for skjermfri soner og perioder.
– Vi har fått overveiende positive tilbakemeldinger fra de som har testet en skjermfri uke. Noen forteller at de har fått bedre tid og at de har lært seg håndarbeid eller nye sanger på gitar. I vår familie opplever vi at vi er litt rastløse de første to-tre dagene, men så kjenner vi at det gjør godt.
– Vi har også fått høre fra noen at de krangla så mye at de måtet avbryte den skjermfrie uken og at dette er noe de aldri vil gjøre igjen. Men da har de i alle fall fått reflektert over det og fått en opplevelse de kan ta med seg videre, smiler han.
Gjennom å teste hvordan det er å ha en uke uten skjerm, håper Haugland at flere får innsikter som fører til langvarig endring i skjermbruken.
– Mange opplever nok det å ta en skjermfri uke som litt for krevende og det er en ærlig sak. Det vi ønsker er at folk stopper opp og tar tilbake kontrollen over egen skjermbruk. Det viktigste er ikke at man klarer å gjennomføre en uke med digital avrusning, men hva man gjør de 51 andre ukene i året, sier han.
– Forskning tyder på at vi trenger en digital avrusning fordi skjermene har en så stor tiltrekkende effekt på oss. En uke uten skjerm vil også gi oss mulighet til mer fellesskap. Vi får tid til blikkontakt som er noe av det første vi mister når vi kikker ned i skjermen våre og som er et av de viktigste redskapene vi har for å bygge relasjoner.
Får mer og bedre kvalitet på tiden
Haugland tror også at mange vil oppleve at de har mye mer tilgjengelig tid når de kutter ut all skjermbruk.
– Smarttelefoner gir oss stadig pushvarsler som stykker opp tiden vår og mange av oss sjekker mobilen hvert femte minutt. Dersom vi isolerer oss fra disse avbrytelsene vil vi forhåpentligvis ikke bare få mer tid, men kvaliteten på tiden vil også bli bedre. Det blir lettere å fullføre en samtale og vi får mer tid til stillhet, til å tenke ferdig en tanke, til refleksjon og modning.
Han tror mange opplever at økt skjermbruk er noe som har sneket seg inn i livene våre, uten at vi egentlig har vært helt bevisste på hva det gjør med oss.
– Teknologien utvikler seg fortere enn våre evner til å bruke den på en moden måte. Det er da vi trenger å stoppe litt opp, ta et skritt til siden og tenke over om dette er noe vi ønsker eller om det er andre ting vi prioriterer høyere. I vår begeistring over teknologiutviklingen har vi omfavnet den fordi det gjør hverdagen vår enklere, men prisen er kanskje noe høyere enn det vi skulle ønske.
LES OGSÅ: Går barnet ditt ofte i «vranglås»?
Tror foreldre er like avhengige som barn
Melanie Ekholdt Huynh, barne- og ungdomspsykiater ved Varden Spesialistsenter, er enig i at det finnes fordeler med å ta helt skjermfri over en periode.
– Det skaper mulighet til å finne tilbake til vaner og aktiviteter som familien hadde før skjermene inntok vårt familieliv. Det blir en liten reise til fortiden som gjør at det blir lettere å finne ut hva vi som familie skal ta med oss inn i vår digitale nåtid, sier hun.
Huynh tror mange vil synes det er vanskelig å ta helt skjermfri på denne måten, fordi vi i dag nesten får dekket alle behov via skjermene. Skjermene gir oss fortellinger, musikk, nyheter, siste nytt fra «jungeltelegrafen» via sosiale medier som Facebook, spenning og ro.
– Men dette kulturelle limet som har vært en del av vår flokktilværelse mangler en dimensjon. Det er det kroppslige. Selv om vi kan danse med «just dance-spill» eller få spennende face to face diskusjoner etter å ha sett på Netflix serie, så er det dessverre slik at kroppene våre blir avkoblet og nesten borte når vi er flere timer foran skjerm per dag, sier hun.
– Vi foreldrene er nok kanskje like avhengige av skjerm som våre barn, men ved at vi er voksne så er vi mer modne og kan lettere planlegge vår hverdag og ta grep. Barn og unge trenger kloke voksne som kan hjelpe dem med å finne balanse i hverdagen.

- Barn yngre enn to år bør ikke bruke skjerm
Dersom familien ønsker å ta skjermfri i en periode eller vil redusere skjermbruken i hverdagen, råder hun om å se på hva det er hver enkelt liker å gjøre på skjermen.
– Det kan være at det ligger et spennende interesseområde bak spill interessen til ungdommen din, eller Netflix-serien til minstemann som virker så tiltrekkende. Det kan være utgangspunkt for å utforske en ny interesse eller aktivitet utenfor skjermen. Alt ifra tegning, brettspill, musikk, utforskning av natur og annen fysisk aktivitet kan ha sitt utgangspunkt ut ifra et interessefelt på skjermen.
LES OGSÅ: - Prioriter skjermtid sammen med barna framfor å følge på kamper og treninger