– Det er viktig å etablere gode spisevaner i barneårene fordi vi ofte drar med oss disse vanene inn i ungdoms- og voksenlivet, sier Silje Steinsbekk, som er professor og psykologspesialist ved NTNU.
– Gode spisevaner bidrar til god helse, både mentalt og fysisk. De fører også til at vi holder en gunstig vekt og fremmer et positivt og ukomplisert forhold til mat.
Hvilke spisevaner vi har påvirkes av mange faktorer, blant annet genene våre, temperamentet og personligheten vår. De påvirkes også av hvilken kultur vi lever i og hvilke verdier og normer vi har knyttet til mat og spising.
Men fordi vi ikke kan endre genene våre og i liten grad kan påvirke kulturen vi lever i, mener Steinsbekk det er viktig å rette oppmerksomheten vår mot de faktorene vi faktisk kan gjøre noe med.
Skap en god stemning rundt måltidene
En av disse faktorene, og kanskje den viktigste, mener hun er å skape en god stemning rundt måltidene og forholde seg til mat og måltider på en måte som fremmer gode spisevaner.
– Tenk på at trivselen rundt matbordet er like viktig som det ernæringsmessige. Mat er mer enn ernæring, det handler om å «dele et måltid med tid» - derav ordet måltid. Ikke fokuser på maten, men bruk anledningen rundt bordet til å snakke om det som har skjedd i løpet av dagen, bruk anledningen til å vise interesse for barnet, sier hun.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger