Slik hjelper dere barna ved samlivsbrudd

STØTT BARNA: Når mamma og pappa går fra hverandre snus livet på hodet for barna Foto: Shutterstock
STØTT BARNA: Når mamma og pappa går fra hverandre snus livet på hodet for barna Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En skilsmisse eller et samlivsbrudd er en livskrise både for foreldre og barn. Eksperten forteller hvordan du kan hjelpe barna gjennom den vanskelige tiden.

Barnepyskolog Ellen D. Flaaten hos Psykologteamet.no har besøk av mange foreldre som har vært fortvilet i forbindelse med samlivsbrudd.

– Men mange kommer dessverre ikke før problemene har eskalert. Ikke nøl med å søke råd og hjelp hvis dere ikke klarer å samarbeide på egenhånd, er tipset til mødre og fedre som er redd for at skilsmisse eller samlivsbrudd skal få negative konsekvenser for barna.

Trenger ikke vite årsakene 

Siden samlivsbruddet snur opp ned på tilværelsen både for store og små, kan det være lurt å ta en liten «time out» før man sier eller gjør noe man vil angre på.

Når foreldre er i krise er vi gjerne ikke de beste foreldrene. Når man skal sette seg ned for den vanskelige samtalen det er å fortelle at mamma og pappa skal skilles, er det derfor en god tommelfingerregel å ikke si mer enn det man kan stå inne for, mener Flaaten. 

– Årsaker til bruddet er et eksempel på noe barnet ikke kan greie å forholde seg til. Man vet som oftest ikke hva som skjer i tiden fremover, om det blir separasjon, om ting kan løses eller hvor man skal bo. Så ikke si mer enn du vet selv, tipser barnepsykologen.

BARNEPSYKOLOG: Ellen D. Flaaten
BARNEPSYKOLOG: Ellen D. Flaaten Vis mer

Hun mener foreldre kan ha en tendens til å si for mye. Målet må være å si så mye at barnet kan forstå litt mer av seg selv og familien. For det som er sikkert er at barnet vil merke at ting forandrer seg.

– Det som er viktig å få frem er at dette ikke har noe med barnet å gjøre. Fortell at det er de voksne som skal finne ut av det, og innrøm gjerne at dere ikke har alle svar ennå, sier Flaaten.

Hun er opptatt av at foreldre må ta ansvar og formidle at livet blir bra igjen. Dette er noe barna trenger å høre helt konkret.

– Små barn er veldig navlebeskuende, og tolker mye av det som skjer ut fra seg selv. De kan feiltolke og misforstå situasjoner, og da er det viktig at mamma og pappa sier de skal finne ut av ting, og at dere kan være familie på en bra måte etter hvert. For selv om man er skilt er man jo fortsatt i familie med hverandre, sier hun.

LES OGSÅ: Foreldrekonflikt kan få alvorlige konsekvenser for barn 

Sluk noen kameler 

Når det nye hverdagslivet begynner er det helt grunnleggende at mor og far klarer å opprettholde en grei tone med hverandre.

– Det viktigste er å holde fred. Og for å få til det må man kanskje sluke noen kameler. Ellers er det en fordel å ikke snakke nedsettende om den andre forelderen i barnets nærvær, og ikke bruker barnet som sendebud. Man må jobbe hardt for å samarbeide. Det er hardt arbeid å være foreldre, og kanskje enda tøffere å være skilte foreldre, sier Flaaten, som mener det er viktig å få frem at det oftest går veldig bra med barn av skilte foreldre.

– Forskning viser at det som oftest går fint med disse barna når den nye hverdagen faller på plass og foreldrene tar ansvar for å trygge barna sine. Det er imidlertid slik at barn som har foreldre med et langvarig, konfliktfylt forhold risikerer å utvikle alvorlige, psykiske vansker, så rådet er å søke hjelp før det blir så ille, avslutter Flaaten.

LES OGSÅ: Tips til avstandsforeldre  

Eksperttips til foreldre 

Flaaten har følgende praktiske tips til foreldre i en bruddsituasjon.

  • Særlig i krisefasen er det viktig at foreldrene bestemmer. Ikke overlat det til barna å velge hvem de skal være sammen med og når i separasjonsfasen. Barn har ikke kapasitet til å velge den ene eller den andre. Det er ekstremt lojalt og avhengig av foreldrene sine. Etter hvert som godt samarbeid utvikler seg kan barna få mer å si.
  • Løgn og utroskap er voksentemaer barn ikke trenger å vite noe om. Vær ekstra forsiktig så dere ikke forsnakker dere eller sier noe negativt om den andre.
  • Det er fint for barna å være sammen med andre, trygge voksenpersoner i en slik fase. Det kan være besteforeldre eller vennepar. Konfliktfri sone er stikkordet.
  • Husk å ta vare på deg selv. Klarer man å ta ordentlig vare på seg selv i en slik livssituasjon så er man også en god forelder. For barna trenger å vite at mamma og pappa har det greit.
  • Vent gjerne med å introdusere eventuelle nye partnere for barna. Det tar som regel litt tid før de er klare for en ny voksen, og før dette skjer bør hverdagen være på stell igjen.
  • Bosett dere gjerne i nærheten av hverandre, og helst i samme skolekrets.
  • Mange barn går lenge med et ønske om at foreldrene skal bli sammen igjen. Dette gjør noe med barnets imøtekommenhet overfor nye voksne. Når man vet med seg selv at bruddet er endelig, er det greit å være ærlig med barnet om dette.
  • Skap så mye stabilitet og forutsigbarhet som mulig.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer