Slik hjelper du barnet til god selvtillit

Foreldre kan ha stor betydning for utvikling av selvtillit. Foto: Shutterstock ©
Foreldre kan ha stor betydning for utvikling av selvtillit. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvordan mennesker reagerer på det barn gjør, har stor betydning for hvordan de oppfatter seg selv, mener professor i pedagogikk, Stein E. Ulvund.

Barn “speiler seg” i voksne

Barnets selvbilde utgjør en viktig side av personligheten, og handler i de første leveårene om “Hvem er jeg?” Det er når barnet ditt blir bevisst på sitt eget navn og kan si “jeg” eller “Den er min” om en ting, at hun begynner å bli bevisst på hvem hun er. Det skjer vanligvis i alderen 1-2 år. Da vil barnet også vise tegn på at hun er stolt når hun får ros, eller skamfull når hun blir irettesatt for noe galt hun har gjort.

– Hvordan barn oppfatter seg selv, kan faktisk variere fra time til time fram til 5-årsalderen, understreker professor i pedagogikk ved universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund, og legger til at årsaken til dette er at barn er sårbare for hvordan andre mennesker reagerer på dem.

Selvbildet utvikler seg gradvis i samspill med voksne og andre barn, og det er de personene som betyr mest for barna som påvirker dem mest.

– Selvbildet bygges opp ved at barn “speiler seg” i andre mennesker. Hvordan mennesker reagerer på det de gjør, har stor betydning for hvordan de oppfatter seg selv, mener Ulvund.slik at barn lettere tåler nederlag og andre påkjenninger senere i livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer