Slik hjelper du din baby å sove - 10 råd

En liten baby medfører mange urolige netter. Kanskje dette hjelper?

DET TAR TID: Du må også forvente at det kan ta lang tid å etablere gode søvnrutiner for din nyfødte baby. Foto: Shutterstock ©
DET TAR TID: Du må også forvente at det kan ta lang tid å etablere gode søvnrutiner for din nyfødte baby. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er begrenset hva du kan gjøre for å påvirke barnets søvnmønster de første tre månedene. Det tar tid å endre på den rytmen mellom søvn og våkenhet som barnet har hatt ni måneder i mammas mage. 

Her finner du noen råd for hva du kan gjøre for å hjelpe babyen til å finne god nattesøvn.

  1. Sengen er viktig

  Spedbarn vil gjerne føle seg tett omsluttet, slik det var i livmoren. Sammenrullede frottehåndklær eller tepper rundt kanten på sengen hjelper. Noen kosedyr. Men pass på så barnet ikke blir overopphetet eller kan få noe rundt halsen! Hvis du ønsker å la barnet sove i din egen seng, er det visse hensyn som må tas. Les mer om samsoving

  LES OGSÅ: Søvndebatten: Gråtekur eller ikke? 

  2. Gode rutiner fremmer søvn 

  Opprett rutiner. Stell, bleieskift og pysj kan være signaler som barnet etter hvert lærer å tolke: "Nå er det leggetid, jeg skal sove". 

  3. Kveldsbad roer ned

  Noen babyer blir rolige og avslappede etter et kveldsbad. Prøv dette om innsovningen er vanskelig. Noen babyer blir mer oppkvikket av badet - prøv deg frem!

  4. Dempet belysning

  Husk allikevel å markere at det er natt. Belysningen skal være dempet. Du skal ikke lage underholdning og leke med barnet. Barnet skal på sikt lære at om natten er det mest fornuftige å finne på å sove. 

  Det enkle trikset som regulerer barnets døgnrytme

  5. Alltid på ryggen

  Spedbarn SKAL sove på ryggen. Det reduserer risikoen for krybbedød.
  Når babyenhar blitt så sterk at den klarer å snu seg selv, må de få lov til det. Det har lite hensikt å overvåke sengen natten lang for å snu barnet. 

   

  6. Bleieskift? 

  Hvis ikke babyen er sår og har bleieeksem, kan du trygt la det ligge i den samme bleien natten igjennom. Hvis barnet har avføring, bør det derimot skiftes på. Barnet vil trolig selv gi beskjed om at bleien bør skiftes.

  7. Avvent situasjonen

  Hvis barnet sover urolig, gråter litt og skjærer grimaser i søvne, prøv å avvent situasjonen litt. Denne uroen kan være en helt normal del av babyens søvn. Hvis du vekker det vil du avbryte søvnen. Kanskje det begynner å skrike enda mer. Du kjenner helt sikkert selv grensen for når det er nødvendig å ta barnet opp og trøste, men dette kan være nyttig å vite i de første ukene du skal bli kjent med det nye mennesket.

  8. Gi trøst 

  Hvis barnet er våkent og gråter bør du i de tre første månedene prøve å trøste så godt du kan. Prøv å forstå hva som er galt. Sulten? Fram med puppen eller flaska! Ensom og ønsker kontakt? Redd? Det beste er selvsagt om du klarer å roe ned babyen ved å stryke på det og snakke beroligende. Man ikke skal ignorere en baby som gråter. Å la en nyfødt baby gråte seg i søvn er ikke riktig! En baby som skriker uten å bli trøstet vil det etter hvert skrike mindre, men de sjelsmessige sårene det har fått, lar seg ikke lett reparere. Ved gjentatt ignorering vil babyen etter hvert slutte å be om oppmerksomhet, bli ensom og tilbaketrukket. Trøst barnet så godt du kan disse første månedene. De fleste foreldre har gode instinkter og vet hvordan de best mulig skal trøste babyen sin. Les mer om dette i .

  Les også: 16 grunner til babyens gråt 

  9. Forvent mange urolige netter 

  Vær beredt på noen urolige netter de første månedene. Du blir ganske sliten av dette, men husk at dette bare er midlertidig. Leveregel nummer 1 nå bør være: Prioriter barnet! Vask og husarbeid kommer langt ned på listen!

  10. Sov på skift - få avlastning

  Mamma og pappa må hjelpe hverandre og sove på skift. Dette er i alle fall mulig hvis pappaen er hjemme noen uker etter fødselen. Bytt på å stå opp med babyen, og la den andre sove en time eller to lengre. Hvis den ene av foreldrene er i jobb, må den som er hjemme med babyen passe på å sove på dagtid når babyen sover. Trekk ut telefonkontakten og lås døren med god samvittighet. Kom frem til en fornuftig arbeidsfordeling dere to imellom.
  Er du alene med barnet, har du kanskje venner eller besteforeldre som vil hjelpe deg, slik at du får noen timers søvn.

  Hvis du trenger mer hjelp...

  Helsesøster kan gi deg flere gode råd om barnets søvn. Oppsøk din lokale helsestasjon. 

   


   Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Første gang publisert 2010. Kilder:
   - "Barn og søvn" Andrea Schmidt-Forth. Cappelen 1997
   - "Den store boken om barnet" Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag 2. opplag 2001.
   - "ABC for spedbarnsforeldre" Nina Misvær. Cappelen 2000
   Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

   Vi bryr oss om ditt personvern

   KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

   Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

   Les mer