Tenåringer:

Slik hjelper du tenåringen din gjennom den kaotiske ungdomstiden

Tenåringenes hjerne er fortsatt i stor utvikling, noe som kan påvirke både impulskontroll og samspillet de har med andre.

FORSTÅ TENÅRINGSHJERNEN: Tenåringshjernen er langt fra ferdig utviklet, spesielt de fremre delene av hjernen som blant annet styrer emosjoner og impulser. FOTO: NTB Scanpix
FORSTÅ TENÅRINGSHJERNEN: Tenåringshjernen er langt fra ferdig utviklet, spesielt de fremre delene av hjernen som blant annet styrer emosjoner og impulser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å være forelder til en tenåring kan oppleves som ganske uforutsigbart; barnet ditt, som tidligere var glad og fornøyd, har med ett blitt en berg-og-dalbane av følelser. Alt du gjør er irriterende og du får stadig tilbakemeldinger om at du ikke forstår.

Og det gjør du kanskje heller ikke – for hva er det egentlig som foregår i tenåringenes hjerne?

Risikopreget atferd kan skyldes umoden hjerne

Lisbeth Iglum Rønhovde er pedagog og har blant annet skrevet boken «…og noen går det trill rund for», som handler om forskning på tenåringshjernen og hvordan man kan få et bedre samspill med tenåringene gjennom å forstå hvordan hjernen deres fungerer.

For å forstå ungdom mener hun det er viktig å vite at hjernen deres fortsatt er i utvikling og at det er spesielt de fremre delene av hjernen som modnes sent.

– Temporallappen, som ligger innenfor tinningene, er sete for språk, hukommelse og emosjonell kontroll, mens frontallappens arbeidsoppgaver tydeliggjøres gjennom kallenavnet «hjernens administrerende direktør». Det er nemlig her vi jobber med vurdering, beslutning, organisering, overblikk, timing, impulskontroll og resonnering for å nevne noe, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer