Slik jukser du deg til «supermamma»

Tone og Elisabeth var lei flink-pike-syndromet. Det ble det bok av.

JUKSER: - Vi slår et slag for at man ikke MÅ gjøre alt det alle andre gjør - og husk at det ER lov å jukse! sier forfatterne bak boka. Foto: Produsenten
JUKSER: - Vi slår et slag for at man ikke MÅ gjøre alt det alle andre gjør - og husk at det ER lov å jukse! sier forfatterne bak boka. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tid har blitt en mangelvare for mange barnefamilier i dag. Hvordan kan man rekke over alt? For er det ikke hvordan vi velger å bruke tiden sammen med barna som egentlig teller?

Du har kanskje lurt på nøyaktig det samme. Tone Almendingen Røyneland og Elisabeth Almendingen er to damer som sitter på svaret: Juksing! 

8 tabber foreldre gjør på Facebook

Skrev bok

- Mødre møter utrolig mange forventninger i dag. Man skal være så flink, kreativ, super, original og helst alt på en gang. Vi ønsker å slå et slag for at du ikke trenger å gjøre alt det alle andre gjør, eller hva du tror forventes av deg.

- I dag er det flere utslitte mammaer enn for noen generasjoner tilbake - i sosiale medier deles perfekte familiebilder, vakre stylede hjem, kreative bursdager og spennende karierer, forteller Tone. 

Hun har for lengst erkjent at det er umulig å strekke til på alle områder samtidig, fordi mammalivet er i virkeligheten kaotisk og hektisk. Faktisk så mye at hun sammen med sin søster Elisabeth valgte å skrive bok om hvordan akkurat du kan overleve som mamma. De to er nå aktuelle med boka Juksesupermamma.

- Lager pinata istedenfor å pusse vinduer

Tone kjente selv på det enorme presset om hvordan en "perfekt" mamma skulle være. 
- Hvordan rekke over alt? var hennes utfordring. 

Egentlig ønsket jeg heller å lage en pinata sammen med barna før bursdagsfeiring istedenfor å pusse vinduer. Men så ser jeg oppdateringer i sosiale medier av venninner og småbarnsmødre som akkurat har vasket hele huset, og følte på at jeg burde gjøre det samme selv, forteller Tone og tror at hun ikke er den eneste mammaen som har det slik. 

Sammenligner oss med andre mødre

- Janteloven er fortsatt veldig synlig i det norske samfunnet, og når man leser om, og ser bilder av, alle de tilsynelatende perfekte og vellykkede mødrene på nettet, er det vanskelig å ikke sammenligne seg selv med dem, innrømmer Tone og Elisabeth.

De har begge flere venninner som har vært sykemeldte fordi det rett og slett ble for mye, og har begge vært der selv. 

- De fleste mødre har ikke samvittighet til å være "dårligere" enn andre, og forventer dermed stadig mer av seg selv. Overgangen fra å bare ha seg selv å tenke på, til å aldri ha "fri" er stor.  Man forstår ikke hvor deilig det er å ha tid å ta en dusj på mer enn fem minutter alene før etter at man har fått barn, påpeker forfatterne.

Det er ikke tilfeldig hvem som blir foreldre sent i livet

IKKE SÅ PERFEKT: Tone og Elisabeth så seg lei forventningspresset til perfekte hjem i sosiale medier. Bildene i boka JukseSuperMamma bærer derfor preg av humor. Foto: Produsenten
IKKE SÅ PERFEKT: Tone og Elisabeth så seg lei forventningspresset til perfekte hjem i sosiale medier. Bildene i boka JukseSuperMamma bærer derfor preg av humor. Foto: Produsenten Vis mer

"Flink-pike-syndromet"

Tanken bak boka er å formidle hvordan det faktisk er for mødre, og at i virkeligheten har ikke alle andre det så perfekt som sosiale medier kan gi uttrykk for. Tone og Elisabeth mener det er viktig å senke skuldrene, og være fornøyde og stolte over alt vi får til.
- Dette "flink-pike"-syndromet gjør at jenter "føler på" så mye mer enn menn. Det er selvsagt stor forskjell på mennesketyper, men jenter bekymre seg for alt mulig, og når man da får barn forsterkes dette i stor grad, understreker Tone. 

Juks du også  - her er Tone og Elisabeth sine beste tips:

1. Skaff deg vaskehjelp, eller lage en rutine på at dere deler på rengjøringen fra uke til uke:

Dette er VEL investerte penger. Prøv å redusere budsjettet på andre områder slik at du faktisk har mulighet til dette økonomisk. Da får du mer tid og overskudd til å kose deg med barna.  

2. Velg enkle løsninger der det lar seg gjøre, posemix og ferdigmiddag fungerer flott:
Det er helt greit å bestille ferdigmiddag eller kjøpe enkle middagsløsninger fra tid til annen. Bruk posemix til baking om du ikke liker å bake, eller fyll opp fryseren med hjemmelaget mat når du har god tid og kan lage STORE porsjoner. På denne måten har du enkle løsninger liggende klare på travle dager.

3.  Innfør rutiner tidlig:
Dette vil lette hverdagen både for deg og barna (om det så er for å få en time eller to for deg selv på kvelden etter at ungene har lagt seg - du TRENGER DET for å komme deg gjennom resten av dagene). Oppfører ikke barna seg fint, fjerner du goder som feks tv-titting eller leker. Husk å advare barnet før du tar fjerner noe, etterhvert vil de høre før du trenger å fjerne noe.

4.  Planlegg middager for en hel uke - penger og tid spart:
Hverdagen blir utrolig mye enklere for deg selv, og resten av familien. Bruk for eksempel enkle ukeplanleggere til måltider (vi har en variant liggende ute på bloggen til gratis nedlastning) så slipper du å ta stilling til hva dere skal ha til middag når du kommer sliten hjem fra jobb, henting i barnehage eller skole, før du skal stresse videre for å kjøre på ulike fritidsaktiviteter. Sett av en dag i uken til å reise på matbutikken for å gjøre storinnkjøp. Dette sparer deg for tid i løpet av uken, og om du kombinerer dette med å fylle ut ukeplanleggeren (for måltidene) så slipper du å kjøpe varer som senere blir liggende i kjøleskapet og blir ødelagt. Tid spart, penger tjent. 

5.  Bruk en slowcooker:
Dette er en fantastisk oppfinnelse som gjør middagslagingen mye enklere. 

6.  Bruk engagsprodukter til vasking, engangsmopp gjør det enkelt og raskt.

7.  La barna hjelpe til hjemme:
På denne måten føler barna at de bidrar, og om de får litt skryt for alt de gjør kommer de gledelig til å gjøre mer. Det kan kanskje være litt ekstra jobb for deg i starten før dette er innarbeidet, men senere vil det spare deg for MASSE tid. De kan for eksempel tidlig være med å dekke på og ta av bordet, være med å ta ut av oppvaskmaskinen og hjelpe til å gjøre rent (om du ikke allerede har skaffet deg vaskehjelp eller gjøre andre små oppgaver). Det kan kanskje virke strengt, men barna synes som regel det er kjempegøy å få lov til å være med å hjelpe til med husarbeid. Dessuten får DU mer tid (og overskudd) til å kunne leke sammen med dem, noe de GARANTERT setter pris på.

8.  Gi klare beskjeder, så slipper du unødvendige krangler:
Prøv å være klar i beskjedene du gir til barna. Øyner barna muligheten til å komme seg unna eller gjøre noe annet enn det du har planlagt, så blir de mye mer krevende. 

9.  Dra aleine på matbutikken, og ikke reis rett etter barnehage-henting:
En tur innom butikken med slitne barn (og sliten mamma) når alle er sultne før middag er utrolig slitsomt! Utfør gjerne ukeshandling, så slipper du dette! Og da er det deilig å kunne stikke avgårde aleine om du har mulighet. 

10.  Ikke ta kampen HVER gang: 
Du behøver ikke ta kampen hver eneste gang barnet ditt prøver seg. Det er innafor å "overse" enkelte scener innimellom om du ikke har overskudd til å gjøre noe med det. Senk skuldrene, pust ut og lat som om du ikke ser det. Det er ikke alltid like morsomt å fortsette å trumfe gjennom det han/hun ville om barnet ikke får den oppmerksomheten det håpet på. 

BUTIKKEN: Du behøver ikke ta kampen hver eneste gang barnet ditt prøver seg. Det er innafor å overse enkelte scener innimellom om du ikke har overskudd til å gjøre noe med det. Foto: Produsenten
BUTIKKEN: Du behøver ikke ta kampen hver eneste gang barnet ditt prøver seg. Det er innafor å overse enkelte scener innimellom om du ikke har overskudd til å gjøre noe med det. Foto: Produsenten Vis mer

11.  Ikke sammenlign det du gjør med andre, du gjør en enestående jobb!

12.  Bruk bestikkelser innimellom:
Ja, vi vet at dette er en stor fy-fy. Men noe er vel lov? Skal du innom senteret og utføre julegaveshopping med en av dine håpefulle (eller flere) - hva med å la de sitte med et nettbrett oppi en handlevogn? Da holder de seg i alle fall rolige en liten stund og du får ordnet masse. Avslutt gjerne med noen minutter på senterets leikeplass for eksempel. 

LES OGSÅ: - Klistremerkebelønninger er helt meningsløst

13.  Robotstøvsuger er en genial oppfinnelse, den tar unna det verste så kan du støvsuge skikkelig innimellom isteden.

14.  Tenk igjennom ulike settinger før du reiser hjemmefra og ta forhåndsregler: 
Har du for eksempel spedbarn så pakker du ekstra skift til både babyen og deg selv i stellebagen. Har du avtalt å møte noen, så si at du kommer en halvtime senere enn planlagt. Da er sjansen stor for at du rekker det akkurat. Forbered deg på at en liten tur på matbutikken tar dobbel så lang tid som før, ofte også tre ganger så lang tid. 

15.  Lag dobbel størrelse middag og frys ned halvparten. Ferdig middag i fryseren!

16.  Ha med deg nøtter, energibarer eller noe annet å spise i veska - samt ei vannflaske:
Særlig når du har spedbarn er det ofte man glemmer å spise selv fordi all fokus er på barnet. Ofte kommer du på at det er lenge siden du selv har spist, men du er enten ute på trilletur, handler eller andre settinger hvor det ikke er så enkel å få tak i mat. Synker blodsukkeret ditt mye blir alt mye tyngre, så da hjelper det godt å ha noe å knaske på liggende i veska. 

17.  Book inn egentid med jevne mellomrom - UTEN dårlig samvittighet.

BOK: Boka JukseSuperMamma har Tone A. Røyneland skrevet sammen med tvillingsøsteren sin Elisabeth Almendingen. De står bak absolutt alt selv: idè, styling, fotografering, redigering, tekst og layout. Foto: Produsenten
BOK: Boka JukseSuperMamma har Tone A. Røyneland skrevet sammen med tvillingsøsteren sin Elisabeth Almendingen. De står bak absolutt alt selv: idè, styling, fotografering, redigering, tekst og layout. Foto: Produsenten Vis mer

18.  Få barnevakt uten at dere MÅ ha det - slapp av og kos deg sammen med mannen: 
Dere må ikke nødvendigvis dra på kjærestetur til eksotisk reisemål - en helg hjemme kan også være deilig!

- Også nybakte foreldre fortjener en pause!

19.  Gjør det du har tid til, og ikke ha dårlig samvittighet for alt du ikke har tid til. Husk å senke kravene til deg selv!

20. Be om hjelp! 
"
We all understand the importance of asking for help, but those who achieve big things are the ones who accept it when it´s offered"
- Simon Sinek

LES OGSÅ: Barnefamilier kan spare minst 20000,- i måneden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer