Jobber Mye

Slik kan barna reagere på at du alltid er på jobb

- Er du alltid borte blir du litt irrelevant for ungene dine.

JOBBE MYE: Jobber du mer enn du ser barna dine, kan det få uheldige konsekvenser.  Foto: Shutterstock / SFIO CRACHO
JOBBE MYE: Jobber du mer enn du ser barna dine, kan det få uheldige konsekvenser. Foto: Shutterstock / SFIO CRACHO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enda en sen jobbmiddag, enda en jobbreise og enda et møte som trekkes ut i timevis. Kjenner du deg igjen? Vi heier på karrierekvinner (og menn!), men kjenner du noen ganger et lite stikk når du må fortelle barnet at du kommer sent hjem i dag også? Da kan det være at du må endre noen av prioriteringene dine. 

Psykolog Peder Kjøs understreker at et familieliv ikke alltid er helt enkelt; det er mye som skal gå opp og det er jo nødvendig å jobbe. Så det er klart at ikke alt vil være ideelt hele tiden og at det hender dere må velge løsninger som ikke blir perfekte for ungene. 

- Det er ofte at vi voksne tenker fra vårt voksne perspektiv. Det kan være lett å prioritere voksne behov høyt. Men samtidig har mye forandret seg fra 70- og 80-tallet for eksempel. I dag er vi mye mer opptatt av barnas behov, sier han til KK.no. 

LES OGSÅ: Spar penger på å velge riktig foreldreperm 

- Dårlig samvittighet er det største tegnet

Likevel kan noen valg foreldre tar ende opp med en situasjon som er slitsom for barna. Så klart må du i blant jobbe en time ekstra, eller reise bort på et seminar. Men når blir fraværet av foreldrene usunt for barna? 

- Det er veldig forskjellig hva slags behov unger har og hvordan de håndterer det. Men når det merkes på ungene at de er slitne av det, eller ikke synes de får nok oppmerksomhet, kan det være lurt å bli litt mer obs, mener han. 

Kjøs forklarer at man ofte ikke har lyst til å se at man gjør noe galt. Men kanskje du ofte kommer hjem sent fra jobb med dårlig samvittighet? 

- Har du dårlig samvittighet er det jo det beste tegnet på at noe ikke er som det skal. 

Og det er ikke nødvendigvis bare barnet det går utover. Er du alltid borte på jobbreiser, kommer sent hjem og ikke klarer å overholde avtaler du har med barna dine, kan det skade både barnet og deg. 

- Er du alltid borte blir du jo litt irrelevant for ungene dine. De vil kanskje ikke lenger bruke deg til noen ting, og får behovene sine dekket hos andre. Det er mange unger som vokser opp og sier at de aldri følte de kjente eller betydde så mye for foreldrene sine

Han tror heller ikke det er lurt å prøve å kompensere. Er du borte så å si hele tiden, men tar barna med på en tre-ukers ferie én gang i året, gjør ikke det nødvendigvis opp for resten av året. 

- Den jevne kontakten er det viktigste. Hvis du vil være med barna dine må du faktisk prioritere dem. For noen vil dette bety at de må tåle å tjene litt mindre, bo litt billigere og ha mindre tid til å dyrke egne interesser. 

PERMISJON: I Norge har vi lang permisjon etter fødsel, men det er viktig å være til stede resten av oppdragelsen også.  Foto: pololia - Fotolia
PERMISJON: I Norge har vi lang permisjon etter fødsel, men det er viktig å være til stede resten av oppdragelsen også. Foto: pololia - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ting du gjør annerledes med barn nummer to

Finn en god måte å håndtere det på 

Bianca Schmidt er gestaltterapeut og familieterapeut. Hun mener situasjonen er ulik for svært unge kontra litt eldre barn. Jo yngre barna er, desto viktigere er det at de har noen få stabile personer å knytte nære relasjoner til.

- Ettersom de blir eldre, tåler barn flere og flere relasjoner. Uansett er det selvfølgelig viktig å lage trygge forutsigbare rammer rundt alle barn, sier hun til KK.no, og fortsetter:

- Vi ønsker alltid det beste for barna våre. Likevel er det ikke alltid mulig å få til det optimale. Derfor er det ofte lurt å se ting i perspektiv. I Norge er vi så heldige å ha et helt år hjemme med barna. I andre land må mødrene ofte tilbake til jobb etter noen få uker.

Disse barna klarer seg også bra, understreker hun, selv om anbefalingen helst er; få, nære personer i det første året.

- Det er klart vi skal strekke oss etter det som er best for barna. Likevel er det også viktig å se på hva som er mulig å få til. Vi er også forskjellige. Noen ønsker å være hjemme med barna, andre setter karrieren høyt. Ingen av delene er feil.

Schmidt håper vi snart beveger oss forbi den tiden hvor vi skammer oss litt nesten uansett hva vi velger.

- Vi foreldre kan gi oss selv så dårlig samvittighet at vi omtrent går i to, fordi vi har et ideal å strekke oss etter. Men det er klart at det som er bra for et barn er å ha nære, trygge relasjoner. Dette er det likevel ikke alltid mulig å få til alene hvis du har en krevende jobb.  

Hun sier at du ikke skal ha dårlig samvittighet for å ha valgt å ha en karriere selv om du har barn. Men er du i en situasjon der du jobber veldig mye, bør du finne en måte å håndtere det på som er best for både deg og barnet ditt. 

LES OGSÅ: Har kos blitt viktigere enn oppdragelse?

MINDRE TILKNYTNING: Å være mye borte fra barnet ditt kan gjøre tilknytningen deres vanskeligere.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
MINDRE TILKNYTNING: Å være mye borte fra barnet ditt kan gjøre tilknytningen deres vanskeligere. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

- Så lenge et barn får gode, nære og trygge relasjoner å forholde seg til, så tåler det ganske mye. Sørg for at barnet har trygge folk rundt seg. Jeg tror det kan være fint for barnet å ha mormor som barnevakt, eller en annen trygg og stødig barnevakt gjennom oppveksten, sier hun. 

Dermed er det viktig å se om du kan skape en situasjon som kan være litt stabil og som kan vare over tid. En barnevakt-service hvor du får en ny barnevakt hver gang er med andre ord ikke det beste, mener terapeuten. 

Hun understreker at det selvfølgelig er viktig å ha foreldrene rundt seg som barn. Dersom barnet må vokse opp med mange forskjellige barnevakter og aldri vet hvem som kommer for å passe på dem, er det ikke ideelt;

- Forutsigbarhet er et nøkkelord for å skape trygghet. Dette kan man få til med barnevakter, om det planlegges godt og man velger noen få og gode hjelpere. 

Likevel er det klart at det kan få konsekvenser dersom du tilbringer svært lite tid med ungene dine. 

- Du får jo mindre tilknytning til barnet ditt. Det å skape en dyp og nær relasjon krever tilstrekkende tilstedeværelse. Hvis barnet hele tiden får høre ting som, "mor kommer hjem snart og da skal vi ha tid til å kose oss, vi skal snart være masse sammen", kan dette skape lengsel hos barnet.

Videre mener Schmidt at det ikke er lurt å love barnet å komme hjem til middag, fotballkamp eller lignende hvis du ikke rekker det.

- Dette planter skuffelser i barnet og skaper en følelse av at at ting kanskje ikke er slik det skal være. 

LES OGSÅ: Flere foreldre kjøper profesjonell barnevakt 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer