Voksesmerter

Slik kan du behandle voksesmerter

På nettet florerer det av gode tips og kjerringråd mot voksesmerter, men er det egentlig noe som hjelper?

BEHANDLE VOKSESMERTER HOS BARN: Voksesmerter er svært vanlig og kan gjøre veldig vondt. FOTO: NTB Scanpix
BEHANDLE VOKSESMERTER HOS BARN: Voksesmerter er svært vanlig og kan gjøre veldig vondt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Voksesmerter hos barn er ufarlig, men kan gjøre svært vondt. Seks år gamle Elida har helt fra hun var rundt 1,5 år gammel slitt med intense voksesmerter i beina.

Mamma Heidi Øvrelid forteller at smertene kommer i perioder og særlig på kvelden etter at datteren har vært i mye fysisk aktivitet.

– Det begynte med at hun gråt mye om kvelden. Elida var tidlig ute med språket så vi forstod kjapt at det dreide seg om smerter i beina. I starten kom smertene cirka en gang i måneden, men har etter hvert kommet hyppigere. Hun kan ha vondt både dag og natt i tre-fire dager i strekk før det gir seg igjen.

HØYT OG LAVT: Elida (6) er ei sporty jente og smertene kommer gjerne på kvelder hvor hun har vært i ekstra aktivitet. FOTO: Privat
HØYT OG LAVT: Elida (6) er ei sporty jente og smertene kommer gjerne på kvelder hvor hun har vært i ekstra aktivitet. FOTO: Privat Vis mer

Heidi forteller at Elida har hypermobile ledd, det vil si at leddene hennes kan bøyes eller strekkes mer enn det vi anser som normalt.

– Flere av slektningene våre har det samme og de har også slitt mye med voksesmerter i barndommen. Elida har derfor blitt testet for revmatisme og Ehlers-Danlos' syndrom, en bindevevssykdom som fører til hypermobile ledd, men testene var negative.

Har forsøkt de fleste behandlingsmetoder

Heidi, som selv er sykepleier, ønsker helst å unngå medikamentell behandling så lenge det er mulig.

Hun har derfor forsøkt en lang rekke ulike remedier for å lindre datterens smerter, alt fra eteriske oljer og varmeposer til kuldekrem og bading i epsomsalt.

Sistnevnte er et mineral satt sammen av magnesium og sulfat som hevdes å ha en lindrende virkning. Ingenting har imidlertid hatt særlig effekt på Elidas voksesmerter.

– Det eneste som kan lindre er varme, massasje eller Paracet. Gode sko har vært viktig for å forebygge smerter. Lette, myke sko med god plass til foten og som ikke er oppbygde har vært det beste for henne. Vi merker det fort dersom hun har gått med dårlige sko.

– Noen ganger kommer smertene hvis det blir for mye asfalttråkking, så det å være aktiv i skogen og gå i ulendt terreng er bedre for henne. Vi brukte også bæretøy og vogn lenge, for å lette på små bein som blir slitne og vonde. Det siste året har vi hatt fokus på å strekke ut, da vi tror at muskelkrampe og gangsperre er med på forsterke voksesmertene.

Har lært å takle smertene

Voksesmerter er den vanligste årsaken til at barn har smerter i beina, ifølge NHI.no rammer det cirka en av fem barn. Tilstanden er mest vanlig i alderen to til 12 år og vil hos de fleste forsvinne av seg selv.

Elidas voksesmerter har ikke gitt seg ennå, men hun takler dem mye bedre enn før. Heidi tror psyken har mye å si i denne sammenhengen.

Dersom foreldre legger for stort fokus på voksesmertene, noe det er lett å gjøre av omsorg for barnet, mener hun de kan oppleve smerten som sterkere.

– Vi prøver å ikke snakke høyt om våre tanker om dette rundt henne og forsøker heller å trygge henne på at det å ha smerter ikke er farlig. Hun vet at hun har smertene fordi hun vokser og at det kommer til å gå over, noe som gjør at hun ikke lenger blir redd når hun våkner om natten og har vondt.

FOKUS PÅ Å TAKLE SMERTENE: Det er viktig å trygge barna på at smertene vil gå over og at de ikke er farlige, mener Heidi Øvrelid. FOTO: Privat
FOKUS PÅ Å TAKLE SMERTENE: Det er viktig å trygge barna på at smertene vil gå over og at de ikke er farlige, mener Heidi Øvrelid. FOTO: Privat Vis mer

– Det hender at hun roer seg med kos og trøst, men vi må ofte ty til Paracet for å dempe smerten og få en god natts søvn, sier hun.

– På tips fra oldemor testet vi også å knytte en rød ulltråd rundt anklene, da oldefaren hennes brukte dette mot vonde bein om natta.

– Dette er noe som selvsagt ikke har en dokumentert virkning, men jeg synes ikke man skal kimse av gamle kjerringråd. Det handler litt om «mind over matter» og hvordan du ser på ting. Dersom du er innstilt på at det skal gå bra, så går det ofte bra.

Voksesmerter skyldes ikke vekst

Ifølge spesialist i barnekiropraktikk, Hilde Tavares ved Klinikk for Alle, er imidlertid «voksesmerter» egentlig et svært misvisende begrep, fordi ekspertene mener smertene ikke har noen sammenheng med barnas vekst slik man tidligere har trodd.

Tavares forklarer at voksesmerter kun er en beskrivelse av «en tilstand hos et barn med en rekke felles, kliniske karakteristikker» og faller inn under det som kalles et «ikke-inflammatorisk smertesyndrom».

– Svært få studier er utført for å kartlegge årsakssammenhenger og forløp. Det finnes flere ulike teorier, hvor den som kanskje har mest hold i seg er at dette har en sammenheng med anatomiske og biomekaniske faktorer. Det vil si endringer som forstyrrer samspillet mellom muskler og ledd, for eksempel ulik benlengde eller plattfot, sier hun.

Typiske symptomer på voksesmerter er ifølge Tavares diffuse, episodiske smerter i legg, skinnlegg, lår og baksiden av kne. Smertene oppstår som regel i løpet av kvelden eller natten og kan føre til at barnet sliter med å sovne eller våkner hyppig.

Varigheten kan være alt fra noen få minutter til flere timer, med varierende intensitet fra mild til svært smertefullt. Smertene er nesten alltid borte innen neste dag.

KAN HA UNDERLIGGENDE ÅRSAKER: Dersom smertene oppstår hyppig, har vedvart over tid eller preger barnet, bør man ifølge spesialist i barnekiropraktikk, Hilde Tavares, oppsøke lege. FOTO: Privat
KAN HA UNDERLIGGENDE ÅRSAKER: Dersom smertene oppstår hyppig, har vedvart over tid eller preger barnet, bør man ifølge spesialist i barnekiropraktikk, Hilde Tavares, oppsøke lege. FOTO: Privat Vis mer

Kan ha flere mulige årsaker

Voksesmerter er ifølge kiropraktoren som regel ikke assosiert med annen alvorlig sykdom.

Men dersom smertene oppstår på dagtid, sitter direkte i et ledd, ses i sammenheng med hevelse eller smertene opptrer kun i ene beinet, så kan det være en indikasjon på at det kan være mer alvorlige underliggende årsaker til smertene.

– Uansett er det viktig med en god undersøkelse, sier hun. – Jeg ser ofte en sammenheng mellom hypermobilitet, benlengdeforskjell eller fotstillingsfeil og såkalte «voksesmerter. Dette er tilstander som også nevnes i litteraturen som mulige årsakssammenhenger.

– For å kunne gi riktig behandling må en vite årsaken til smertene, så her vil jeg nok en gang poengtere viktigheten med en grundig undersøkelse. I de tilfellene hvor jeg finner en biomekanisk årsakssammenheng, som jo gjelder de aller fleste, så består behandlingen som regel av en kombinasjon mellom tilpassing av innlegg-såler og rådgivning i forhold til aktiviteter og trening. Dette for å forebygge flere smerteepisoder.

– Hvis en smerteepisode først har oppstått, råder jeg ofte foreldrene til å enten gi barnet et varmt bad eller legge på et varmt omslag. Da er det sjelden nødvendig å gi smertestillende.

– Er det eventuelt noe man ikke bør gjøre?

– Ja, ignorere eller avfeie barnet når det gir uttrykk for at det har smerter. Å gjøre det gjentatte ganger kan medføre skade på relasjonen mellom barn og forelder.

– Jeg vil heller ikke råde foreldre til å «se det an» hvis dette er noe som oppstår gjentatte ganger og tydelig plager barnet eller en ser at det påvirker barnets hverdag i stor grad. For eksempel nedsatt energinivå på dagtid grunnet lite og forstyrret nattesøvn.

Søk hjelp ved vedvarende smerter

Dersom barnet bare har en sporadisk episode her og der, som en gang i måneden eller færre, så behøver man ifølge Tavares ikke oppsøke hjelp, da det mest sannsynlig sammenfaller med at barnet bare har vært ekstra aktivt den dagen.

Men dersom episodene oppstår hyppig, har vedvart over tid eller preger barnet veldig, råder hun foreldre å oppsøke en behandler med kunnskap og erfaring innen å evaluere biomekaniske problemstillinger (endringer som forstyrrer samspillet mellom muskler og ledd).

– De som jobber mest med undersøkelse, evaluering og behandling av biomekaniske problemstillinger i Norge i dag, er kiropraktorer og manuell- terapeuter. Dette er autoriserte førstelinje-behandlere, det vil si at man ikke trenger henvisning fra lege. Barn er ikke «små voksne», så det er en stor fordel at behandler har spesialisert seg innen undersøkelse og behandling av barn, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer