Barn seksuell utpressing:

Slik kan du hjelpe barnet ditt ut av knipa

Det er viktig å snakke med barn og unge om seksuell utpressing på nett, mener Hans Marius Tessem i Slettmeg.no.

UTSPEKULERTE METODER: Seksuell utpressing på nett er et økende problem som også rammer norske barn og unge. FOTO: NTB Scanpix
UTSPEKULERTE METODER: Seksuell utpressing på nett er et økende problem som også rammer norske barn og unge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det er viktig at foreldre er helt tydelige på at hvis barnet opplever et problem, så må det komme og fortelle om det – og at de lover å ikke bli sinte. Mange oppgir til oss at de er redde for konsekvensene fra foreldre, forteller Hans Marius Tessem, seniorrådgiver hos Norsis og leder for tjenesten Slettmeg.no.

De siste årene har politiet sett en økning i seksuell utpressing på nett og det rammer slett ikke bare voksne. På utspekulert vis lurer kriminelle barn til å dele nakenbilder av seg selv, og når de først har havnet i overgripernes makt starter utpressingen.

Tessem synes dette er et tema foreldre bør snakke med barna sine om. – Det er viktig fordi foreldrene må være ventilen. Den skammen barnet føler er på grunn av foreldrene sine, barn vil ikke skuffe foreldrene.

– Dette er riktignok noe som krever jobb over lang tid. Barn vil gjerne teste med å komme til deg med en liten ting for å se reaksjonen din, før de kommer med den store tingen. Barn ser også reaksjonen du har på andre områder og overfører den. Dersom du blir kjempesint for et knust vindu, regner de med at du også blir det om de har delt et bilde på nett. Å skape et tillitsforhold med barn er viktigere enn noen gang, fordi hva barnet gjør på nettet er så uoversiktlig og utilgjengelig for oss foreldre, sier han.

VIKTIG AT FORELDRE SIER AT BARNET KAN FORTELLE DEM ALT: – Det er viktig at foreldre er helt tydelige på at hvis barnet opplever et problem, så må det komme og fortelle om det – og at de lover å ikke bli sinte, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
VIKTIG AT FORELDRE SIER AT BARNET KAN FORTELLE DEM ALT: – Det er viktig at foreldre er helt tydelige på at hvis barnet opplever et problem, så må det komme og fortelle om det – og at de lover å ikke bli sinte, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

La barna forstå at det ikke er de som gjør noe galt

Med en gang barnet ditt begynner å interessere seg for å bruke internett, mener han det kan være lurt å fortelle at ikke alle er den de utgir seg for å være.

– Vi må også holde døra så åpen som mulig, spør barna hva de bruker nettet til, og være med å bruke nettet sammen med dem, sier han.

– Det er viktig å starte så tidlig som mulig for å bygge et godt fundament. Ungdom lukker den verdenen for de voksne og det har de lov til, da er det viktig at vi har en skapt en så lav terskel som mulig slik at de kommer til oss når det er vanskelig.

En utfordring med denne typen saker er at barn og unge ikke tør å fortelle om nakenbildene fordi de synes de har gjort noe dumt. Tessem forteller om ei 14 år gammel norsk jente som ble lurt til å sende en utpresser et toppløsbilde av seg selv.

Hun endte opp med å gi utpresseren alle konfirmasjonspengene sine for at han ikke skulle sende bildet til familie og venner.

– Det tok veldig lang tid før hun søkte hjelp hos oss fordi hun trodde at det var hun som hadde gjort noe galt. Vi må derfor forsøke å ikke fokusere på at det er galt å sende nakenbilde, da det blir å legge skylden på offeret. Barn og unge har jo i alle tider utforsket seksualiteten sin og i dag er teknologien en naturlig del av hverdagen.

– Det å si til ungdom at de aldri skal dele et nakenbilde, blir som å si at de aldri skal oppføre seg som et menneske. Alle generasjoner som hadde hatt denne typen teknologi ville ha gjort det samme.

– Men vi ser også at det å normalisere nakenbilder kan føre til å sette noen unge i en pressituasjon. De tenker kanskje at de er unormale fordi de ikke sender bilder av seg selv, så dette er en vanskelig balansegang, sier han.

LES OGSÅ: Barn helt ned i niårsalderen ser porno på nett

ÅPENHET ER VIKTIG: Hans Marius Tessem hos Slettmeg.no synes det er viktig at foreldre tidlig starter en åpen dialog med barna, slik at barna ikke blir redde for å komme til foreldrene sine dersom de opplever noe negativt på nettet. FOTO: Norsis
ÅPENHET ER VIKTIG: Hans Marius Tessem hos Slettmeg.no synes det er viktig at foreldre tidlig starter en åpen dialog med barna, slik at barna ikke blir redde for å komme til foreldrene sine dersom de opplever noe negativt på nettet. FOTO: Norsis Vis mer

Seksuell utpressing rammer også gutter

Oppmerksomhet rundt dette temaet i media (blant annet Nora Mørk saken) mener han har vært et positivt bidrag til å få flere jenter til å forstå at det er de som er offeret, men at vi fortsatt har en jobb å gjøre når det kommer til guttene.

– Vi i Slettmeg.no får flest henvendelser fra jenter, men når vi ser på nettsider hvor slike bilder deles ser vi at det finnes vel så mange bilder av gutter som jenter der.

– Gutter har tilsynelatende et annerledes reaksjonsmønster og håndterer ting ulikt. Selv om de kanskje opplever situasjonen som vanskelig, gir de ofte uttrykk for at de ikke bryr seg. Ser vi til annen forskning som omhandler temaer hvor det er forskjell mellom gutter og jenter, spores ofte årsaken tilbake til forskjell i oppdragelse. Som gutt skal du ikke grine og du får beskjed om å «tåle såpass», men det kan få dramatiske konsekvenser i slike pressituasjoner. Det er viktig at foreldre er obs på dette, da det er fort gjort å gi jenter og gutter forskjellig oppdragelse på dette området også.

LES OGSÅ: Eksperter er bekymret for barnas bruk av digitale verktøy

Motivet er som regel økonomisk eller seksuelt

Ifølge Axel Wilhelm Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, ser de spesielt to kategorier innen seksuell utpressing; personer som drives av et økonomisk motiv og personer med seksuell interesse for barn.

– Stadig flere personer blir utsatt for seksuell utpressing på internett der motivet er økonomisk og det er ofte unge menn som lures på denne måten. De kan tro at de chatter med en kvinne, men profilen er falsk og det de ser er et konstruert videoklipp som styres av en tredjeperson, forklarer han.

De som står bak denne typen utpressing er ifølge Due trolig organiserte kriminelle grupper basert i utviklingsland, som jobber både nasjonalt og internasjonalt fra det som minner om kundesentre.

Fremgangsmåten de kriminelle bruker er at de kontakter ofrene via chattetjenester som Chatroulett, Omegle og C-date, deretter går dialogen over på Skype som både har chat og webkamera. Personen som tar kontakt kler av seg og utfører seksuelle handlinger med seg selv og får ofrene til å gjøre det samme. Uten at ofrene vet det blir det gjort opptak og så truer personen med å publisere krenkende bilder eller videoer med seksuell karakter dersom offeret ikke betaler penger.

– I flere saker blir truslene omsatt til handling. Filmer blir sendt til offerets venner på Facebook eller legges ut på YouTube med navn og krenkende tekster. Utpressingen er aggressiv og pågående, forteller Due.

– Det er få som melder fra om denne type kriminalitet til politiet, blant annet fordi man føler stor skam og er redd for at venner og familie skal få vite det som har skjedd.

LES OGSÅ: Firebarnsmamma reagerer: - Sminkevideoer på YouTube kan gi unge jenter et dårlig selvbilde

SEKSUELL UTPRESSING: – Barnelokkere tar ofte kontakt i offentlige chatterom og forsøker deretter å få barna over på nettjenester der de kan kommunisere én-til-én. Tjenester som Snapchat, Skype og Instagram går igjen i mange overgrepssaker på nett, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
SEKSUELL UTPRESSING: – Barnelokkere tar ofte kontakt i offentlige chatterom og forsøker deretter å få barna over på nettjenester der de kan kommunisere én-til-én. Tjenester som Snapchat, Skype og Instagram går igjen i mange overgrepssaker på nett, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lokket jenter til å kle av seg

Når det gjelder personer med en seksuell interesse for barn, er fremgangsmåten ifølge Due at de bearbeider og manipulerer barn på nettet for å vinne deres tillit, isolere dem og få dem til å gjøre ting som tilfredsstiller deres ønsker.

– Barnelokkeren gir barnet positiv oppmerksomhet eller løfter om andre fordeler. Overgriperens mål er å skape et vennskapsforhold med barnet, som den voksne senere kan utnytte seksuelt.

– Barnelokkere tar ofte kontakt i offentlige chatterom og forsøker deretter å få barna over på nettjenester der de kan kommunisere én-til-én. Tjenester som Snapchat, Skype og Instagram går igjen i mange overgrepssaker på nett, sier han.

Hans Marius Tessem forteller at personen som utfører seksuell utpressing også kan være noen offeret kjenner fra før.

– Det kan for eksempel skje i kjæresteforhold som det går dårlig med, hvor den ene parten bruker bildemateriale eller video som et pressmiddel for å opprettholde forholdet. Andre ganger kan det være at man har kommet over et bilde, gjerne i en vennekrets, og at bildet brukes som en metode for å oppnå sex, sier han.

For mange kan det kanskje virke litt rart at organiserte kriminelle bevisst fokuserer på unge mennesker. Ville det ikke være mer økonomisk «lønnsomt» å presse voksne?

– Det kan ha en sammenheng med at de velger å gå etter mindre beløp og så ha større volum på virksomheten, sier Tessem.

– På denne måten holder de seg under radaren til politiet, fordi politiet vanligvis ikke setter i gang en stor aksjon for små beløp på 5000 kroner. Siden dette stort sett er beløp som unge klarer å skaffe, blir de et like attraktivt mål som voksne, forklarer han.

Tips politiet!

For å gjøre internett sikrere er politiet avhengig av tips, men det kan være vanskelig å tolke hvorvidt det du vet er alvorlig nok. Hvis du er i tvil, send politiet et tips, så vil de vurdere om materialet er noe de kan gå videre med.

Du kan tipse politiet på telefon 02800 eller på tips.politiet.no.

LES OGSÅ: Slik gikk det da Julia innførte skjermfri familieferie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer