Slik lærer du barna å like grønnsaker

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Triks du selv kan bruke for å tilvenne barna til nye smaker.

– Æsj, liker ikke!

Dette kan være responsen fra mange barn når de blir introdusert for en ny matvare. Særlig grønnsaker kan være utfordrende, fordi de har en litt bitter smak.

Søte frukter og salt mat går ofte greiere, fordi morsmelk er søt og vi har behov for salt. Mens mat med bitter smak har assosiasjon til giftige planter i naturen, og gir kroppen et varsko om at man skal holde seg unna.

Den gode nyheten er at smak i høy grad kan tilvennes.

Påvirker gjennom morsmelken

Marit Rødbotten ved Matforsk:: Variert kosthold er viktig - helt fra tiden i mors liv! Foto: Kjell J. Merok, Nofirma Mat
Marit Rødbotten ved Matforsk:: Variert kosthold er viktig - helt fra tiden i mors liv! Foto: Kjell J. Merok, Nofirma Mat Vis mer

– Vi voksne kan i stor grad påvirke barnets smakspreferanser. Nyere forskning viser at mor allerede i graviditeten og gjennom morsmelken i ammeperioden kan påvirke barnets smak gjennom det hun spiser. Ved å spise et variert kosthold med forskjellige smaker, vil mor kunne medvirke til at barnet også vil like flere ulike smaker og type matvarer, sier Marit Rødbotten, matsensoriker og smaksekspert ved Matforsk til Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no

Hun mener også at man bør introdusere barna for varierte smaker med en gang de begynner med fast føde.

– Et godt råd er å mose ulike typer grønnsaker som for eksempel gulrøtter, poteter, mais og brokkoli sammen til en grønnsaksmos. Ikke vær redd for å eksperimentere med ulike typer grønnsaker, tipser hun.

LES OGSÅ: – Foreldre mangler kunnskap om mat

Må smakes mange ganger

Rødbotten forteller at man må smake noe mellom åtte og ti ganger før man vender seg til det.

Rådet er å fortsette å tilby barna for eksempel brokkoli, selv om de sier at de ikke liker det. Gjør det gjerne til en lek og spør om barnet kan ta «bare en bit», men ikke tving barnet. Forsøk gjerne å servere grønnsaken i ulike former. Selv om barnet ikke liker kokt brokkoli, kan det hende at han eller hun vil like det stekt eller i en mos, er tipset fra Rødbotten.

Tålmodighet og gjentakelse

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky, forfatter av boken «Maten barna elsker å hate», er enig med Rødbotten i at man ikke bør tvinge barne til å spise noe.

– Det er nok mulig, men i alle fall ikke lurt. Det er veldig lett at mat og følelser blandes, og underbevisstheten husker på dårlige opplevelser rundt det å måtte spise opp en bestemt matrett under tvang. Og så er neste møte med samme matrett allerede en «lost case» idet barnet stiller med masse motforestillinger. Du kan be barn om å smake bare litt, men ikke tvinge dem til å spise en porsjon av det. Tålmodighet – og gjentagelse – er en dyd her, sa hun til Mammanett i fjor høst.

Hun anbefaler å servere matvarer du vet barnet er skeptisk for i en egen skål, separat fra annen mat, slik at det er lett å bare ta litt for å smake.

– Man må ikke finrense lapskausen for å fjerne hatobjektet, sier Arsky.

LES OGSÅ: Fem matvarer barna elsker å hate


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer