Slik lærer du barnet å sykle

Noen barn bare kaster seg i det, og mestrer sykling allerede i 3-4 års alder. Andre trenger lengre tid, og sykler først etter skolestart. De individuelle forskjellene er store. Les om når, hvordan og hvor du lærer ditt barn å sykle.

Lær ditt barn å sykle. Foto: Foto: Shutterstock
Lær ditt barn å sykle. Foto: Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når skal barnet få sykkel?

De fleste barn får sin første tohjuling når de er 3-5 år. De fleste vil bruke støttehjul de første årene.

Det er flere meninger om å bruke støttehjul på tohjulsykkelen for barn. Ulempen er at barna ikke lærer å holde balansen, og gjerne blir sittende skjevt på sykkelen. På den andre siden er støttehjul bra fordi det lærer barna å kjenne og mestre sykkelen samtidig som de har kontroll selv, og følger seg trygg, ifølge TryggTrafikk.

Balansesykkel gir god balanse

Balansesykkel er et relativt nytt alternativ for barn. Denne sykkeltypen kalles også løpesykkel. Balansesykkelen har ingen pedaler, og kan brukes allerede fra to-års alder. På en løpesykkel lærer barna å balansere og kjenne hvordan man sykler. Dansk Cyklist Forbund hevder at barn som har syklet på balansesykkel klarer overgangen direkte fra balansesykkelen til en tohjuling uten støttehjul godt.

Les mer om: balansesykkel

Et eksempel på en løpesykkel
Et eksempel på en løpesykkel Vis mer

Den første tohjulssykkelen

En sykkel til de minste må ikke være større enn at barnet kan sette begge bena i bakken mens det sitter på setet, anbefaler Syklistenes Landsforbund. At barnet selv kan redusere farten og stanse sykkelen kontrollert, er viktigst. Derfor må sykkelen være utstyrt med bremser som er tilpasset barn og som virker så mykt at barnet lett kan trykke inn bremsehåndtaket eller håndtakene.

En barnesykkel kan enten være utstyrt med fotbrems (brems i navet) eller en eller to håndbremser. At sykkelen bare er utstyrt med brems i navet anbefales ikke. Sykkelen bør i tillegg minst ha en forbrems betjent med et håndtak på styret.

Trygg Trafikk anbefaler denne fremgangsmåte for å lære barnet å sykle:

HUSK SYKKELHJELMEN: Aldri på sykkel uten denne. Foto: Shutterstock
HUSK SYKKELHJELMEN: Aldri på sykkel uten denne. Foto: Shutterstock Vis mer
 1. Finn en rett strekning på et trafikksikkert område.
 2. Hold bak på sykkelen mens du går fort. Si: "Brems, stans og sett ned benet." Gjenta dette til du føler at barnet kan det, og det går noenlunde automatisk.
 3. Så forteller du at du vil gi barnet fart på sykkelen, men at det ikke skal tråkke pedalene rundt. Du skyver sykkelen i fart og slipper den, og etter noen meter ber du barnet stanse.
 4. Gjenta det samme, bortsett fra at du nå ber barnet om å tråkke et par ganger rundt på pedalene før det stanser. Øk antall tråkk etter hvert.
 5. Siste punkt er at barnet selv setter sykkelen i fart. Lær det å sette den ene foten på pedalen i stilling "5 over 12", og tråkke denne ned samtidig som det skyver fra med den andre foten som det har i bakken. Da er det lett å få sykkelen i fart.

  Sikkerhet

  Hodeskader reduseres 60-80% ved bruk av sykkelhjelm. Det er derfor viktig å etablere gode vaner med hjelmbruk fra barnet er lite. Barnet skal ha hjelm når det sitter i sykkelsete, når det sitter i sykkelvogn og ved bruk av egen sykkel eller sparkesykkel.

  Barns synsevne er begrenset, og dermed også muligheten til å vurdere mange situasjoner. I tillegg er barn impulsive og de lar seg lett distrahere av ting som skjer rundt dem, slik at oppmerksomheten avledes. Å beregne fart og avstand er spesielt vanskelig for barn. Det er svært individuelt når barn er modne nok til å sykle alene i traffikert område, det kommer an på barnets modenhet. Mange barn vil ikke være modne nok før i 10-12 års alder. Med andre ord - selv om barnet kan sykle, bør det følges av en voksen i flere år i trafikken før det klarer seg på egen hånd.

  Første gang publisert 2011, oppdatert. 
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer