Slik lærer du barnet ditt å få venner

Gode venner er en forutsetning for å kunne trives og utvikles.

VENNSKAP: Det å ha venner er veldig viktig - men hva om barnet ikke helt får det til på egenhånd? Da kan det være greit å huske på disse tipsene.  Foto: NTB/Scanpix
VENNSKAP: Det å ha venner er veldig viktig - men hva om barnet ikke helt får det til på egenhånd? Da kan det være greit å huske på disse tipsene. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du et barn som rett og slett har bruk for litt hjelp når det kommer til å finne nye lekekamerater? Ikke alle barn er utadvendte spirrivipper uten den minste form for problemer når det kommer til det å skaffe seg venner. Det er selvsagt både greit og ikke minst helt normalt. 

Det er viktig at du som forelder gir barnet ditt den hjelpen det har bruk for. Det å ha venner er nemlig svært viktig for barnets trivsel, og videre utvikling. 

- Å ha venner er på mange måter en forutsetning for å kunne utvikle seg. Det vil lære barna en hel masse gjennom leken, kommunikasjon, det å tilhøre et fellesskap og ikke minst er det viktig for trivselen. Dersom et barn trives, har det også overskudd til å lære, forteller psykoterapeut og tidligere skolelærer, Iben Sandahl til Dr.dk.

Voksenstyring kan fremme barnas vennskap

I følge henne kan de fleste barn ha glede av at de voksne går inn i leken, og tar litt styring. Voksenstyring i denne forbindelse er altså ikke negativt. 

-Vi kan ikke konstruere et vennskap, men vi kan legge til rette for at det skal kunne oppstå et vennskap ved å sørge for at barna får leke med flere forskjellige klassekamerater. Barna vet ikke på forhånd hvem de vil komme til å gå godt overensmed, men gjennom avtaler finner de ut at "August er flink til å sparke fotball med" og "Amalie og jeg er flinke til å leke liksom-doktor sammen", forklarer hun. 

Her gir psykoterapeuten sine fem beste råd til hvordan du kan hjelpe ditt barn på ferden mot vennskap: 

1. Lekeavtaler 

Lag legeavtaler, eller "playdates" på tvers av kjønn så langt opp i skolealder som mulig. Dere kan for eksempel hente barna direkte fra skole eller SFO, eller avtale å møte mødrene i helgene. 

2. Hygge i hjemmets trygge rammer 

Dersom barnet ditt er sjenert eller utrygg når det kommer til å dra på besøk til andre, kan du i stedet være den som inviterer. Gjør det hyggelig, og hjelp barnet med å være sosial dersom det har utfordringer med det, ved å sette leken litt i gang. 

3. Lekegrupper 

Etabler spise-/lekegrupper i klassen en gang i måneden, eller annenhver måned, hvor fire-fem barn blir med dere hjem for å leke og spise kveldsmat. Når foreldrene kommer for å hente dem, kan du by på et glass vin eller en kopp kaffe, og lære deg å kjenne de ulike foreldrene. Slik blir det enklere å lage en lekeavtale neste gang. 

4. Fritidsaktiviteter 

Meld barnet ditt på en fritidsaktivitet, og spør de andre i klassen om flere har lyst til å bli med. Foreslå deretter en kjøreordning med de andre foreldrene, der dere kan bytte på å hente og kjøre barna til aktiviteten. Når barna vet at de skal være sammen senere nste dag, vil de ofte leke sammen hele dagen også. 

5. Foreldremøter 

Utnytt foreldremøtene. Her kan du ta opp spørsmål om hva dere kan gjøre for at barna i klassen skal få gode relasjoner til hverandre. 

Rådene er rettet mot skoleelever ettersom dette er Iben Sandahls ekspertise, men kan også benyttes til yngre barn. 

Artikkelen ble først publisert hos Mama.dk: "Lær dit barn at få venner - 5 gode råd". Både Mama.dk og Mammanett.no er eid av Aller Media. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer