Slik lærer du ditt barn å svømme - 10 tips

Her er noen gode råd til hvordan du kan gjøre barnet trygg i vann - og lære barnet å svømme.

LÆRE Å SVØMME Jo tidligere barn begynner svømmelæring, jo bedre. Da lærer de fortere å bli fortrolig med vann.  Foto: NTB/ Scanpix
LÆRE Å SVØMME Jo tidligere barn begynner svømmelæring, jo bedre. Da lærer de fortere å bli fortrolig med vann. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen barn elsker vann og lærer raskt å svømme. Andre er mer skeptisk og kaster seg ikke i vannet med den samme iveren.

Jo tidligere barn begynner svømmelæring, jo bedre. Da lærer de fortere å bli fortrolig med vann. Men man skal jo starte et sted, og for barnet kan det å bokstavelig talt skulle bevege seg  ut på dypt vann for første gang, være en utrygg opplevelse. 

NORGES SVØMMEFORBUND: - Barn lærer best i 5-7 årsalderen, sier Jan Kjensli Foto: Norges Svømmeforbund
NORGES SVØMMEFORBUND: - Barn lærer best i 5-7 årsalderen, sier Jan Kjensli Foto: Norges Svømmeforbund Vis mer

I følge Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeskole, er det en svært gunstig periode for svømmelæring når barnet er mellom fem og syv år. 

- Mange barn lærer å svømme i denne alderen, spesielt de som har deltatt på baby- og/eller småbarnsvømming tidligere. Alderen fem, seks og syv år er en veldig gunstig periode for å lære å svømme. Da har barna  gode forutsetninger for å tilegne seg motorisk kompetanse, og de lærer derfor lett grunnleggende bevegelsesmønstre relativt enkelt, forklarer han.

- Det å kunne svømme er en livreddende ferdighet. I tillegg er det å kunne svømme utgangspunkt for å kunne drive ulike fritidsaktiviteter i, ved og på land på en trygg måte. Det å kunne svømme er derfor viktig i forhold til god folkehelse, og det gir muligheter for mange ulike sosiale aktiviteter sammen med andre, sier Kjensli.

LES OGSÅ: Slik lærer du barnet å sykle

TILLIT: - Ikke slipp taket på barnet uten at han eller hun er forberedt på det, lyder bud nummer 8 fra SwimOnline.no. - Det kan få barnet til å klamre seg unødig til deg. Fortell barnet at du kun slipper hvis du har fått lov. Og hold det du lover!  Foto: NTB/ Scanpix
TILLIT: - Ikke slipp taket på barnet uten at han eller hun er forberedt på det, lyder bud nummer 8 fra SwimOnline.no. - Det kan få barnet til å klamre seg unødig til deg. Fortell barnet at du kun slipper hvis du har fått lov. Og hold det du lover! Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

10 tips for å lære barnet å svømme

1. Forbered barnet på hva dere skal

Forklar hvorfor det er bra (og gøy) å kunne svømme, og snakk om øvelsene dere skal øve på i dag. Dere kan også se noen videoer på YouTube slik at barnet ser hva det går ut på. 

2. Gjør få øvelser og mange repetisjoner

3-5 øvelser om gangen er nok. Barnet kan for eksempel holde pusten i vannet, ta bryst-tak med armene i stående posisjon, ta hodet litt under vann, ligge vannrett i vannet på mors eller fars arm, sparke med bena og så videre. 

Det tar litt tid å bli fortrolig med enkelte øvelser, så gå rolig fram - og se hva som er best å begynne med. Hver øvelse bør gjentas 5-7 ganger. Dere kan godt telle sammen.

3. Avtal et tidspunkt for målrettet trening

Gjerne bare 15 minutter de første gangene - og så på barnets premisser. Avtal med barnet at dere trener konsentrert i dette kvarteret, og at det er den voksne som bestemmer øvelsene i treningstiden. La barnet få se på klokka når dere startet slik at han/ hun kan holde øye med tiden.

4. Gjør svømmetreningen til en gøy opplevelse

La barnet konkurrere med seg selv. De fleste barn elsker å konkurrere med seg selv, og kanskje dere kan telle hvor mange sekunder barnet kan holde pusten i vannet. Etterpå kan du oppfordre barnet til å se om han/ hun kan gjøre det like lenge eller ett sekund lenger. Hvis dere trener gli-øvelser fra kanten, så legg gjerne en leke der hvor barnet har kommet til og la det prøve å komme lenger og lenger for hver gang. Det er veldig enkelt og ikke minst motiverende!

5. Respekter når barnet er redd for noe

Ikke tving barnet til å gjøre en øvelse det ikke vil. Barnet skal forbinde vannet med noe hyggelig og føle at det har kontroll. Hvis barnet er redd, er øvelsen for stor. Tenk over hvilke ferdigheter barnet mangler for å kunne utføre den spesifikke øvelsen. Hvis det er mulig, så begynn gjerne svømmetreningen et sted hvor barnet når ned i bunnen med bena. Det betyr noe å vite at man kan reise seg opp fra vannrett til stående i vannet.

6. Fokuser på det som fungerer

Jobb først med de øvelsene som fungerer, slik at barnet føler mestring, og prøv så forsiktig de tingene som kanskje krever litt mer øvelse. Legg merke til de små skrittene barnet tar, og ros han/ hun for hvert eneste lille framskritt. 

7. Ha tålmodighet

Barn lærer å svømme i et forskjellig tempo, og jo mer tålmodighet du har jo raskere går det. Så ta ett skritt om gangen. Vannet skal erobres i det tempoet man kan klare. Å erobre vannet handler om å tilegne seg eller opparbeide seg troen på ens ferdigheter i vannet.

8. Sørg for at barnet stoler på deg

Ikke slipp taket på barnet uten at han eller hun er forberedt på det. Det kan få barnet til å klamre seg unødig til deg. Fortell barnet at du kun slipper hvis du har fått lov. Og hold det du lover! Har barnet nesten lært å flyte kan det være fristende å ta bort hendene for å la barnet oppleve det selv. Men overrumpler du barnet, vil det føre til en bevegelse som skaper bølger og turbulens - og slik miste flyteevnen. Dermed mister barnet både tilliten til deg og sine egne evner i vannet. 

9. Ikke press barnet

Gjør man noe som man egentlig syntes var ubehagelig lagres det i hukommelsen. De mentale barrierene skal brytes når det ligger et solid fundament av ferdigheter og en grunnleggende trygghet i prosjektet. 

10. Følg opp svømmetreningen i ettertid

Snakk om hvordan det gikk når dere er ferdig. Hva var gøy, og hva gjorde kanskje barnet utrygt - og hvorfor? Er man utrygg har man bruk for en empatisk voksen som kan lese sine  signaler, vite hva neste skritt er og som vet å tilpasse utfordringene til sitt eget nivå. Ved å snakke med barnet om opplevelsen viser du at du forstår barnet og lytter til det. Det skaper tygghet.

Kilde: SwimOnline.com/Mama.dk

 

LES OGSÅ: 7 tips for å hjelpe ditt sjenerte barn

Deler av denne artikkelen har tidligere vært publisert på  på vår danske søstersite Mama.dk, Lær dit barn at svømme – 10 tips! 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer