Tenåringer

Slik lærer du tenåringen å passe egen økonomi

Amanda (17) og Ariel (19) har gradvis fått større ansvar for egen økonomi: – Vi har blitt mer motiverte til å spare, sier søstrene.

TENÅRINGERS ØKONOMI: Har du noen gang tenkt over hvor godt rustet barnet ditt er til å passe sin egen økonomi? FOTO: NTB Scanpix
TENÅRINGERS ØKONOMI: Har du noen gang tenkt over hvor godt rustet barnet ditt er til å passe sin egen økonomi? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er mye vi foreldre skal lære barna våre før de flytter hjemmefra, alt fra det å ta vare på sin egen kropp til hvordan de skal sikre seg best mulig i den digitale verdenen.

Men tenker du noen ganger over hvor godt rustet barnet ditt er til å passe sin egen økonomi?

Hjemme hos familien Samdahl på Heimdal i Trøndelag, har døtrene Amanda (17) og Ariel (19) de siste årene fått mer ansvar for sine egne utgifter.

FORNØYD: Amanda (17) synes det er en lettelse å ikke lengre måtte spørre mamma og pappa om å få penger til klær. Nå sparer hun opp penger til det hun selv ønsker å kjøpe. FOTO: Privat
FORNØYD: Amanda (17) synes det er en lettelse å ikke lengre måtte spørre mamma og pappa om å få penger til klær. Nå sparer hun opp penger til det hun selv ønsker å kjøpe. FOTO: Privat Vis mer

Mot arbeidsoppgaver som å vaske familiens fellesområder og lage middag en gang i uka, får de begge 2000 kroner i måneden.

Dette er penger som blant annet skal gå til innkjøp av alle klær, sko, helgekos, kinobesøk og bursdagsgaver til venner.

Mamma Hege forteller at målet har vært å gjøre døtrene mer økonomisk selvstendige og så langt er hun strålende fornøyd med løsningen.

– Vi ønsket at jentene skulle tenke over hva ting koster og bli mer bevisste på om det er noe de trenger, eller om de bare har lyst på det. På denne måten blir de mer selvstendige og kan spare til andre ting dersom de føler at de ikke trenger klær eller sko i en periode. Har de lyst på sukkerstopp i en periode er det de som vinner på det, både økonomisk og helsemessig.

– Jeg var også litt lei av at jeg stadig måtte ut og kjøpe klær til dem og hele tiden vurdere om dette var noe de virkelig trengte. Å gi dem mer ansvar ble både lettere for meg og mer forutsigbart økonomisk for oss foreldre, sier hun.

Sparer til sin første utenlandstur alene

17 år gamle Amanda forteller at hun i starten var litt skeptisk til den nye ordningen, men at det har fungert overraskende bra.

– Jeg er ganske flink til å bruke pengene mine på mye unyttig som boller og annen mat. Dette konseptet fikk meg til å se annerledes på penger, at det ikke bare er å bruke penger uten at du vet hva du gjør.

– Det er også en lettelse å ikke måtte spørre mamma eller pappa hver gang jeg trenger nye klær, det er mye enklere å spare og fikse det selv. Akkurat nå sparer jeg masse fordi jeg og Ariel sammen skal reise til Skottland på utenlandstur alene for første gang, sier hun.

MER MOTIVERT TIL SPARING: Ariel (19) har fått erfare at tjue kroner her og tjue kroner der blir mange penger til slutt - både i form av mye brukt og mye spart. FOTO: Privat
MER MOTIVERT TIL SPARING: Ariel (19) har fått erfare at tjue kroner her og tjue kroner der blir mange penger til slutt - både i form av mye brukt og mye spart. FOTO: Privat Vis mer

Ifølge storesøster Ariel har en av de største lærdommene så langt vært at «litt penger her og der» kan bli mye til sammen. Hun synes også at det har blitt mer motiverende å spare.

– Det blir så mye mer tydelig når jeg selv ser akkurat hvor mye jeg har, hvor mye som kommer inn og ikke minst hvor mye som forsvinner. Jeg bruker fortsatt i blant penger på ting jeg ikke trenger, men jeg er generelt mye flinkere til å virkelig tenke gjennom om jeg trenger noe eller om jeg heller vil spare disse pengene.

– Jeg føler jeg har blitt mye mer selvstendig på grunn av dette og at jeg er mer klar for å takle større økonomiske kostnader på egenhånd, sier hun.

Ikke nok erfaring med å styre egen økonomi

En ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Danske Bank, viser at hele 40 prosent av norske studenter bekymrer seg for at pengene ikke vil strekke til under studenttilværelsen.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank tror dette har sammenheng med hvor mye erfaring de har med å styre egen økonomi.

– Jeg tror det handler om at man ikke har 100 prosent kontroll over hva som kommer av utgifter, fordi de er vant til at dette er noe som har blitt ivaretatt hjemme. Mange flytter jo hjemmefra for første gang når de skal studere og da kan læringskurven bli bratt om du ikke har lært noe om økonomistyring hjemme. Det er jo også lite privatøkonomi-opplæring i skolen og man lærer uansett bedre av praksis enn av teori, sier hun.

Tvetenstrand synes at barn allerede i 13 årsalderen kan få litt mer ansvar for egne utgifter, fordi de i denne alderen kan begynne å ha egen inntekt og samle pensjonspoeng.

– Nå er det jo selvsagt forskjell på modenhet og ikke alle barn kan ha en deltidsjobb ved siden av skolen. Men i stedet kan foreldrene i denne alderen begynne å gi barna litt mer i lommepenger, sette opp ulike plikter de må gjøre for pengene og gi dem ansvar for enkelte utgifter, sier hun.

Gi barna mulighet til å spare

Typiske kostnader som barna må dekke med lommepengene kan ifølge forbrukerøkonomen være månedskort, mobilabonnement, klær og fritidssysler.

Hun understreker at beløpet bør være realistisk i forhold til hvilke utgifter det skal dekke og at det er i samsvar med familiens økonomi.

– Det er viktig at man tar en prat med barnet om hva de ulike tingene bør koste og hva man forventer at settes av til de ulike postene.

– Det kan også være lurt at beløpet gir rom for at barna kan få spare litt også, slik at de lærer seg å spare til ting som er dyre. I dag er det utrolig mange fristelser og ved hjelp av forbrukslån og kredittkort har det blitt normalt å gå ut av butikken med en telefon eller en pc som skal betales tilbake senere. Men dette er en tungvint måte å gjøre det på, da høye renter fører til at man må betale mye mer enn det egentlig kostet.

SMART Å STARTE TIDLIG: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener barna allerede i 13-årsalderen kan begynne å få ansvar for sine egne utgifter. - Konsekvensen er mye mindre om du bruker opp pengene dine når du fortsatt bor hjemme, enn om du har flyttet hjemmefra som nittenåring og bruker kredittkort for å klare deg, sier hun. FOTO: Danske Bank/Sturlason
SMART Å STARTE TIDLIG: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener barna allerede i 13-årsalderen kan begynne å få ansvar for sine egne utgifter. - Konsekvensen er mye mindre om du bruker opp pengene dine når du fortsatt bor hjemme, enn om du har flyttet hjemmefra som nittenåring og bruker kredittkort for å klare deg, sier hun. FOTO: Danske Bank/Sturlason Vis mer

15-åringer kan opprette egen konto uten samtykke

Ifølge Tvetenstrand har foreldre det overordnede økonomiske ansvaret frem til barna fyller 18 år, noe som innebærer at de har innsynsrett i barnas økonomi.

Frem til barna er 15 år må foreldrene godkjenne åpning av konto, men fra barna er 15 år gamle kan de opprette konto, kort og nettbank uten samtykke fra verger.

Det kreves imidlertid fødselsattest da begge vergene skal registreres som relasjon til den mindreårige. I tillegg må det legges ved en bekreftelse på arbeidsinntekt eller hvor pengene kommer fra, ettersom kontoen skal gjelde midler som barnet selv har rett til å bestemme over.

Foreldrene/vergene har krav på opplysninger om kontoen, men barnet bestemmer selv om verger skal ha fullmakt.

Hvor stor kontroll foreldre bør ha på pengene barna skal få disponere, synes hun kommer an på barnets alder og hvor fornuftig de er med pengebruken.

– Selv om foreldrene har innsynsrett kan det være greit å tenke litt over om det er egentjente penger eller penger de har mottatt fra dem. Som verge har man et ansvar om å lære barna gode økonomiske vaner. Ser du at det brukes mye penger på tull bør du ta en prat med barnet ditt, men det er viktig å bygge tillitsforhold til barna. Det er en grense for hva som kan oppleves som god veiledning og hva som kan oppleves som snoking.

La barnet få kjenne på konsekvensene

Tvetenstrand peker på at det også er mye god læring i å la barna få tabbe seg litt ut.

– Det er jo ikke slik at man har lyst til at barna skal gjøre en økonomisk blemme. Men konsekvensen er mye mindre om du bruker opp pengene dine når du fortsatt bor hjemme, enn om du har flyttet hjemmefra som nittenåring og bruker kredittkort for å klare deg. Det er bedre å ta den lærdommen tidlig, slik at du får en sunnere tilnærming når du blir eldre og ikke i like stor grad går på alle fristelser som er, sier hun.

Dersom barna har brukt opp alle pengene som skulle brukes til månedskort, synes hun de godt kan få kjenne litt på konsekvensene uten at foreldrene griper inn.

For eksempel ved at de må sykle til skolen eller jobbe litt ekstra for å få nok penger.

– Hvis det er midt på vinteren og du bor et sted hvor det er vanskelig å klare seg uten månedskort, kan kanskje foreldre sette seg ned sammen med barnet og finne noen plikter de kan gjøre for å få ekstra betalt den måneden.

– Men jeg ville nok ventet litt med å gripe inn og heller gi barna mulighet til å prioritere pengene sine selv. Det kan jo hende at barnet ikke har noe imot at det ikke blir en ny jakke denne vinteren, fordi det heller vi gå med den gamle. Vi verdsetter jo alle forskjellige ting, noen liker pene gjenstander andre liker opplevelser, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer