Slik lager du babygrøt

Store barn kan få grøt med hele bær. Til spedbarn kan man servere moste bær i grøten. Foto: Fra boken "Lettlaget barnemat" Cappelen Damm.
Store barn kan få grøt med hele bær. Til spedbarn kan man servere moste bær i grøten. Foto: Fra boken "Lettlaget barnemat" Cappelen Damm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan lage hjemmelaget grøt og samtidig sørge for at babyen får nok jern, sier forfatter av flere kokebøker til spedbarn, Margit Vea. Her er en seks oppskrifter på grøt for deg som vil lage den selv. 

Nok jern?

Foreldre som lager grøten selv fra bunnen av og ikke bruker industriprodusert grøt får ofte spørsmålet "Får barnet ditt nok jern?" fra helsestasjonen, forteller forfatter og barnematentusiast Margit Vea.  

– Korn har et naturlig innhold av jern. Hvis du i tillegg smaksetter grøten med mos av tørkede aprikoser samt bær som naturlig inneholder jern og andre vitaminer og mineraler, går det helt fint å servere hjemmelaget grøt til minsten, sier hun.

LES OGSÅ: Babymat: Hjemmelaget på 1-2-3

Vea anbefaler også å gi barnet grøter som inneholder gluten mens du ennå ammer barnet. Gluten finnes i blant annet hvete, rug, bygg og havre. Lag grøt av ulike kornslag til å begynne med, slik at gluteninntaket ikke blir for stort. Introduser gluten sakte og gradvis.

Oppskriftene gir 1–2 porsjoner grøt

 GRØT     MENGDE TILBEREDNING KOKETID KOMMENTAR
Hirsegrøt½ dl hirseflak og
2 dl vann
Kok opp vann og
tilsett hirsen
2–3 minutter Inneholder naturlig mye jern.
Inneholder ikke gluten. Kan søtes
med bær.
HavregrøtHavregrøt 2−3 ss havremel
(eller havregryn
til større barn) og 1–1 ½ dl vann
Kok opp mel og
vann og rør godt
underveis
 3–5 minutter Kan kokes sammen med litt eple og noen dryss kanel eller søtes med
aprikosmos.
Havre- og
hirsegrøt
½ dl lettkokte
havregryn, ½ dl
hirseflak og 3 dl
væske
Kok opp gryn, flak
og vann under
omrøring
 5 minutter Fin som
introduksjon til
glutenholdige
kornslag
Maisgrøt2 dl vann og 2 ss
maismel
Bland vann og mel
og kok opp mens
du rører
 5 minutter Inneholder ikke
gluten og er god
med eplemos
Grøt av
sammalt
hvete
4 ss sammalt
hvete og 2 dl
vann
Bland mel og
væske og kok opp
under omrøring
 6–7 minutterBløtlegg melet i
en time før koking
og jernet blir mer
tilgjengelig
Speltgrøt4 ss sammalt speltmel
og 2 dl vann
Bland spelt og
vann og kok opp under omrøring
 6–7 minutter Spelt er lettere
fordøyelig enn
hvete og inneholder
mye jern
Hjemmelaget grøtpulverHjemmebakt brød gjerne med hirseSkjær brødet i skiver, tørk det til kavring i ovnen på 50 grader og knus til mel i matprosessor. Ha gjerne litt hirse i brøddeigen. Praktisk på reiser.

 

Jernrik mos av aprikos eller dadler

Tørkede aprikoser og dadler inneholder i tillegg til jern mye vitamin A, og er et næringsrikt søtningsmiddel til grøt.

Du trenger:
250 g tørkede aprikoser eller dadler.
1 dl vann.

Slik gjør du det: Legg aprikosene eller dadlene i vann i 8-10 timer og kok dem på svak varme under lokk i 20 minutter (i bløtevannet). Mos aprikosene eller dadlene med potetmoser eller stavmikser, og press mosen gjennom en sil for å få bort seige hinner. Mosen blir ganske tykk og smaker kraftig. Du kan spe med mer vann, og servere mosen som lunken suppe.

Alle oppskriftene på denne siden er hentet fra boken "Lettlaget barnemat" av Margit Vea.

Helsedirektoratet anbefalinger for spedbarnsgrøten:

  • I annet levehalvår er det særlig viktig at kosten inneholder nok jern. Av hensyn til behovet for jern i annet levehalvår anbefales bruk av morsmelkerstatning som drikkemelk og i grøt frem til 12 måneders alder dersom det er behov for annen melk enn morsmelk. Det anbefales bruk av jernberiket grøt, grovt brød, magert kjøtt og andre jernrike matvarer. 
  • Kumelk kan i spedbarnsperioden fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten og bør som hovedregel ikke brukes som drikke og i grøt det første leveåret. Mindre mengder kumelk kan brukes i matlaging mot slutten av første leveår (fra ca. ti måneders alder). Fra denne alderen kan også noe yoghurt og syrnet melk gis. (Kilde: matportalen
LES OGSÅ: Baby: 10 råd om den første maten
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer