- Slik overlevde jeg et år i ammetåka

Jade får kjemperespons fra andre foreldre som kjenner seg igjen.

SITUASJONER MANGE KJENNER SEG IGJEN I: Gjennom å se komikk i de mest frustrerende situasjonene, holdt Jade Josefine Nordahl humøret oppe i mammapermisjonen. Foto: Privat / @ab.bel
SITUASJONER MANGE KJENNER SEG IGJEN I: Gjennom å se komikk i de mest frustrerende situasjonene, holdt Jade Josefine Nordahl humøret oppe i mammapermisjonen. Foto: Privat / @ab.bel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det året man er hjemme i foreldrepermisjon kan oppleves både overveldende og slitsomt.

Mange stifter også bekjentskap med den beryktede «ammetåka» som ifølge enkelte eksperter faktisk er en reell tilstand. 

Gjorde mye rart 

Førstegangsmor Jade Josefine Nordahl (31) forteller at hun var intet unntak.

– Vi hadde mange episoder man kan le av i ettertid. Som da vi tok feil av bleiekrem og tannkrem - ikke å anbefale! Eller da pappaen refererte til sønnen vår som «hun» en hel våkenatt.

– Jeg har ikke tall på de gangene vi våknet med et rykk og lurte på hvor vi hadde lagt babyen, bare for å finne ham trygt i sengen sin, naturligvis, sier hun.

Norske mødre forteller at de har gjort mange flauser i ammetåka, men den kan tydeligvis også ramme slitne fedre.

– Vi har gått mye med klærne på vranga, til butikken uten penger, og uten mat en hel dag, uten å skjønne hvorfor vi ble så gretne. Også glemte vi igjen hunden utenfor butikker og kafeer. Det skjedde flere ganger, smiler Jade.

«ROOKIE MISTAKE» Foto: @ab.bel
«ROOKIE MISTAKE» Foto: @ab.bel Vis mer

Så humoren i det slitsomme

For Jade ble «overlevelsesstrategien» å se humoren i det slitsomme. Mens hun var i permisjon med sønnen Abel, begynte hun å tegne små glimt fra dagene med sønnen. 

Tegningene sine delte hun på Instagramkontoen @ab.bel, hvor hun raskt fikk over tolv tusen følgere og flust av tilbakemeldinger fra foreldre som kjente seg godt igjen.

Nå har hun gitt ut «Et år i ammetåka», en bok med drøyt 60 illustrasjoner fra livet i tåkeheimen.

– Som mange andre førstegangsmødre ble jeg veldig overveldet av det nye livet som mamma. Jeg hadde aldri forutsett at det skulle være SÅ intenst, at det var så lite søvn, så mange bekymringer, så mye gråt og frustrasjon. Jeg lå ofte våken når barnet endelig sov, fordi jeg var så stresset.

– I ettertid ser jeg at jeg slet litt med å nyte de fine øyeblikkene. De er det jo egentlig flest av!

Lei glansbildene folk legger ut på Facebook? Sjekk disse familiebildene!

«MURPHYS LAW»: Når alt som kan gå galt, vil gå galt. Foto: @ab.bel
«MURPHYS LAW»: Når alt som kan gå galt, vil gå galt. Foto: @ab.bel Vis mer

Et vidt begrep

Jade mener ammetåke er et begrep som rommer mye, fra sløve foreldre fanget i babybobla til mer alvorlig fødselsdepresjon. Selv sier hun at hun nok opplevde litt av begge deler.

– Det kan være en hårfin linje mellom det å bare glemme mobilen i kjøleskapet, og det øyeblikket der man står og nærmest dunker hodet i veggen av frustrasjon fordi man er utslitt, babyen ikke vil sove, og mobilen er søkk borte, sier hun.

Finner trøst i tegningene 

Jade sier tegneprosjektet ga henne god trening i å se det komiske i de mest frustrerende situasjonene, noe som igjen gjorde det lettere for henne å holde humøret oppe selv om hun var sliten.

– Etter hvert har jeg fått mange tilbakemeldinger fra andre foreldre som sier at de finner trøst i motivene mine. Når det står på som verst, hjelper det å vite at man ikke er alene. Ting blir gjerne lettere å håndtere om man kan le litt sammen, sier hun, og legger til: Også er det jo sant det de sier - det blir bedre!

Dette er virkeligheten, folkens! Fotograf ville dokumentere det ekte mammalivet!

«BABYSTYRT MATTILVENNING» Foto: @ab.bel
«BABYSTYRT MATTILVENNING» Foto: @ab.bel Vis mer

- Ikke ha for høye ambisjoner

Hvordan man best takler ammetåka, tror hun varierer fra familie til familie. Men hun tror det er lurt å ikke ha alt for høye ambisjoner om alt man skal gjøre dette første året.

– Noen vil helst bare være hjemme og nyte babyen sin i fred, mens andre trenger selskap og aktiviteter for å ikke gå på veggen. Skru ned forventningene til hva du skal rekke, og fyll dagene med ting som passer for deg, oppfordrer hun.

LES OGSÅ: - Man kan få inntrykk av at det er så mye lykke rundt omkring. Foreldreterapeuter bekymrer seg for Facebook-effekten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer