Slik overlever du sommeren med mine, dine og våre barn

– Ikke tvihold på avtalene, råder familieterapeut og forfatter.

HAPPY FAMILY? Eller totalt feriekaos? Foto: Shutterstock.com ©
HAPPY FAMILY? Eller totalt feriekaos? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Hverdagen med mine, dine og våre barn er annerledes enn andre familieformer fordi det etableres en familie uten å ha det naturlige grunnfjellet som mange andre har, og fordi relasjonene mellom familiemedlemmene er annerledes enn de vi kom fra, forteller Sølvi W.Foss. 

Og hun vet hva hun snakker om. Pedagogen, familieterapeuten og forfatteren lever i en lappeteppefamilie med mann og fem mine, dine og våre barn i alderen 3-16 år.

Hun har skrevet en bok om hverdagsliv i Lappeteppefamilier, og selv om det er spennende å etablere en ny stor familie, opplever også mange at det kan være utfordrende. 

– Forelskelsen er der, men hverdagen blir likevel ofte et sjokk. Det eksisterer dystre statistikker fra fagfolk som har kontakt med lappeteppefamilier. Mange strever med å få kabalen til å gå opp, med å få både nytt parforhold, egne barn, ekser og nye barn til å fungere sammen, sier hun. 

Hvordan få kabalen til å gå opp?

Familieterapeut Sølvi W Foss: – Mange strever med å få kabalen til å gå opp i lappeteppefamilien. Foto: Erik Five Gunnerud
Familieterapeut Sølvi W Foss: – Mange strever med å få kabalen til å gå opp i lappeteppefamilien. Foto: Erik Five Gunnerud Vis mer

Mine uker, og dine uker - hvordan skal vi få til en sommerferie etter et samlivsbrudd?

– For noen er oddetall og partall et matematisk begrep fra skolen, men for mange av oss er oddetallsuker og partallsuker en viktig del av den praktiske hverdagen. Uker med barn og uker uten barn, ferier og store dager som skal deles mellom to voksne som en gang levde sammen. Når ferien kommer skal vi endelig få tid til å være sammen med barn som til daglig lever med pappa og mamma i hvert sitt hus, forteller Foss.

Mange voksne utarbeider samværsavtaler hvor det avtales hvordan ferier og store dager skal håndteres etter et samlivsbrudd. Men hvordan blir sommerferien for barn etter et samlivsbrudd? Blir det dobbelt opp med ferier?

Klarer de voksne å være fleksible overfor hverandre, eller blir ferien en gjenstand for diskusjon? 

LES OGSÅ: Rådene for et bedre stefamilieliv 

Rådene for en smidig sommerferie

Slik blir ferien bedre for barn og voksne. Foss deler disse rådene med leserne:

 • Start planlegging av tidspunkt tidlig. Det er mange voksne som påvirkes av dine ferieplaner
 • Tenk på barnas behov – mange barn får dobbelt opp med ferier etter et samlivsbrudd. Pass på at barnet også får tid til å slappe av.
 • Vær fleksibel mot ekser. Sommerferie er en kabal der alle må gi og ta for å få til en smidig ferieavvikling.
 • Ikke utkonkurrer hverandre når det gjelder dyre ferier. Barn ønsker tid med de voksne – det trenger ikke å være så kostbart.
 • Ikke tvihold på alle avtaler. Det er ikke alltid praktisk mulig få til flere ukers sammenhengende ferie – de voksne må løse dette til det beste for barnet.
 • Gi barnet mulighet til å ha kontakt med dem andre forelderen når de er på ferie. Mange savner den andre voksne når de er på ferie med mamma eller pappa alene.

Barna utsatt for feriestress

– I sentrum for alle feriediskusjoner finner vi barna. De små som alle voksne ønsker å reise på ferie med. De som skal være noen uker hos mamma, og noen uker hos pappa. De som vet at også i år har mamma og pappa diskutert ferien inngående, og kanskje har de blitt sinte på hverandre når kabalen ikke gikk opp.  Det var ikke nok uker til å gjøre både mamma, pappa og nye kjærester fornøyde. De skal savne mamma når de drar til pappa, og de skal savne pappa når de drar til mamma, forteller familieterapeuten.

Hun understreker at for disse barna forsvinner sommerferien fort, det er små feriegjester som lander på en flyplass på en søndag med pappa, og drar videre på en ny ferie med mamma på en mandag. Når ferien er over har mange barn vært på reise nesten hele sommeren, og venner kan misunne dem alt de opplever. 

– Men er det noen som misunner dem feriestresset, spør hun.

  Forfatter Sølvi W Foss har skrevet en bok om hverdagsliv i Lappeteppefamilier. Å skulle bli en ny og større familie er spennende, men også utfordrende. Boken formidler et positivt budskap om at det er fullt mulig med en ny start etter et samlivsbrudd, men gir også en rekke tips om hvordan de voksne kan etablere en ny familie og håndtere hverdag og ferier.

  Forfatteren er utdannet cand.polit og familieterapeut, og bor selv i en Lappeteppefamilie med 5 mine, dine og våre barn. 

  Les mer på www.lappeteppefamlien.no

   

  Denne saken ble første gang publisert 15.07.2013

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer