<b>SOMMEREN SOM GRAVID:</b> Følger du disse rådene vil sommeren som høygravid bli ekstra bra! Foto: NTB Scanpix
SOMMEREN SOM GRAVID: Følger du disse rådene vil sommeren som høygravid bli ekstra bra! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik «overlever» du sommeren som høygravid

Det kan være både varmt og tungt - men slapp av, det finnes metoder for å gjøre sommeren som høygravid litt mer behagelig!

Publisert
Sist oppdatert

Varm, tung og hoven? Det å være høygravid på varme sommerdager kan være en utfordring.

Men det finnes ting du kan gjøre for at både du og den lille i magen skal få det litt mer behagelig.

- Drikk nok vann!

De fleste av oss ønsker oss mange varme dager på sommeren, men som høygravid kan varmen by på problemer. Ifølge jordmor Siv Anett Hernar Belgum fra Kvinne/barn klinikken ved Haugesund sykehus, kan gravide nemlig bli lettere overopphetet enn andre.  

– På varme dager bør du derfor passe på at du får i deg nok væske. Gjerne vann med Farris for å holde oppe væskebalansen i kroppen. Det er også lurt å ta avkjølende bad og holde deg mest mulig i skyggen. Du kan også gjerne legge et vått håndkle over magen, sier hun.

<strong>MANGE FÅR HOVNE BEN:</strong> Gravide kan oppleve at kroppen hovner lettere opp når det er veldig varmt, sier jordmor Siv Anett Hernar Belgum. Foto: Privat
MANGE FÅR HOVNE BEN: Gravide kan oppleve at kroppen hovner lettere opp når det er veldig varmt, sier jordmor Siv Anett Hernar Belgum. Foto: Privat Vis mer

En vannflaske med isbiter er godt å ha med seg uansett hvor du går. Hvis du blir lei av å drikke vann, spe på væskebalanse med en hjemmelagd ispinne. Ispinner er enkle å lage og de kan lages i mange sunne varianter.

Bruk behagelige sko

Det er vanlig at gravide får ødemer som ifølge Helsenorge.no er væskeopphopning i vevet som ser ut som hevelser. Ødemer kommer vanligvis i beina, men du kan også bli hoven i ansikt og hender. Disse hevelsene forsvinner etter fødselen.

For å unngå ødemer er det bra å holde seg fysisk aktiv og unngå å stå stille lenge av gangen. Brukt gjerne støttestrømper, eller sko og sandaler som ikke klemmer. 

– Ha beina litt høyt og igjen er det lurt å drikke nok vann. For mye salt holder på væsken i kroppen og ofte kan man få høyere blodtrykk av væskeopphopning, sier jordmor Siv Anett Hernar Belgum.

– Men har du mye væske i kroppen, hodepine og høyt blodtrykk må du ta kontakt med jordmor eller lege, med tanke på at det kan dreie seg om svangerskapsforgiftning, understreker hun. 

LES OGSÅ: ABC for førstegangsgravide

IKKE GJØR SOM KIM: Hovne gravide føtter i alt for trange høyhælte sko er ikke behagelig! Foto: NTB Scanpix
IKKE GJØR SOM KIM: Hovne gravide føtter i alt for trange høyhælte sko er ikke behagelig! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pass på at babyen ikke blir overopphetet

Det er ikke noe i veien for at man kan sole magen når man er gravid, men det er en fare for at den lille i magen også kan bli overopphetet.

Jordmor Tove Nordahl har tidligere fortalt til Mammanett at pulsen øker når vi blir veldig varm og det samme gjelder for barnet i magen

– Dette tåler fosteret over kortere periode, men så har vi noen foster som kanskje ikke har det så bra. Da kan langvarig høy puls være skadelig og i verste fall føre til ytterligere stress hos fosteret da det bruker mer energi ved høy puls, sier hun. 

LES OGSÅ: Venter du gutt eller jente? Disse 20 mytene kan avsløre svaret.

VIKTIG Å FÅ NOK VÆSKE: Ta alltid med deg en vannflaske når du går på tur i varmen! Foto: NTB Scanpix
VIKTIG Å FÅ NOK VÆSKE: Ta alltid med deg en vannflaske når du går på tur i varmen! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bading på slutten av graviditeten

Mange høygravide lurer også på om det er bra å bade i badebasseng eller ikke. Nordahl sier at det er helt trygt å bade i saltvann, selv helt på slutten av graviditeten.

Når det gjelder varme fellesbasseng med mange mennesker, anbefaler hun at man unngår det på slutten når man kanskje har begynt å få åpning. 

– Det er nok en mikroskopisk mulighet for at det skal føre til infeksjon, men det kan florere mange bakterier i slike varme fellesbasseng ute. E-coli, avføring som ofte kommer fra mindre barn, er vanlig. Man kan derfor lettere få magesyke og oppkast, ørebetennelse og så videre, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Nei vi venter ikke tvillinger. Enkelte kvinner får gravidmage størrelse XXL.

<strong>PIGMENTFLEKKER:</strong> Det er ikke uvanlig at gravide får pigmentflekker i ansiktet.  Foto: NTB Scanpix
PIGMENTFLEKKER: Det er ikke uvanlig at gravide får pigmentflekker i ansiktet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bruk høy solfaktor for å unngå pigmentflekker

Et annet kjent fenomen er at man får lettere pigmentflekker i ansiktet når man soler seg som gravid.

For å unngå dette anbefaler Hernar Belgum solkrem med høy solfaktor og gjerne også at man bruker en solhatt.

– Ellers må man huske å nyte sommerdagene. Gravide i Norge får for lite D-vitaminer, noe som vi får god påfyll av fra sola. Sol gir også mye energi og livsglede, smiler hun. 

5 grunner til at det er supert å være gravid på sommeren

1. Det er ekstra godt å være ute

Ifølge Helsenorge.no er det anbefalt at man som gravid er fysisk aktiv i minst 30 minutter, fem ganger per uke. For mange er det lettere å motivere seg selv til fysisk aktivitet på fine sommerdager, når man kan gå lange turer, sykle eller svømme. Kom deg ut og nyt sommeren!

2. Frukt og grønnsaker er på sitt beste 

Gravide bør minst få i seg «fem om dagen» – det vil si tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt. Sunn mat er bra både for deg og babyen, og på sommeren er det ekstra lett å spise sunt når butikken bugner av smakfulle frukter og grønnsaker. 

3. Du får ekstra D-vitaminer 

Gravide bør ifølge Helsenorge.no være ekstra påpasselig med å få i seg nok D-vitaminer. Årsaken er at det er en nær sammenheng mellom mors D-vitaminstatus og barnets lager av D-vitamin ved fødselen, og D-vitamin er nødvendig for å ta opp kalsium fra kosten. Selv om den norske sommeren kanskje ikke alltid klarer å gi oss tilstrekkelig med D-vitamin, får vi uansett mer på denne årstiden enn vi gjør om vinteren!

4. Det er enklere å kle seg

Det sier seg selv; færre plagg på kroppen = færre ting som strammer ubehagelig over magen. På varme sommerdager trenger man ikke gravid-strømpebukser, trange boblejakker eller tykke gravidbukser. Det er utvilsomt mye mer behagelig med vide sommerkjoler, store t-skjorter og badetøy. 

5. Du har ferie

Ja vi har hørt det tusen ganger før; det å være gravid er ikke en sykdom og de aller fleste gravide kan delta i arbeidslivet på lik linje med alle andre. Men når magen begynner å nå gigantiske proporsjoner og selv det å kunne knyte skolissene oppleves som en stor bragd, er det utvilsomt godt å kunne slappe av litt. I ferien er det godt å kunne ta ting i sitt eget tempo og ikke slite med det vanlige hverdagsstresset. Sommeren er en deilig årstid og den skal nytes!

LES OGSÅ: Sommergraviditet - fordeler og ulemper

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer