Dårlig Råd

Slik prater du med barna om økonomi og sosiale forskjeller

Vær ærlig med barna om at pengene ikke alltid strekker til, mener ekspert.

ØKONOMI: Slik forklarer du barna dine at økonomien ikke er på topp.  Foto: Shutterstock / altanaka
ØKONOMI: Slik forklarer du barna dine at økonomien ikke er på topp. Foto: Shutterstock / altanaka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke til å unngå at noen tjener mer enn andre. Slik er livet. Men hva skjer når du må forklare sønnen din at han ikke kan gå på fotballtrening med vennene sine på grunn av økonomien? Eller at datteren din ikke får være med på kino like ofte som de andre barna? 

Astrid Beate Opdahl er banksjef ved DNB Storo i Oslo. Hun forklarer at det er mange barn i Norge som ikke har råd til å være med på alt det vennene kan på grunn av økonomien

-Det er ikke lett å være fattig i et av verdens rikeste land, hverken for store eller små. I dag lever nær 93 000 barn i Norge under den offisielle fattigdomsgrensen. Noen føler seg utenfor og dessverre er det barn som blir mobbet fordi de ikke har det som «alle andre» har, sier Opdahl til KK.no. 

Dette mener hun bør snakkes mer om på skolen. Det å prate om sosiale forskjeller på skolen, både i foreldremøter og i klasserommet, kan lære barna å være mer åpensinnede. 
 
- Å lære barn om hva ting koster og forklare økonomiske forskjeller vil skape større forståelse og føre til mindre mobbing og ekskludering.

På foreldremøter kan man snakke sammen og skape en felles forståelse, slik at alle kan jobbe sammen så barna får det fint på skolen

- Snakk om bursdagene, er det mulig å sette et maksbeløp? Eller hva med klasseturen? Kan dere tjene inn pengene dere trenger i fellesskap gjennom for eksempel dugnad? Målet med samtalen er at ingen barn føler seg utestengt eller mobbet.

LES OGSÅ: Slik lærer du barnet ditt å få venner 

Vær ærlig med barna om økonomien

Barnevernspedagog og familieterapeut Thomas Winther mener man kan være svært ærlig med barn. Det er ikke noe i veien for å forklare dem at familien har litt mindre penger enn andre, og slik er det. 

- Forklar at man får litt forskjellig mengde penger ettersom hva slags jobb man har. Andre har for eksempel vært gjennom en skilsmisse, som kan bety litt mindre inntekt. Forklar barna dette, sier Winther til KK.no. 

Vi er flokkdyr og ønsker å gjøre det samme som de fleste andre. Men Winther er ikke enig i de som sier det er synd på de barna som ikke får dra på sydentur hver sommer, så lenge foreldrene passer på at de får gjort noe annet gøy: 

- Mange kan gjøre mye med beskjedne midler, og kanskje til og med ha mer tid til kvalitetstid med barna. En telttur i skogen kan være vel så morsomt for barna som å ligge ved et basseng, mener han. 

Derfor mener han ikke foreldre eller barn bør sammenligne penger, gaver og ferier med hva andre gjør. Å bruke en hel dag med barnet og spise kake kan være like hyggelig som å få en dyr gave. 

LES OGSÅ: Slik unngår dere å krangle om den felles økonomien

Får de samme vanene som foreldrene

Så lenge man har mat og tak over hodet, mener Winther det på enkelte måter kan være bra for barn å ikke ha så veldig mye penger.

- De barna er bedre rustet til virkeligheten som kommer når de skal studere, for eksempel. De har ikke hatt råd til å kjøpe alt de ville ha, og vil derfor ikke oppleve et sjokk når voksenlivet kommer

- Vi er et produkt av omgivelsene våre. Ser man at mamma og pappa øser ut med penger, vil man ha de samme holdningene til penger selv. For eksempel kan man da slite med å setter opp budsjetter i fremtiden

Winther er også enig med Opdahl at det kan være lurt å bli enige om løsninger i skolen. Hvis alle foreldrene må ut med 200 kroner for gave i hver barnebursdag blir det svært mye penger i året dersom det er 30 elever i klassen. 

- Det er heller ikke dumt å lære barn moderasjon. Det er jo ikke sikkert man alltid vil ha det likt økonomisk, og man gjør barna sine en bjørnetjeneste ved å ikke lære dem om hva penger betyr. Det å lære barna å sette pris på det enkle er viktig; at det er tanken som teller. 

Og dette er enklere i barneskolen, mener Winther. På barnestadiet er ikke status og merker særlig utbredt, og barn kan bli like glad for en sprettball til 10 kroner som en kjempedyr dukke. 

- Hvis man som foreldre er flinke til å tenke gjennom hva man kjøper, kan det være like effektivt som å kjøpe noe dyrt. 

LES OGSÅ: Har kjæresten din økonomiske problemer? Da bør du tenke deg om to ganger 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer