Slik redder du barnet ditt fra kvelning

Pølser, pølsebrød og boller kan tette skikkelig til luftveiene, advarer barnelege.

KLASSISK: Pølser er ofte barnas favoritt, og er en av de matvarene som barn ofte setter fast i halsen. Foto: NTB scanpix
KLASSISK: Pølser er ofte barnas favoritt, og er en av de matvarene som barn ofte setter fast i halsen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Kvelning er en av hovedårsakene til død blant små barn, særlig barn under 3 år. Gjennomsnittsalderen på barn som utsettes for kvelning fra mat, er 4,5 år, sier Jenny Ringnes, barnelege på Lommelegen.no

Dette er en alder der barn helst vil «gjøre alt selv», og samtidig har blitt store nok til at voksne kanskje ikke er like strenge og påpasselige med hva de får lov til å putte i munnen, ifølge barnelegen. 

I vår ble det kjent at en toåring ble kvalt til døde av en pølsebit i Sverige. Den tragiske hendelsen fant sted under lunsjen i barnehagen, da ingen klarte å få opp pølsebiten. 

LES OGSÅ: Sunne matvaner for hele familien

GULRØTTER: Matvare som er blant de som ofte settes fast i halsen. Foto: NTB scanpix
GULRØTTER: Matvare som er blant de som ofte settes fast i halsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mat som barn lett setter fast i halsen

Pølser er faktisk en matrett barn lett kan sette fast i halsen. En studie fra 2008 har undersøkt hvilke matvarer som ofte fører til at barn kveles, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Disse matrettene er:

  • pølser
  • peanøtter
  • gulrøtter
  • kylling med bein
  • godteri
  • popcorn
  • fisk med bein
  • solsikkefrø
  • epler

 

Men det er ikke bare mat som har samme fasong som luftveiene, som pølser og druer, man kan kveles av, ifølge barnelegen.

– Mat som er vanskelig å tygge, som for eksempel rå gulrot og seigt eller hardt godteri, eller mat man spiser en håndfull av - som peanøtter, er minst like farlig, forteller Ringnes. 

For tiden pågår det en stor debatt i USA om at matvarer bør merkes like godt som leker hvis de øker kvelningsrisikoen hos barn, men foreløpig eksisterer ikke slik merking.

LES OGSÅ: Når barn putter ting i munnen

MOSET MAT: Tryggest for de aller minste. Foto: NTB scanpix
MOSET MAT: Tryggest for de aller minste. Foto: NTB scanpix Vis mer

Er det noen mattyper man bør unngå å gi barn? 

Før man gir mat til småbarn bør man alltid vurdere fasong og konsistens med tanke på kvelningsrisiko, råder barnelegen. 

– Dersom man ikke kan forandre maten slik at det er trygt å spise den for et lite barn, bør man unngå å la barnet spise denne maten til de er større. Det anbefales ikke å gi hardt godteri eller tyggegummi til barn under fem år. Rå frukt og grønnsaker bør skjæres i små biter, sier Ringnes.  

Men det er også viktig å huske på at noe så godt og «ufarlig» som boller og pølsebrød, kan tette skikkelig til luftveiene med sin myke, deigete konsistens hvis man får i seg en stor bit, advarer hun:

– Det er derfor greit å kontrollere inntaket av slik type mat, ved å gi litt av gangen.

LES OGSÅ: Drikke i barnehagen

– La aldri barn spise alene

Plutselig kan barnet sette maten fast i halsen, og da gjelder det å reagere raskt. 

– Ikke la barn spise alene. Start tidlig med å lære hvor viktig det er å tygge maten godt. Spising bør alltid foregå mens man sitter ved bordet, og man bør aldri la småbarn løpe, gå eller ligge med mat i munnen, opplyser Ringnes. 

Det er heller ikke trygt å la småbarn spise i bilen. 

– Det kan føre til både kvelningsepisoder og trafikkulykker, advarer barnelegen. 

LES OGSÅ: Sliter med spiseangst

SUNT OG GODT: Men vær på vakt! Foto: NTB scanpix
SUNT OG GODT: Men vær på vakt! Foto: NTB scanpix Vis mer

Hva bør du gjøre når et barn har satt mat fast i halsen?

Hvis et barn setter mat i halsen, men fortsatt kan puste, er det best å la barnet prøve å hoste opp maten selv, ifølge barnelegen. 

– Dersom et barn setter mat i halsen og kveles, vil man vanligvis kunne gjenkjenne dette relativt raskt ved at barnet ikke kan snakke eller gråte og blir blå i ansiktet. I disse tilfellene må man ringe etter hjelp (113) og gjøre Heimlich-manøvren (bukstøt) på alle barn over ett år, forklarer Ringnes. 

Barn under ett år tåler ikke å utsettes for dette, så i stedet bør man gi fem slag mellom skulderbladene. Hvis dette ikke hjelper kan man gi to brystkompresjoner. 

– Det å vite hva man bør gjøre i en situasjon der et barn holder på å bli kvalt av mat eller noe annet, er noe alle bør ha kunnskap om - spesielt småbarnsforeldre og andre som tar seg av barn - da dette kan redde liv. De færreste småbarnsforeldre har nok tatt kurs i dette, men det er absolutt noe jeg anbefaler, da det kan redde liv, påpeker hun. 

Heimlich manøver

Skal kun utføres på barn eldre enn 1 år. Brukes også på voksne.

Stå bak pasienten, med armene dine rundt den øverste del av magen, bruk en knyttneve med den andre hånden rundt, trykker raskt og hardt 5 ganger opp under mellomgolvet. Dette er Heimlich manøver.

Skift mellom 5 slag på ryggsiden og 5 trykk mot magen - inntil fremmedlegemet kommer opp eller pasienten blir bevisstløs. Fjerne fremmedlegemer som du kan se i pasientens munn.

Kilde: nhi.no

Denne saken ble første gang publisert på Lommelegen.no april 2015.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer