Slik redder du barnet ditt fra kvelning

Pølser, pølsebrød og boller kan tette skikkelig til luftveiene, advarer barnelege.

KLASSISK: Pølser er ofte barnas favoritt, og er en av de matvarene som barn ofte setter fast i halsen. Foto: NTB scanpix
KLASSISK: Pølser er ofte barnas favoritt, og er en av de matvarene som barn ofte setter fast i halsen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Kvelning er en av hovedårsakene til død blant små barn, særlig barn under 3 år. Gjennomsnittsalderen på barn som utsettes for kvelning fra mat, er 4,5 år, sier Jenny Ringnes, barnelege på Lommelegen.no. 

Dette er en alder der barn helst vil «gjøre alt selv», og samtidig har blitt store nok til at voksne kanskje ikke er like strenge og påpasselige med hva de får lov til å putte i munnen, ifølge barnelegen. 

I vår ble det kjent at en toåring ble kvalt til døde av en pølsebit i Sverige. Den tragiske hendelsen fant sted under lunsjen i barnehagen, da ingen klarte å få opp pølsebiten. 

LES OGSÅ: Sunne matvaner for hele familien

Mat som barn lett setter fast i halsen

Pølser er faktisk en matrett barn lett kan sette fast i halsen. En studie fra 2008 har undersøkt hvilke matvarer som ofte fører til at barn kveles, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Disse matrettene er:

  • pølser
  • peanøtter
  • gulrøtter
  • kylling med bein
  • godteri
  • popcorn
  • fisk med bein
  • solsikkefrø
  • epler

 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer