Slik skal baby plasseres i bæretøy

«Froskestilling» gir en ergonomisk riktig bærestilling, og det er innovervendt som gjelder for de minste barna ved bruk av bæreseler og bæretøy.

TETT INNTIL I BÆRETØY: Barnet skal sitte innovervendt i froskestilling. Dette skal ha innvirkning på både psykisk og motorisk utvikling. Foto: NTB/ Scanpix
TETT INNTIL I BÆRETØY: Barnet skal sitte innovervendt i froskestilling. Dette skal ha innvirkning på både psykisk og motorisk utvikling. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bæresjal eller bæresele? Men er det en ergonomisk bæresele? Skal babyen se utover? Og er det bæresjalet som venninna di brukte til sine to barn trygt å overta? Det er ikke lett å vite i jungelen av bæretøy.

- I løpet av de siste årene har det vært en økende interesse blant nye foreldre til å bære babyer i forskjellige bæreseler og sjal. På nettfora for foreldre kan vi observere dedikerte foreldre diskutere fordeler og ulemper med babybæring og også holdninger til hva som er en ergonomisk riktig bærestilling, sier helsesøster Hanne Holme.

Slik skal baby plasseres i bæretøy

Fremmer sunn utvikling

I følge International Hip Dysplasia Institute er det den såkalte "froskestillingen" som gir en ergonomisk riktig bærestilling.

- Dette er den bærestillingen som er best for å fremme en sunn utvikling av rygg og hofte. Det er denne stillingen som anbefales av barneortopedkirurger for babyer som har blitt diagnosisert med hofteleddsdysplasi, fordi posisjonen stimulerer optimal vekst av hofteledd. Det å ha hele vekten på lysken hvor også beina dingler rett ned, er rett og slett ikke optimalt fra et fysiologisk utviklingssynspunkt.

Flere fordeler ved riktig bærestilling

Forskningsjef Henrik Norholt har studert effekten av babybæring ut i fra barnets psykiske og motoriske utvikling, og fant at fordelene ved å bære barnet med ansiktet innover er mer enn bare sunn utvikling i rygg og hofte hos barnet. 

- En annen fordel ved å ha barnet vendt innover, er at det muliggjør det sosiale samspillet med mor eller far som bidrar til en optimal utvikling av babyens hjerneDersom barnet sitter i en bæresele med ansiktet vendt utover, kan det ikke ha bra blikk-kontakt med mor eller far, noe som ikke er så hensiktsmessig i barnets første halvår, hvor barnet er opptatt av å lære seg å tolke ansiktsuttrykk, forklarer Norholt.

LES OGSÅ: Se meg, svar meg, elsk meg

FEIL VEI: Spedbarn bør sitte innovervendt.  Foto: NTB/ Scanpix
FEIL VEI: Spedbarn bør sitte innovervendt. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

Samspillet mellom mor og barn

Helsesøsteren støtter Norholts uttalelser, og mener at et viktig aspekt ved babybæring er kontakten mellom barnet og den voksne, og da blir også tilgangen til hverandres ansikt vesentlig.

- Derfor vil jeg alltid anbefale at barnet sitter med ansiktet vendt innover mot den voksne. Da vil barnets signaler raskt oppfattes av den voksne; er han eller hun sliten, glad, trøtt eller prøver barnet å si noe? Samtidig får barnet god anledning til å granske den voksnes ansikt, mimikk og hvordan den voksne «møter verden», forklarer Holme.

Hun peker spesielt på at slik kan barnet ta pauser fra ytre stimuli og impulser når han eller hun selv måtte ønske, enkelt ved å lene seg mot den voksnes bryst. Her kan barnet høre kjente hjertelyder og lyden av den voksnes pust og kanskje også stemme. På den måten stimuleres barna i det tempoet de selv ønsker, i motsetning til om de sitter vendt mot verden uten særlig kontakt med den voksne og muligheten til å oppfatte hverandres kontaktbehov.

KUN VED AMMING: Det er kun ved amming at barnet kan ligge sidelengs i bæretøyet.  Foto: NTB/ Scanpix
KUN VED AMMING: Det er kun ved amming at barnet kan ligge sidelengs i bæretøyet. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

Hanne Holme Foto: RBUP Sør og Øst
Hanne Holme Foto: RBUP Sør og Øst Vis mer

Blir overstimulert

Dersom barnet sitter i en utovervendt stilling, vil det lett få mange og ganske sterke inntrykk som lys, lyd og lukt uten mulighet til å få støtte i sine oppdagelser fra den voksne, poengterer Holme.

- Barnets evne og kapasitet til å ta pauser fra disse inntrykkene er i tidlig alder ikke så godt utviklet. Noen barn skjermer seg mot alle disse inntrykkene ved å lukke øynene og stenge verden ute, og kanskje også sovne, mens andre har mindre erfaring med denne måten å håndtere stresset på, og blir overstimulerte og kanskje litt urolige i etterkant av en tur ute i bæreselen eller bæresjalet, sier hun.

LES OGSÅ: Baby: 10 råd om den første maten

Barnet styrer selv

Det viktigste budskapet i dette er at foreldre bør velge å sette de minste barna innovervendt, mener Holme.

- Når barnet blir større og selv i stand til å si tydelig ifra eller skjerme seg mot sterke inntrykk og impulser kan man vurdere å bære dem vendt med ansiktet utover. Barnet kan likevel fra 3-4 måneders alder klare å ta inn omverdenen ved å vri hodet utover, og da samtidig selv bestemme lengden på hvor lenge de vil «ta inn» utenomverdenen av gangen. Når barnet blir for stort eller tungt til å bæres på magen med ansiktet vendt innover kan kanskje bæring på ryggen være et vel så godt alternativ.

BÆRES: - Vi anbefaler å bruke en ergonomisk bæresele, da dette øker mulighetene for å mestre bæringen og at opplevelsen blir bra for begge, sier bærekonsulent Mathea Lilleengen Foto: NTB/ Scanpix
BÆRES: - Vi anbefaler å bruke en ergonomisk bæresele, da dette øker mulighetene for å mestre bæringen og at opplevelsen blir bra for begge, sier bærekonsulent Mathea Lilleengen Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

Skal sitte i en "M"

Tobarnsmor og bæreentusiast, Mathea Lilleengen, sertifiseres for tiden gjennom School of babywearing i London og jobber som konsulent og teamleder i Bæreglede AS.

Hun opplever også økt interesse for riktig bæring blant foreldre, og er ikke ukjent med foreldre som kan slite med både ryggproblemer og feil teknikk som trenger veiledning innen riktig bæring.

- Det mange kan gjøre feil, er at de bærer for lavt. Også stillinger hvor barnet ikke sitter riktig i selve bæretøyet er vanlig, sier Lilleengen.

- En ergonomisk riktig bærestilling er når barnets ben og knær peker oppover i "froskestilling" hvor bena er spredt til hver sin side. Barnets rompe og ben skal forme en "M". Er du i tvil så sjekk i speilet, sier hun.

LES OGSÅ: Bæreutstyr: Hva skal man velge?

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Ryggproblemer

Lilleengen anbefaler å bruke en ergonomisk bæresele, da dette øker mulighetene for å mestre bæringen og at opplevelsen blir bra for begge. Det viktigste er å være trygg på det man gjør slik at man kan kose seg med bæringen. Og be om hjelp fra noen med god kunnskap, mener Lilleengen.

- Ved bruk av en ikke-ergonomisk bæresele, hvor barnets hofter får en stor belastning og bena henger nedover istedet for å bøyes oppover, vil bæreren mest sannsynlig få smerter i ryggen på grunn av feil tyngdepunkt. I tillegg blir barnet overstimulert fordi det vender ansiktet sitt mot hele verden i stedet for innover.

Ved bruk av slikt bæretøy anbefaler vi en maksgrense på tyve minutter om gangen, mens et bæresjal, slynge eller en ergonomisk bæresele kan du bruke så lenge du vil og så lenge barnet trives oppi der, forklarer Lilleengen.

LES OGSÅ: Barneutstyret du aldri har hørt om

5 råd som gjør bæringen trygg:

  1. STRAMT: Slynger og bæreseler skal være stramme nok til at du klemmer barnet godt inntil deg. Dersom bæretøyet er knyttet for løst kan dette føre til at barnet siger nedover i bæretøyet og ikke har frie luftveier.
  2. I SYNE: Du skal alltid kunne se barnets ansikt. Stoffet på bæretøyet skal ikke dekke over så mye av ansiktet at du må flytte på stoffet for å kunne se barnet. Dersom barnet ligger i vuggestilling, skal ansiktet vende oppover og ikke mot din kropp.
  3. NÆR NOK: Toppen av barnets hode skal være i høyde med kragebenet til bærer eller høyere. Kan du kysse barnet ved å bøye hodet  lett fremover, sitter barnet riktig. (Og husk "M-en")
  4. OPP FRA BRYSTET: Barnet skal aldri sitte i en slik stilling at haken blir tvunget ned til brystet. Pass på at du kan legge minst to fingerbredder mellom hake og bryst.
  5. STØTTE I RYGGEN: Barnet skal sitte i bæretøyet slik at ryggen er støttet i en naturlig krum stilling og former en C over brystet til den som bærer.  
SAMME HØYDE: Toppen av barnets hode skal være i høyde med kragebeinet til bærer eller høyere. Kan du kysse barnet ved å bøye hodet  lett fremover, sitter barnet riktig. Foto: Bæreglede.no
SAMME HØYDE: Toppen av barnets hode skal være i høyde med kragebeinet til bærer eller høyere. Kan du kysse barnet ved å bøye hodet lett fremover, sitter barnet riktig. Foto: Bæreglede.no Vis mer

LES OGSÅ: Så mye søvn mister nybakte foreldre i året

Les andres erfaringer med bæretøy i forumet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer