Slik skaper du tidlig leseglede hos barnet

Forskning tyder på at språkstimulering i førskolealder, vil ha betydning for hvordan barn presterer også gjennom skoletiden. Hva kan vi foreldre bidra med for å skape tidlig leseglede?

VIKTIG LESESTUND: - Les masse for barnet ditt, sier ekspertene. Foto: Colourbox
VIKTIG LESESTUND: - Les masse for barnet ditt, sier ekspertene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En norsk språkstudie fra 2012 fulgte 219 barn fra barnehage til skolealder. Her kom det frem at barn med et godt ordforråd som fireåring, fikk et fortrinn som fulgte dem gjennom skoletiden.

– Ordforråd og begrepsforståelse er avgjørende for hvordan barnet presterer i de fleste teoretiske skolefag. Derfor kan forskjellene som etableres i førskolealder få stor betydning for hvilket læringsutbytte barnet får fra fremtidig skolegang, sier forsker Monica Melby-Lervåg i en artikkel hos UiO.no i fjor.

Start tidlig

Pedagog og forfatter Kathrine Wegge sier språkutvikling gjerne oppstår allerede på babystadiet.

– Regler, rytmer og vers som blir gjentatt fenger den lille, og er med på å utvikle språk og tanke. Bildebøker som kan leses helt fra de aller første årene, fører til leseglede mens de vokser opp sier hun.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig at barna kan mange ord

LESESTUNDEN ER VIKTIG: Ingen andre medium kan erstatte foreldres rolle som veiviser og rollemodell for barnet sitt, mener pedagog Kathrine Wegge. Foto: Inger Marie Grini/Cappelendamm
LESESTUNDEN ER VIKTIG: Ingen andre medium kan erstatte foreldres rolle som veiviser og rollemodell for barnet sitt, mener pedagog Kathrine Wegge. Foto: Inger Marie Grini/Cappelendamm Vis mer

Hold på lesestunden

I dagens samfunn er det mange medier som tar konkurransen opp med den voksne som leser for barnet. Wegge er opptatt av at vi må bekjempe dette. 

Det fins ikke noe medium som kan konkurrere ut opplevelsen både barn og voksne har ved å sitte tett sammen og dele en god fortelling. Og det er ikke den app eller iPad som er skapt til nå, som kan erstatte din rolle som veiviser og rollemodell for barnet ditt, sier Wegge.

Stimuler barnet ditt

Som et eksempel på dette, kommer Wegge med konkrete tips til hva foreldre kan gjøre for å stimulere barnet under lesestunden.

– Når du leser for barnet er det viktig at du gir gode svar dersom barnet stiller spørsmål. Dersom boken har bilder kan du for eksempel stille barnet spørsmål om hva det tror dette vil handle om ut fra bildene.

– Er det bokstaver i overskrifter som barnet gjenkjenner, kan du be dem lytte til bokstavlyden og forsøke å se om det kanskje kan bli et ord som gir mening ut fra bildene dere har snakket om. Slik vil barnet oppdage at ved å sette sammen lyder vil det oppstå ord som gir mening. Det skaper nysgjerrighet til å lære mer, sier hun.

LES OGSÅ: Ja, du kan snakke babyspråk med barnet

Skap motivasjon

I følge Wegge vil det variere fra barn til barn, når de fatter interesse for å lære å lese.  Dette har blant annet sammenheng med hvordan barnet blir stimulert.

– Jeg tenker at du skal se an ditt barn, svare der det stiller spørsmål. Det er viktig å gi respons dersom ungen viser interesse. Det har ikke noe for seg å forsøke å drille inn bokstaver og tall for et barn som ikke er interessert, det kommer etter hvert, sier hun.

IKKE BEGRENS BARNA: - Man skal ikke bry seg så mye om kvaliteten. All er god lesning, sier lærer Elin Amlien Lorentzen. Foto: Privat
IKKE BEGRENS BARNA: - Man skal ikke bry seg så mye om kvaliteten. All er god lesning, sier lærer Elin Amlien Lorentzen. Foto: Privat Vis mer

Ikke begrens barna 

Lærer ved Thune skole på Eina, Elin Amlien Lorentzen, sier det viktigste er at foreldre leser masse for ungene sine. – Les fra de er små og la de bli glad i bøker fra tidlig alder, sier hun.

Lorentzen er også opptatt av at foreldre ikke bør legge begrensninger på barna, med tanke på hva de skal få lov til å lese.

– La dem få se og lese i de barnebøkene de har lyst til og som fenger dem. Man skal ikke bry seg så mye om kvaliteten. All lesning er god lesning - også tegneserier, legger hun til.

LES OGSÅ: Slik blir barnet en språkvinner

Ta barna med på biblioteket

Hun oppfordrer foreldrene til å ta barna med på biblioteket, slik at de kan få velge ut bøker selv. – Det er også bra at barn får se foreldrene sine lese. Slik kan barna også bli glad i bøker.

– Gjør barna oppmerksomme på at det finnes bøker en kan lære noe av, for eksempel kokebøker og hobbybøker.  Slik kan de se nytten av å kunne å lese og skjønner hva man kan bruke det til rent praktisk, sier hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer