Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt

- En dårlig ide å vente til barnet blir eldre. 

OVERVEKT HOS BARN  OG TENÅRINGER: Et tema foreldre kan synes det er vanskelig å snakke om. Foto: NTB Scanpix
OVERVEKT HOS BARN OG TENÅRINGER: Et tema foreldre kan synes det er vanskelig å snakke om. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste foreldre vil nok oppleve det som vanskelig å skulle snakke med barnet sitt om at det er overvektig. For hva skjer om man sier noe galt som vil føre til at barnet utvikler en spiseforstyrrelse?

– Om man har et barn som er veldig overvektig, kan man ikke late som om problemet ikke finnes, sier Silje Steinsbekk som er psykolog og førsteamanuensis ved NTNU.

Hun skjønner at foreldre er redde for å snakke med barn om fedme, men er opptatt av at man kan snakke med barn om mat og kropp. Hun mener det handler om måten man snakker med barna på.

– Litt forenklet kan man si at noen barn har en kropp som lett blir stor, det er som å være litt «allergisk» mot kalorier. Hvis man har en slik genetisk sårbarhet for fedme må man være ekstra oppmerksom på kaloriinntaket, på samme måte som om man unngår katter hvis barnet har en katteallergi. Men fordi fedme og kropp er et mye mer sensitivt tema, må man tenke på hvordan man snakker om det, sier hun.

LES OGSÅ: - Barn må eksponeres for ny mat opptil 8-10 ganger før de aksepterer den

SNAKK MED BARNA: Fedme og kropp er et sensitivt tema, men man må ikke være redd for å snakke med barna om det mener psykolog Silje Steinsbekk. Foto: Therese Lee Støver
SNAKK MED BARNA: Fedme og kropp er et sensitivt tema, men man må ikke være redd for å snakke med barna om det mener psykolog Silje Steinsbekk. Foto: Therese Lee Støver Vis mer

- Dårlig ide å vente til barnet blir eldre

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at cirka 17 prosent av jenter i tredjeklasse er overvektig, hos guttene er prosentandelen 13 prosent. Blant ungdom er i snitt 23 prosent av 17-åringene overvektige.

Mange foreldre undervurderer barnets overvekt, noen velger å ikke ta opp vektproblemet, da de tenker at barnet kanskje vil vokse det av seg. Steinsbekk mener det er en dårlig ide å vente til barnet blir eldre.

– En fireåring som er åpenbart større enn andre, kan være veldig opptatt av det. Barnet kan for eksempel skjule magen sin for andre, ønsker ikke å ta av seg på overkroppen eller vegrer seg for å være med i lek fordi det ikke klarer å løpe like raskt som de andre. Da må man adressere det på samme måte som andre ting man er bekymret for. Man kan for eksempel si «Jeg ser at du ikke vil kle av deg t-skjorta når de andre gjør det og da lurer jeg litt på hva som gjør at du ikke vil det? Hva skal til for at du også vil kle av deg og bade sammen med de andre?».

– Vær nysgjerrig og utforskende i forhold til hvordan barnet opplever sin egen kropp, råder hun.

Fokuser på endringen, ikke vekten

Klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen ved St. Olavs Hospital er prosjektleder for Kostverktøyet, en ny nettside som skal gi økt kunnskap til foreldre og helsepersonell om barnefedme. Nettsiden gir blant annet praktiske tips til hvordan familier kan få til kostholdsendringer.

I likhet med Steinsbekk, mener Drilen at foreldre ikke bør være redde for å snakke med barna sine om overvekt.

– Man øker ikke sjansen for spiseforstyrrelser dersom man gjør det på en ordentlig måte, sier hun. – Dessuten er det slik at de fleste barn og unge med store kropper, som regel er klar over det selv, legger hun til.

Hun mener barn i skolealder gjerne kan inkluderes i samtale om overvekt og endring av levevaner, men at hovedfokuset bør være på selve endringene og ikke vekten.

– For eksempel at det er viktig å spise mat som gjør kroppen sterk, frisk og glad. Det er også viktig å spise passe mengde mat for å unngå at kroppen blir for tung, sier hun.

– Jeg bruker å spørre barna om hva de tror skjer dersom de spiser mer mat enn kroppen rekker å bruke opp, og her er det mange ulike svar: vondt i magen, må på do, full i magen, får mye energi og løper fort. Det er viktig å forklare at ekstra mat blir gjort om og lagret som fett på kroppen, og at dette over tid gir for tunge kropper.

– Snakk med barna om hvorfor endring av levevaner er viktig og utforsk hva barnet selv tenker om hvordan egen kropp fungerer og om det selv har et ønske om endring. Bli enig med barnet om hvilke begrep dere skal bruke om overvekten; stor, tykk, tung, har mage og lignende. Bruk begreper som er enkle å forstå; bli smalere i kroppen, finne klær som passer, ha en kropp man kan være aktiv med/bevegelsesglede eller at man vil holde seg frisk, råder hun.

LES OGSÅ: Norske barn kan få tilbud om fedmeoperasjon

Viktig å ta barn på alvor når de blir ertet

Dersom barnet har fått kommentarer fra andre barn på at de er store, sier hun det er viktig å ta dem på alvor.

– Møt barna med de utsagnene de kommer med. «Jeg forstår at du blir lei deg når noen sier du har stor mage». «Vi kan hjelpe deg sånn at magen ikke blir større» og «Det er flere ting vi kan gjøre for at det skal bli lettere å henge med i leken».

Psykolog Silje Steinsbekk er enig. – Noen foreldre vil kanskje si «Ikke bry deg om det, du er så fin». Man bør heller anerkjenne at barnet opplever det som vanskelig, for eksempel ved å si «Det høres vondt og vanskelig ut», samtidig som de formidler at «For meg er du perfekt, jeg elsker deg akkurat som du er».

– Trygg barnet på at du vil gjøre det du kan: «Hvis dette er vanskelig for deg og gjør at du ikke vil gå i bursdagen fordi du ikke synes du er fin i kjolen, da må vi gjøre noe med det. Da må pappa og jeg hjelpe deg med det».

Hun mener at man også skal ta barnets overvekt på alvor selv om barnet ikke gir uttrykk for å plages av at kroppen er stor.

– Men da trenger man ikke snakke så mye om det, sier hun. Det viktigste er hva man gjør. Og man kan endre familiens kostholds- og aktivitetsvaner uten at det blir en stor greie, for eksempel «I vår familie drikker vi vann til middag, vi spiser godteri bare lørdag og vi tar alltid en søndagstur».

LES OGSÅ: Fem matvarer barn elsker å hate - men bør spise!

God omsorg å regulere inntaket

Steinsbekk viser til undersøkelser som sier at dersom du er overvektig som tiåring og har foreldre med fedme er det cirka 80% sannsynlighet for at du også er overvektig som voksen. Hun mener det derfor er viktig å gjøre noe med det tidlig.

– Dersom barnet er veldig glad i mat og ofte spiser for mye kan det trenge hjelp til å regulere inntaket. Man kan for eksempel si «Jeg skjønner at du har lyst på mer mat, men i vår familie spiser vi en porsjon til middag.» eller «Jeg skjønner at du har lyst på mer, men kroppen din trenger bare to skiver».

– Dette er vanskelig for foreldre, men man må ikke glemme at det overordnede målet er å stoppe en dårlig helseutvikling. Det er god omsorg.

– Tyve år frem i tid vil ikke barnet takke deg fordi at det fikk mye is, men at du faktisk hjalp det å holde vekten i sjakk. Det handler ikke om at alle skal være slanke og spreke, men om å tilrettelegge for ei god helse og en kropp man trives med.

LES OGSÅ: Hvorfor blir barn overvektige?

Overvektige tenåringer: fokuser på på helse istedenfor vekt

Når barnet kommer i tenårene, sier Steinsbekk at det er ekstra viktig å tenke gjennom hvordan du snakker til barnet om vekt.

– Dette er en ekstrem sårbar fase. Kommentarer på kropp og vekt er lite hensiktsmessige og kan i verste fall trigge spisevansker. Fokuser på helse istedenfor vekt. Snakk om at kroppen trenger frukt og grønt, å spise variert og å drikke vann. Det å spise lurt kan også være godteri på lørdag selv om det ikke er sunt, sier hun. Mat skal være glede og nytelse.

– Det viktigste er at man ikke snakker til, men med barnet. Lytt, vær nysgjerrig og interessert i tenåringen din. Du trenger ikke alltid si så mye, og unngå den moraliserende pekefingeren. Ingen av oss liker å få den rettet mot oss og det bidrar hvert fall ikke til endring.

LES OGSÅ: Godteriforbud hjelper tykke barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer