Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt

- En dårlig ide å vente til barnet blir eldre. 

OVERVEKT HOS BARN  OG TENÅRINGER: Et tema foreldre kan synes det er vanskelig å snakke om. Foto: NTB Scanpix
OVERVEKT HOS BARN OG TENÅRINGER: Et tema foreldre kan synes det er vanskelig å snakke om. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste foreldre vil nok oppleve det som vanskelig å skulle snakke med barnet sitt om at det er overvektig. For hva skjer om man sier noe galt som vil føre til at barnet utvikler en spiseforstyrrelse?

– Om man har et barn som er veldig overvektig, kan man ikke late som om problemet ikke finnes, sier Silje Steinsbekk som er psykolog og førsteamanuensis ved NTNU.

Hun skjønner at foreldre er redde for å snakke med barn om fedme, men er opptatt av at man kan snakke med barn om mat og kropp. Hun mener det handler om måten man snakker med barna på.

– Litt forenklet kan man si at noen barn har en kropp som lett blir stor, det er som å være litt «allergisk» mot kalorier. Hvis man har en slik genetisk sårbarhet for fedme må man være ekstra oppmerksom på kaloriinntaket, på samme måte som om man unngår katter hvis barnet har en katteallergi. Men fordi fedme og kropp er et mye mer sensitivt tema, må man tenke på hvordan man snakker om det, sier hun.

LES OGSÅ: - Barn må eksponeres for ny mat opptil 8-10 ganger før de aksepterer den

- Dårlig ide å vente til barnet blir eldre

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at cirka 17 prosent av jenter i tredjeklasse er overvektig, hos guttene er prosentandelen 13 prosent. Blant ungdom er i snitt 23 prosent av 17-åringene overvektige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer