Slik snakker du med barna om «killer clowns»

Foreldre bør ikke vente på at barna skal ta det opp med dem, mener psykolog.

KILLER CLOWNS: Fenomenet skremmer både voksne og barn.
KILLER CLOWNS: Fenomenet skremmer både voksne og barn. Vis mer
Publisert

«Killer clowns» skremmer barn. Nylig fortalte en rektor i Bergen til BT.no at barn var redde for å gå til skolen etter å ha blitt skremt av en klovn. I Oslo ble en gutt jagd av en klovn med sag, da han var på vei hjem fra skolen.

Selv om de fleste barn neppe vil bli så redde for disse skumle klovnene at det går ut over hverdagen deres, mener Atle Dyregrov, klinisk psykolog og faglig leder ved Senter for Krisepsykologi, at det absolutt er et fenomen foreldre bør snakke med barna sine om.

Sammen med psykolog Magne Raundalen har han laget en «veileder» for foreldre og lærere om hvordan de best kan håndtere dette.

– Nå har det vært roligere rundt disse nyhetene i noen dager, men det er fortsatt noe barn snakker om.

– Foreldre bør være proaktive istedenfor å vente på at barna tar det opp med dem. Dersom man lar barna definere dette selv, kan fantasien gjøre det verre enn det i virkeligheten er og barn kan piske opp stemningen seg imellom, sier han.

LES OGSÅ: Viktige kjøreregler for Halloween

Vil ikke fortelle foreldrene at de er redde

En av årsakene til at foreldre bør snakke med barna sine om klovnene, er at enkelte barn kan late som om de er ubekymret fordi de ikke vil plage foreldrene sine, eller fordi de er redde for å ikke bli forstått.

LYTT TIL BARNA: Hør hva barna sier og korriger eventuelle misforståelser, råder psykolog Atle Dyregrov. Foto: Senter for krisepsykologi.
LYTT TIL BARNA: Hør hva barna sier og korriger eventuelle misforståelser, råder psykolog Atle Dyregrov. Foto: Senter for krisepsykologi. Vis mer

– Samtidig må man ikke presse barna til å ta det opp. Hør hva de snakker med vennene sine om og ta samtalen derfra.

– Still dem spørsmål som ikke inviterer til ja/nei svar, og spør dem om hva de har hørt og hva de tenker på. Lytt til hva de har å si og korriger eventuelle misoppfattelser, sier han.

Selv barn som er veldig redde, vil ifølge Dyregrov roe seg fort med god voksen assistanse.

– Vær rolig og gi god og nøktern informasjon. Signaliser til barna med din rolige opptreden slik at det ikke stimulerer til sterke følelser. Bruk enkle ord og vær ærlig. Rolige og reflekterte voksne demper engstelsen hos barn.

– Understrek at du ikke tror at noen klovner vil komme og skremme dem, men legg gjerne en plan sammen med barnet om hva det kan gjøre dersom noe skulle skje. For eksempel at de skal ta kontakt med en voksen eller ringe på nærmeste dør. Ikke bagatelliser det barnet er redd for, men møt det med åpen, nøktern og direkte informasjon, råder han.

LES OGSÅ: 7 tips for å hjelpe ditt sjenerte barn

Ikke gjør for mye ut av det

Psykolog Anders Lindskog hos Villafrisk.no mener at barnas frykt for disse klovnene kommer mye an på hvor stor sak foresatte og andre gjør av det hele.

– Dette er en grenseoverskridelse fordi klovnene skremmer noen man ikke kjenner, og det er uvanlig. Men barn blir skremt i mange sammenhenger uten at de nødvendigvis tar skade av det.

– Barn synes det er morsomt å skremme hverandre og om de får forklart at dette dreier seg om ungdommer som gjør det samme, så kan de forstå det, sier han.

FOKUSER PÅ AT DE GJØR DET PÅ TØYS: Barn skjønner at det kan være gøy å skremme andre, mener psykolog Anders Lindskog. Foto: Privat
FOKUSER PÅ AT DE GJØR DET PÅ TØYS: Barn skjønner at det kan være gøy å skremme andre, mener psykolog Anders Lindskog. Foto: Privat Vis mer

Lindskog mener at det ikke er klovnene i seg selv som skaper frykt hos barna, men foreldrenes holdning.

– Dersom foreldre også blir veldig redde og sier at det er farlig, vil det skape en verden hvor barna føler seg utrygge. Det kan få negative konsekvenser. Om barna overhører at foreldrene snakker om disse klovneepisodene, så er det klart at de kan bli redde for å møte en klovn når de kommer ut, sier han.

– Det er viktig at man ikke «stempler» klovner, men fokuserer på at dette er noen som har kledd seg ut og at de gjør det på tull og tøys – slik barn også liker å gjøre.

LES OGSÅ: - Det er ikke barns ansvar å gjøre foreldrene lykkelige

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer