Hudpleie barn

Slik steller du barnets vinterhud

Barns hud er sårbar for kald luft, med disse enkle grepene kan du forebygge hudproblemer i vinter.

BESKYTT BARNETS HUD: Minusgrader og tørrere luft tørker ut huden, noe som kan føre til hudproblemer. FOTO: NTB Scanpix
BESKYTT BARNETS HUD: Minusgrader og tørrere luft tørker ut huden, noe som kan føre til hudproblemer. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tørr og kald vinterluft påvirker huden vår, og barn som tilbringer mye tid utendørs er spesielt utsatt for hudplager. Heldigvis finnes det en rekke tiltak du kan gjøre for å ta godt vare på barnets hud i vinter.

Ifølge Jon Anders Halvorsen, hudlege hos den den digitale hudlegetjenesten Askin, får mange barn tørrere og mer sensitiv hud om vinteren. Dette kan gi seg utslag i hudirritasjoner og kløe.

– Opptil 20 prosent av alle barn har eller har hatt atopisk eksem og disse er spesielt sårbare for forverring av huden om vinteren. Mange hudsykdommer, som eksem, psoriasis og akne, har også en tendens til å bli verre om vinteren.

Årsaken er trolig tørrere hud, noe som er ganske vanlig her i Norge hvor luften blir tørr om vinteren. Mangel av sollys på huden kan hos noen også virke ugunstig, forklarer han.

Dersom hudproblemer får gå ubehandlet kan det ifølge Halvorsen føre til sterkt kløende, rød og betent hud, samt smertefulle sprekker i huden.

– Det kan også komme infeksjon i huden og da blir det skorper og væske. Dersom man klorer seg til blods, får sprekker i huden og ikke kommer til målet med vanlig hudpleie, bør man oppsøke lege, råder han.

Dekk til huden

Ifølge hudlegen er enkelte områder på kroppen mer utsatt enn andre, spesielt ansiktet.

– Noen barn slikker seg rundt munnen og om vinteren kan dette lettere føre til eksem. På hendene, særlig på håndryggene og oversiden av tommelen, kan huden lett bli rød, tørr og grov. Noen har også problemer med fingertuppene.

For å unngå hudskader på hendene anbefaler han bruk av hansker eller votter, slik at huden blir beskyttet mot fuktighet og irritasjon.

Buff, skjerf og finlandshetter kan være nyttige for å beskytte ansiktet. Men vær oppmerksom på at noen tekstiler, som for eksempel ull og syntetiske materialer, også kan irritere huden.

Bruk fuktighetskremer med mye fett

Mange foreldre lurer på om de bør smøre barna sine med kuldekrem før de går ut, men ifølge ekspertene er ikke kuldekrem den beste beskyttelsen i kulda.

En god fuktighetskrem kan derimot være forebyggende og helst bør den ifølge hudlegen inneholde mye fett og være litt klissete. Det er også lurt å smøre barna med krem i god tid før man forlater hjemmet.

– En lotion inneholder vanligvis ganske mye vann, slik at en krem eller salve er bedre. Fuktighetskremer med karbamid kan styrke hudbarrieren, men kan dessverre svi og egner seg best for de litt eldre barna. Fuktighetskremer bør smøres inn i huden etter bading eller dusjing, fordi da er huden mer mottakelig for fettstoffene.

– Det er noe omdiskutert om bad og dusjing er bra eller dårlig for tørr hud. Uansett bør en være forsiktig med sterke såper og kanskje ikke bruke såpe i det hele tatt. Bad bør heller ikke være for langvarige og ikke med for varmt vann, sier han.

– Dersom problemet er større er det mulig å bruke medisinske kremer, for eksempel hydrokortison en prosent krem som fås uten resept på apoteket. Også små barn kan bruke dette i noen dager uten at det skadelig, da kortison er et hormon som kroppen selv produserer.

UNNGÅ STERKE SÅPER: Ifølge hudlege Jon Anders Halvorsen i Askin kan det være lurt å erstatte såpen med baseoljer. FOTO: Askin
UNNGÅ STERKE SÅPER: Ifølge hudlege Jon Anders Halvorsen i Askin kan det være lurt å erstatte såpen med baseoljer. FOTO: Askin Vis mer

Sørg for å holde føttene tørre

Fotsåler er også ekstra sårbare om vinteren. Noen barn sliter med juvenil plantar dermatose, såkalte atopiske vinterføtter, noe som innebærer at huden på føttene sprekker opp og flasser av.

– Våte og trange sko kan være en medvirkende årsak til eksem på føtter, sier Halvorsen.

Atopiske vinterføtter kommer ofte hos barn i alderen tre til åtte år og kjennetegnes ved at huden blir tørr og rød på fotsålene. Dersom det er utslett mellom tærne, bør en også tenke på om det kan være fotsopp.

– Behandling av atopiske vinterføtter er å sørge for at fottøyet ikke er for tett, fordi svette og fuktighet irriterer huden. Videre at man skifter fottøy og sokker med en gang man kommer innendørs. Fuktighetskrem og eksemkremer vil også hjelpe.

Ullsokker kan bedre problemet hos noen, da ull har den egenskapen at den absorberer fuktigheten. Andre kan imidlertid oppleve forverring fordi ullfibrene kan føre til mer irritasjon, så her kan det være lurt å prøve seg frem med ulike typer sokker.

Elveblest kan skyldes kuldeallergi

Ifølge Anna Bistrup, seniorrådgiver helsefag og samfunnskontakt i Astma- og Allergiforbundet, vil de som sliter med kuldeallergi (kuldeurticaria) også ofte oppleve at mer hudproblemer om vinteren.

Kuldeallergi er egentlig ikke en allergi, men en overfølsomhet mot kulde.

Symptomene er elveblest som kan klø og føles ømt, samt at lepper og øyne kan hovne opp. Noen får også hevelser i hender og ledd. Som regel ses symptomene mest i de områdene som er eksponert for kulden, for eksempel i ansiktet.

Hvor følsom personer med kuldeallergi er for variasjoner i temperatur varierer veldig. Mens enkelte reagerer på små temperaturforandringer, får andre bare symptomer ved veldig sterk kulde.

Utslett kan forebygges ved at du kler deg godt og dekker til utsatte hudområder. Kløestillende kremer kan også hjelpe og hos legen vil du kunne få utskrevet allergitabletter som kan dempe reaksjonen.

Smør rikelig og lenge nok

Noe av det viktigste man kan gjøre for å beskytte barnets hud, er ifølge Bistrup å unngå at huden tørker ut.

– Man bør ikke bruke for varmt vann når man bader barnet og ikke bade for ofte. Da fjerner man det naturlige fettlaget man har i huden. Bruk heller oljer når du vasker. Husk å smøre med uparfymert fettrik fuktighetskrem for å bevare hudens integritet.

– Hvis barnet har veldig sensitiv hud pass på at de klærne de har innerst mot huden ikke irriterer. Og hvis barnet bruker smokk pass på at det ikke blir for mye sikkel rundt munnen, dette kan føre til en forverring av eksem.

Hun peker på at det er viktig å ta tak i problemet tidlig, samt smøre godt og lenge nok.

– Mange foreldre som får beskjed om å bruke hydrokortison slutter å smøre barnet for tidlig. Selv om man ser bedring så må man følge smørekuren hele veien for å forhindre oppblussing. Så kan man kjøre vedlikeholdsbehandling etter dette, råder hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer