Graviditet hår:

Slik takler du «ammehåret»

Mange kvinner opplever å miste ekstra mye hår i forbindelse med graviditet og fødsel, men det finnes tips og triks for å takle ammehåret.

TYPISK AMMEHÅR: Det vanligste er å miste litt hår rundt hårfestet, noe som resulterer i den såkalte «ammeluggen». FOTO: VAAR
TYPISK AMMEHÅR: Det vanligste er å miste litt hår rundt hårfestet, noe som resulterer i den såkalte «ammeluggen». FOTO: VAAR Vis mer
Publisert

Det er en kjent sak at kvinnekroppen vanligvis gjennomgår mange endringer i forbindelse med graviditet og fødsel.

Magen blir ofte litt slappere, det å hoppe på trampline blir aldri helt som før og strekkmerker (eller tigermerker som enkelte foretrekker å kalle dem) er et velkjent fenomen.

Mange kvinner opplever også at håret endrer seg. Vilde Johannessen, senior stylist hos det nye frisørkonseptet VAAR i Oslo, forteller at hun nesten daglig får inn kvinner som søker hjelp til å takle det såkalte «ammehåret».

– For de fleste er håret en stor del av identiteten, så mange vil nok oppleve dette som et reelt problem, sier hun.

Hvordan håret endrer seg, kan ifølge stylisten være veldig individuelt.

– Under svangerskapet opplever man en økt pigmentering og overproduksjon av hårvekst, som gjør at håret kan bli både mørkere og tykkere. Etter graviditet ser vi derfor at noen mister mye hår over hele hodet, mens andre mister mindre.

– Det vanligste er å miste litt hår rundt hårfestet, noe som resulterer i den såkalte «ammeluggen». Man kan også oppleve forandring i hårfarge og struktur i håret etter et svangerskap, sier hun.

Mister hår som en reaksjon på stress

Men ifølge hudlegespesialist Patty Mantaka ved Oslo City Legesenter er det egentlig ikke ammingen som har «skylda» for at man mister hår.

Mantaka forklarer at håret vårt har et vekstmønster som kan deles inn i tre faser; den anagene fasen som er vekstfasen, overgangsfasen som kalles den katagene fasen og hvilefasen som kalles den telogene fasen.

– Hos en normal person befinner 15 prosent av håret seg i denne siste, teleogene fasen, hvor håret løsner og faller av. Men etter en fødsel forlenges denne fasen opp til 70 prosent og vi mister masse hår, sier hun.

– Årsaken til at den telogene fasen forlenges er at kroppen reagerer på stressituasjoner. Dette kan for eksempel skje i forbindelse med en stor operasjon, at man har mistet en partner, gjennomgått et stort traume – eller født barn. Det å føde er jo en stor påkjenning for kroppen.

Ifølge Mantaka inntrer hårtap etter fødsel vanligvis innen et par måneder etterpå og kan vare i opptil syv måneder.

– Dette er en helt ufarlig tilstand som er reversibel, det vil si at håret vil komme tilbake igjen. Men hvis man mister store mengder hår kan det være lurt å sjekke om hårtapet kan ha andre årsaker. Lavt stoffskifte, jernmangel og mangel på vitamin B12 er ofte assosiert med hårtap.

VANLIG PROBLEM: Senior stylist Vilde Johannessen får nesten daglig inn kvinner i salongen som ønsker hjelp til å takle ammehåret. FOTO: VAAR
VANLIG PROBLEM: Senior stylist Vilde Johannessen får nesten daglig inn kvinner i salongen som ønsker hjelp til å takle ammehåret. FOTO: VAAR Vis mer

Håret blir ofte skjørere

Stylist Vilde Johannessen opplever at «alvorlighetsgraden» av håravfallet er med på å bestemme når og om håret blir som før.

– Her er det også mange andre faktorer som har mye å si, som for eksempel en ny graviditet tett på den forrige og det faktum at man mest sannsynlig ikke har tid til å gå like ofte til frisør som man kanskje hadde før svangerskapet.

Typiske utfordringer rundt «ammehår» kan ifølge Johannesen være at produktene man har brukt tidligere, ikke fungerer like bra lenger og at man må bytte de ut.

– Da kan det være lurt å gå til en frisør for en god konsultasjon og få laget en plan for det «nye» håret. De nye hårene som vokser ut er ofte skjøre og man må kanskje revurdere hvilken hårfarge man skal bruke, derfor vil vi også anbefale å pleie det nye håret ekstra godt.

– En annen utfordring er at håret plutselig blir annerledes, får en ny uvant tekstur eller struktur og blir dermed vanskelig å håndtere i hverdagen.

LES OGSÅ: Rachel Nordtømme: - Hjelp, jeg har fått piggsveis!

SKAP EKSTRA VOLUM: Ved å bruke en rundbørste kan du få litt litt volum i en kortere lugg. FOTO: VAAR
SKAP EKSTRA VOLUM: Ved å bruke en rundbørste kan du få litt litt volum i en kortere lugg. FOTO: VAAR Vis mer

Vurder å klippe håret kortere

Johannessens råd til kvinner som sliter med «ammehår» er at de rett og slett klipper håret litt kortere. På denne måten vil prosessen med å spare ut hårene du har mistet virke kortere.

Har du mistet mye rundt hårfestet i front, anbefaler hun at du også vurderer lugg.

– Når de nye hårene vokser ut igjen lager de luft mellom de andre hårstråene, som kan gjøre at et langt hår ser ekstra pistrete og tynt ut. Da er det best å beholde hele lengder og ikke for mye oppklipp.

– Mitt beste tips er definitivt å snakke med frisøren din, så du får best mulig veiledning til ditt hår og ditt utrykk siden dette er veldig individuelt, sier hun.

LES OGSÅ: Fire frisyrer som får håret til å se tykkere ut

TVINN HÅRENE: Tvinner du hårene i stedet for å flette, er det enklere å få med seg alle småhårene. FOTO: VAAR
TVINN HÅRENE: Tvinner du hårene i stedet for å flette, er det enklere å få med seg alle småhårene. FOTO: VAAR Vis mer

Det finnes også noen stylinggrep man helst bør unngå i den verste ammehår-perioden.

– Ikke føn håret fremover hvis du har tenkt å ha håret oppsatt, da vil det oppstå en slags «glorie» rundt hårfestet siden småhårene er for korte, sier Johannessen.

– Du bør også unngå å bleike ammehårene, det er bedre at de er mørkere da dette kan skape dybde og dermed følelsen av tykkere hår. Det vil dessuten ofte se flekkete og skjoldete ut hvis man striper de korteste hårene og de vil ta større slitasje og ta lengre tid å vokse ut.

LES OGSÅ: - Hårtap blant kvinner er fortsatt tabu

JOBB MED OG IKKE MOT: Å jobbe med hårene og ikke mot de, vil bidra til å skjule ammehåret. For eksempel ved å lage en lav hestehale. FOTO: VAAR
JOBB MED OG IKKE MOT: Å jobbe med hårene og ikke mot de, vil bidra til å skjule ammehåret. For eksempel ved å lage en lav hestehale. FOTO: VAAR Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer