BEKKENBUNNSTRENING: Dette er viktig av flere grunner, og det beste er at det kan gjøres over alt. I køen på butikken, på kontorstolen, i sengen før leggetid eller når du ser på TV.  Foto: NTB/Scanpix
BEKKENBUNNSTRENING: Dette er viktig av flere grunner, og det beste er at det kan gjøres over alt. I køen på butikken, på kontorstolen, i sengen før leggetid eller når du ser på TV. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Slik trener du bekkenbunn-muskulaturen

Unngå urinlekkasjer, livmor-nedfall og hemoroider ved riktig trening.

Bekkenbunnen bør du trene hele livet gjennom. Knipeøvelsen er godt for mye - en slapp bekkenbunn kan nemlig medføre: 

  • Urininkontinens 
  • Blære- og livmornedfall 
  • Analinkontinens 
  • Hemoroider 

LES OGSÅ: Underlivsprolaps: Én av tre får det etter fødsel 

Mange tror at et par måneders trening er nok, men dette er en type trening vi bør gjøre daglig for resten av vårt liv. Det er heller ingen grunn til å vente med treningen til du blir gravid; det å ha et sterkt underliv kan gi mange fordeler. 

Om du har en slapp bekkenbunn vil det medføre at hele buken henger litt, noe som kan gi et lite hensiktsmessig press på indre organer som for eksempel tarmene. Det hyppigste problemet som følge av en slapp bekkenbunn er inkontinens, noe mange kvinner sliter med etter en fødsel. 

Det er altså mange fordeler med å ha en veltrent bekkenbunn. Det gir for eksempel et bedre tarmsystem, forminsket risiko for hemoroider og forstoppelse og ikke minst; bekkenbunnen spiller også en stor rolle i sexlivet. 

"Når du får en orgasme er det bekkenbunnsmuskulaturen som trekker seg sammen. Når du er opphisset spenner du denne muskelen, som er med på å bygge opp din seksuelle lyst" forteller Pia Hern. 

LES OGSÅ: Bekkenbunn i toppform? 

Når du har sex, spenner og slipper du hele tiden av, så dersom du har en sterk muskulatur vil du være i stand til å kjenne det sterkere. Om muskulaturen er slapp, vil du derfor merke mindre under sex. Med en god kontakt med underlivet ditt vil du altså kunne få mer nytelse av sex. 

4 gode knipeøvelser: 

1. Sakte knip: 
Knip alle musklene sammen, og hold spenningen mens du sakte teller til ti. Slapp av, og tell til fem før du gjentar spenningen. I løpet av et par uker kan du trene deg opp til å kunne holde på spenningen mens du teller til ti. 

2. Raske knip: 
Spenn alle musklene i bekkenbunnen raskt, og slapp av. Et knip for hvert sekund, og gjenta ti ganger. 

3. Heisen: 
Prinsippet i denne øvelsen er at du løfter spenningen opp, og slipper den langsomt. Start med å knipe musklene ved endetarmen sammen. Spenn deretter også musklene i skjeden, og flytt spenningen slik at den også når urinrøret. Hold spenningen i alle åpningene mens du teller til fem, og slipp så langsomt ut spenningen rundt urinrøret, deretter skjeden og til sist endetarmen. 

4. Jadeegg: 
En helt annen måte å trene bekkenbunnen på, er å gå med jadeegg. Dette er en stang som plasseres i skjeden, og som du må bruke musklene dine for å holde inne. Dette er en svært effektiv måte å trene bekkenbunnen på. I begynnelsen trenger du bare å holde egget inne i et par minutter hver dag. 

Tips: Kombiner den daglige baby-trening med knipeøvelser. 


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert hos Mama.dk: "Sådan træner du din bækkenbund - 4 gode øvelser". 

Både Mama.dk og Mammanett.no er eid av Aller Media.