Slik unngår du å bli magesyk i ferien

Rennemage og oppkast i ferien? Nei takk! Her er tipsene som holder deg og ungene friske på utenlandsturen.

HELLER PÅ STRANDA ENN PÅ DO: Her er tipsene til hvordan du skal holde magen frisk på utenlandsferien. Foto: Colourbox
HELLER PÅ STRANDA ENN PÅ DO: Her er tipsene til hvordan du skal holde magen frisk på utenlandsferien. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har planer om å reise utenlands i løpet av sommerukene, bør du være oppmerksom på at det kan lønne seg å være ekstra nøye med hygienen. 

Mange land har nemlig en høyere forekomst av skadelige bakterier, virus og parasitter enn vi har her i Norge.

Disse forårsaker turistdiaré, som kjennetegnes av løs avføring, mageknip, kvalme og eventuelt feber.

Grundig håndvask

Å alltid vaske seg på hendene etter et toalettbesøk er en selvfølge både for store og små. Pass på å være en god rollemodell for barna dine!

I følge studier er det ting som tyder på at man også bør venne seg til å ikke berøre seg selv for mye i ansiktet med fingrene.

Unngå spesielt å ta på øyne, nese og munn, da det er gjennom slimhinnene eventuelle bakterier eller virus setter seg. 

LES OGSÅ: Barnevennlige tiltak på Gardermoen

Akkurat denne vaksinen har ikke effekt

Dersom du ikke har tenkt å ta med familien til helt spesielle områder i verden (hvor det for eksempel er utbrudd av kolera), er det vanligvis ikke noe vits å vaksinere seg mot turistdiaré.

Det finnes en koleravaksine (Dukoral drikkevaksine) som mange velger å ta. I følge nhi.no gir denne ikke mer enn maksimalt 1-7% beskyttelse og anses derfor å være tilnærmet bortkastet.

Selv om man ikke trenger vaksine mot vanlige mageinfeksjoner, er det andre tilstander man bør ha vaksine for, når du reiser til enkelte land. 

Sjekk med din lege eller din helsestasjon om du trenger vaksine før du reiser til utlandet. Ved enkelte reisedestinasjoner er det helt nødvendig med vaksine til barn og voksne.

 

MED SÅPE OG VANN: Vær ekstra nøye med håndvasken når du er i utlandet! Foto: Colourbox
MED SÅPE OG VANN: Vær ekstra nøye med håndvasken når du er i utlandet! Foto: Colourbox Vis mer

Forebygging med probiotika

Mange sverger i stedet til yoghurtlignende produkter, probiotika, som synes å ha en viss forebyggende effekt på akutt diaré både hos barn og voksne.

På apoteket kan man også få kjøpt tabletter med melkesyrebakterier, som skal ha forebyggende effekt mot diaré. Disse skal man starte å ta tre dager før avreise og fortsette å ta daglig gjennom hele reisen.

Prisen for disse tablettene er i liket med drikkevaksinen forholdsvis høy, og man har ingen garanti for at man holder seg magefrisk.

LES OGSÅ: Forsvarlig å ta med baby til syden?

Unngå is

I fjor sommer ble flere skandinaviske barn lagt inn på sykehus i Alanya i Tyrkia med diaré og oppkast. Det viste seg i etterkant at smittekilden mest sannsynlig var hotellets slushmaskin.

Hva som er «skummelt» å spise når man er på tur, kan selvsagt variere fra land til land. Vil man derimot være helt på den sikre siden, bør man unngå is fra isdisker, kun drikke kjøpevann fra forseglet flaske og ikke takke ja til isbiter i glasset.

Kok, stek eller skrell

Salater, rå grønnsaker, sauser, rå sjømat, ikke-pasteurisert melk og uskrelt frukt er ting man bør være forsiktig med i mange land.

I følge Folkehelseinstituttet bør man også være på vakt mot bløtkokte egg, speilegg og omeletter som ikke er helt gjennomstekt, samt mat som er tilberedt av rå egg (majones og desserter).

Hvis dere spiser kjøtt, fisk, skalldyr og fjærkre, sørg for at det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Be derfor alltid om å få biffen «Well done» og styr unna lunken mat.

LES OGSÅ: Oppkast og diaré hos barn

Når man allikevel blir dårlig

Uansett hvor flink man er med forhåndsregler, kan det allikevel hende at man blir dårlig. Da er det veldig viktig å drikke nok vann, og det kan være nyttig å spise salt snacks.

Vær obs på at barn blir lettere dehydrert enn voksne.

Turistdiaré er vanligvis ikke alvorlig eller livstruende tilstand, men symptomene legger helt klart en demper på feriedagene. De fleste vil bli kvitt problemet innen tre til fem dager. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer