Kosthold barn

Slik unngår du at barna får i seg for mye A-vitamin

Bør foreldre begrense barnas inntak av leverpostei og andre matvarer som inneholder mye A-vitamin?

LEVERPOSTEI PÅ BRØDSKIVA: Leverpostei er et populært pålegg blant norske barn, men et for stort inntak er ifølge ekspertene ikke bra. FOTO: NTB Scanpix
LEVERPOSTEI PÅ BRØDSKIVA: Leverpostei er et populært pålegg blant norske barn, men et for stort inntak er ifølge ekspertene ikke bra. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Helt fra babyen får smake sine første brødbiter i åtte-ni måneders alderen, er leverpostei et naturlig påleggsvalg for mange foreldre.

Leverpostei smaker ikke bare godt, det inneholder også mye jern og andre vitaminer som er viktige for barn i vekst.

Selv om gjennomsnittlig innhold av A-vitamin i leverpostei nylig ble redusert, viser beregninger at det allikevel kan være gode grunner til å begrense inntaket av leverpostei til små barn.

Landsomfattende kostholdsundersøkelser fra 2018 og 2019 viser nemlig at barn i alderen ett og to år får i seg langt mer A-vitamin enn hva som er anbefalt, selv om redusert innhold av A-vitamin legges til grunn i beregningene.

– De matvarene som bidrar mest til A-vitamininntaket hos ettåringer i Norge, er industrifremstilt grøt, morsmelkerstatning og leverpostei. Smør, margarin, meieriprodukter og egg er også kilder til A-vitamin, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

En halv skive med leverpostei om dagen

Anbefalt daglig inntak av A-vitamin for barn i alderen ett til to år er 300 mikrogram per dag, noe som bare tilsvarer en halv brødskive med leverpostei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer