Slik vet du om du er klar for barn - eller ikke

Psykisk stabilitet og at partneren er klar er viktig for kvinner som ønsker å bli gravide.

KLAR: Det finnes ikke noe klart tegn på at du er klar for baby, mener ekspert. Foto: Scanpix
KLAR: Det finnes ikke noe klart tegn på at du er klar for baby, mener ekspert. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det finnes nok ikke et helt klart og tydelig tegn på at man er klar for barn, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti. Hun er forfatter av flere samlivsbøker for par og har mange års erfaring innen feltet.

 I dag er det vanskeligere å bestemme seg for å gå inn for familieforøkelse, mener hun.  - Vi har så mange valg og ikke minst høyere foventninger til oss selv, familielivet og livet med barn.

LES OGSÅ: Mytene om fruktbarhet 

Lengselen etter å bli gravid kommer plutselig

I følge parterapeuten opplever en del at lengselen etter barn kommer brått. - Man tror kanskje at man ikke ønsker barn, men plutselig en dag rundt 30-års alderen ser ting med ett annerledes ut. I dag venter mange til de er både 30 og 35 år før de begynner å tenke på å få barn, og mange opplever at de da har dårlig tid, forklarer Tryti.

Flere ting må være på plass

For at man skal føle seg klar til å bli gravid, er det flere ting som først bør være på plass, i følge parterapeuten.- Forholdet bør helst være forbi "to-årstesten". Etter omtrent ett og et halvt år kjenner mange par hverdagen komme, og ubevisste temaer hver av dem har med seg, dukker opp. Når par har jobbet med dette, og fortsatt vil ha hverandre, regner man forholdet som stabilt, utdyper hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer