Slik vet du om du er klar for barn - eller ikke

Psykisk stabilitet og at partneren er klar er viktig for kvinner som ønsker å bli gravide.

KLAR: Det finnes ikke noe klart tegn på at du er klar for baby, mener ekspert. Foto: Scanpix
KLAR: Det finnes ikke noe klart tegn på at du er klar for baby, mener ekspert. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det finnes nok ikke et helt klart og tydelig tegn på at man er klar for barn, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti. Hun er forfatter av flere samlivsbøker for par og har mange års erfaring innen feltet.

 I dag er det vanskeligere å bestemme seg for å gå inn for familieforøkelse, mener hun.  - Vi har så mange valg og ikke minst høyere foventninger til oss selv, familielivet og livet med barn.

LES OGSÅ: Mytene om fruktbarhet 

PARTERAPEUT: Eva Tryti Foto: Privat
PARTERAPEUT: Eva Tryti Foto: Privat Vis mer

Lengselen etter å bli gravid kommer plutselig

I følge parterapeuten opplever en del at lengselen etter barn kommer brått. 
- Man tror kanskje at man ikke ønsker barn, men plutselig en dag rundt 30-års alderen ser ting med ett annerledes ut. I dag venter mange til de er både 30 og 35 år før de begynner å tenke på å få barn, og mange opplever at de da har dårlig tid, forklarer Tryti.

Flere ting må være på plass

For at man skal føle seg klar til å bli gravid, er det flere ting som først bør være på plass, i følge parterapeuten.
- Forholdet bør helst være forbi "to-årstesten". Etter omtrent ett og et halvt år kjenner mange par hverdagen komme, og ubevisste temaer hver av dem har med seg, dukker opp. Når par har jobbet med dette, og fortsatt vil ha hverandre, regner man forholdet som stabilt, utdyper hun.

- Man bør ha en partner som er rimelig positiv til å få barn. Om partneren din ikke ønsker barn, er dette ofte grunn til samlivsbrudd selv om forholdet ellers er bra. Og dette er noe de fleste forstår. Det å få barn ansees som så viktig eksistensielt, og det  å gi det opp kan bli en for høy pris å betale. Gir man opp, kan det også skape bitterhet og undergrave forholdet over tid, forteller Tryti.

LES OGSÅ: Et uplanlagt barn 

- Mange utsetter familieforøkelse

Psykolog Kjersti Hildonen er enig med Tryti, og kan fortelle at ambisjonene med hensyn til karriere, bolig og en ideell livspartner kan føre til at mange utsetter familieforøkelse. 
- Ettersom tiden går, kan det også bli vanskeligere å bestemme seg for å sette i gang. Mange erfarer at det ikke kommer et helt ideelt tidspunkt for å starte opp, fordi det alltid er noe annet som står i veien.

Kvinner i 30-årene mer klar for barn

Men om det finnes klare tegn på at du er klar for barn eller om du bare er "babysyk", er Hildonen sammen med Tryti usikker på, og sier at dette varierer fra person til person.

- I samtaler med gravide og småbarnsforeldre forteller noen at de har vært klar for barn i årevis. Andre kan til og med si at de alltid har ønsket seg barn, siden de var "trillepiker" som barn eller fikk småsøsken som liten. Min erfaring er at denne klare tanken med ønske om barn, typisk kommer mest fra kvinner. Jeg har foreløpig til gode å høre dette direkte fra menn, men det betyr ikke at det ikke er menn som også har slike ønsker. 

LES OGSÅ: Slik annonserte paret graviditeten på Facebook

- Det bare "ble slik"

- Andre forteller imidlertid at de ikke har hatt et klart ønske eller behov for å få barn, men at det "bare ble slik", at den biologiske klokken tikket eller lignende. En del erfarer nok derfor at de aldri følte seg helt klare før det faktisk skjedde. Så her er vel alle varianter normalt, får jeg si. Det som kanskje er en gjenganger nå er at en del kvinner i 30-årene forteller at de er mer klar for barn, og opplever seg bedre rustet til dette, enn kvinner i 20-årene, forteller Hildonen.

PSYKOLOG: Kjersti Hildonen Foto: Privat
PSYKOLOG: Kjersti Hildonen Foto: Privat Vis mer


Når han ikke er klar

Så hva hvis du er klar for barn, men partneren ikke? Hildonen jobber i Psykisk helsetjeneste for barn, unge og voksne, og omtaler dette som et veldig vanskelig dilemma, men mener det er feil å tvinge en annen til å få barn. 

- Dette kan føre til svært mange problemer på sikt, selv om de fleste blir svært glade i barnet når det først kommer. Er dere i 20-årene, kan du la spørsmålet ligge litt og håpe at partneren skifter mening, men for mange i 30-årene er nok dette ganske bestemt, sier psykologen.

- Du må spørre deg selv: kan jeg leve uten barn? Også ti år frem i tid? Du må kjenne etter hva som er viktig for deg, og hvis behovet for barn er absolutt kan det tenkes du gjør lurt i å velge barn fremfor forholdet, sier Hildonen.

LES OGSÅ: - Mamma, hvorfor vil ikke pappa ha meg?

Glir fra hverandre på sikt

Hun råder de som er i situasjonen til å snakke med partneren om det og forklare hvorfor barn betyr så mye. 

- Men er du imøtekommende og partneren fremdeles står på sitt, kan det være lett å tenke: er han glad nok i meg? Slik kan det også være for den som ikke ønsker barn. Slike vanskelige tanker kan ofte bli stående usagt mellom par og føre til at en del glir fra hverandre på sikt.

IKKE KLAR: - Om partneren din ikke er klar kan dette føre til svært mange problemer på sikt, selv om de fleste blir svært glade i barnet når det først kommer. Er dere i 20-årene, kan du la spørsmålet ligge litt og håpe at partneren skifter mening, sier psykolog Kjersti Hildonen Foto: Scanpix
IKKE KLAR: - Om partneren din ikke er klar kan dette føre til svært mange problemer på sikt, selv om de fleste blir svært glade i barnet når det først kommer. Er dere i 20-årene, kan du la spørsmålet ligge litt og håpe at partneren skifter mening, sier psykolog Kjersti Hildonen Foto: Scanpix Vis mer

Mange lar seg overtale

For mange "nye familier" vil et dilemma være at den ene parten har barn fra før, mens kjæresten er barnløs. Også her står utfordringene i kø.

- Det virker som om mange menn lar seg overtale og går med på "et barn til". Også her må du kjenne etter hvor sterkt behovet for egne barn er. Er du såpass involvert i stebarna at dette holder for deg? Hvis ikke må du ta opp temaet på en ærlig måte. Det nytter ikke å komme med trusler om å gjøre det slutt hvis ikke den andre blir med på å få flere barn. Da kan det nok skjære seg på et eller annet tidspunkt, mener Hildonen.

Samlivsterapeut: Man kan få inntrykk av at det er så mye lykke rundt omkring

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer