Slike reflekser har du aldri sett før

«Shine bright like a diamond»

Slike reflekser har du aldri sett før
Publisert
Sist oppdatert

16 Oktober er den nasjonale refleksdagen, som arrangeres av Trygg Trafikk for niende gang. Målet med dagen er å øke bruken av refleks, og å få ned antall fotgjengerulykker.

- Det er nødvendig med en egen refleksdag, for å minne alle om å finne frem refleksene og feste dem på alt av yttertøy, bager, sekker og vesker – slik at du blir sett resten av den mørke årstiden, sier informasjonsansvarlig Carina Henske i Trygg Trafikk.

Inspirert av diamanter

Nicolay Aamodts maleri "Diamond" har vært inspirasjonen til årets diamantreflekser til Refleksdagen 16. oktober. 

SE BILDER NEDERST I GALLERIET

Hvert år er det en kunstner som står bak refleksene til den nasjonale Refleksdagen. I år er det Nicolay Aamodts maleri «Diamond» som har vært inspirasjonen. Refleksene er designet av October Design i samarbeid med kunstneren. Tidligere har blant annet Pushwagner, Magne Furuholmen og Unni Askeland laget motiver til Refleksdagen. Refleksene kan bestilles hos Reflexprodukter Norge

Langt igjen

I «Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg» står det at 40 prosent skal bruke refleks i byer og tettsteder, og 60 prosent skal bruke refleks utenfor byer og tettsteder i 2014. Fjorårets landsdekkende tellinger viser at 29 prosent av den voksne befolkningen bruker refleks, så det er langt igjen.

- Vårt inntrykk er at foreldre er ganske flinke til å passe på at barna bruker refleks, men at de er dårlige rollemodeller og glemmer å bruke refleks selv. Barna har ingen foreldre å miste, så de voksne må være like flinke til å bruke refleks selv, forteller Henske.

LES OGSÅ: Bilsikring: Her er de vanligste feilene

VIS BARNA HVORDAN REFLEKS VIRKER! Carina Henske fra Trygg Trafikk Foto: Eivor Eriksen/Trygg Trafikk
VIS BARNA HVORDAN REFLEKS VIRKER! Carina Henske fra Trygg Trafikk Foto: Eivor Eriksen/Trygg Trafikk Vis mer

Vis barna hvordan refleks virker!

- Foreldre må sørge for at barna har refleks festet på alle ytterklærne. Det er også lurt å vise barna hvordan refleks virker, ved å ta med en lommelykt og refleks inn i et mørkt rom. Så settes lommelykten på nesetippen og lyser mot refleksen. Da forstår de hvor viktig det er, påpeker Henske.

Selv om det nå finnes mange morsomme variasjoner på reflekser, påpeker Henske at refleksvesten fortsatt er det beste alternativet for barn.
- For at barna skal synes på både dag og kveldstid er refleksvest best, fordi fargen på refleksvesten sørger for at barna også synes på dagtid. 

Fakta om refleks:

  • Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent.
  • Du trenger refleks selv om det er gatebelysning. Flest fotgjengerulykker skjer i byene.
  • Refleksen bør henge i knehøyde.
  • Bilisten har 10 sekunder til å reagere hvis du bruker refleks, går du uten har han bare 2 sekunder til rådighet.
  • Refleks er forbruksvare, riper svekker refleksjonen.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer