Sliter du med å få i din baby tran?

Gi baby tran
Gi baby tran Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med å få i barnet ditt tran? Her er noen nyttige trantips

Norske helsemyndigheter anbefaler at barn fra 4 ukers alder får en skje tran hver dag for å sikre en optimal utvikling. Men mange småbarnsforeldre sliter med å få i barna sine den anbefalte dosen hver dag. Riktig næring er spesielt viktig i løpet av de første leveårene for at kroppen og hjernen skal vokse og utvikle seg. Les mer om hvorfor du skal gi tran til ditt barn

På tross av de mange gunstige effektene av omega-3 inntak viser statistikk fra Helsedirektoratet at mindre enn 40 % av barn mellom 3 og 10 år får tran. Det betyr at over 60 % av barn som bør få tran, ikke får det. Hvis barnet ditt tidlig får et positivt forhold til å ta tran, er sannsynligheten for at barnet fortsetter med dette større. For å gjøre jobben din lettere får du her noen trantips:

  • Et skritt om gangen: Begynn med bare noen dråper (2,5 ml) ved 4-6 ukers alder. Øk mengden gradvis til dagsdosen blir 5 ml innen barnet er 6 måneder.
  • Jo tidligere jo bedre: Barns smak utvikler seg over tid og derfor er det fullt mulig å venne barn til tran- smaken hvis de får den tidlig og regelmessig.
  • Lunkne lettelser: Spedbarn er vant til lunken mat, så det kan lønne seg å holde skjeen under lunkent vann før tranen helles i. En plastskje kan også fungere bedre enn en skje av metall, da den ikke oppleves som like kald.
  • Rutine: Gjør tran til en del av den daglige rutinen, så vil det å ta tran etter hvert bli like naturlig som å bytte bleier eller gi grøt.
  • Kamufler smaken: Når barnet er blitt litt eldre kan du blande tranen i for eksempel grøten, melkeflasken eller i fruktmos. Selv om tran- smaken blir skjult eller helt borte anbefaler eksperter at du likevel lar barnet få vite at de får i seg tran, slik at det ikke føler seg lurt dersom de legger merke til det. Husk også at Möller’s tran kommer med sitronsmak.
  • Unngå søl: Ikke la frykten for å søle hindre deg! Du kan gi tran til barnet på stellebordet i forbindelse med at du skifter på det. Når barnet er nakent eller kun har bleie på, unngår du søl og flekker på klærne. Ellers kan du la barnet ditt ha på smekke når du gir tran.
  • Enklere med sprøyte: Om du har prøvd og feilet med å gi tran med skje, kan du prøve med en plastikksprøyte. Fordi små barn kun kan svelge begrensede mengder om gangen, er det en risiko for at barnet frivillig eller ufrivillig spytter tranen ut. For å unngå dette kan du føre sprøyten på utsiden av tennene/gommene helt bak i munnen og sprøyte tranen inn bakerst på tunga og bruke mange små “sprut” av sprøyten i starten.
  • Til sist, men ikke minst: Vær et godt forbilde og ta tran selv- med et smil! Barn er flinke til å lese ikke- verbale signaler og vil fort merke om du ikke synes det er så stas med tran selv.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer