Åslutte med smokk er ikke lett. Men unngå at det blir en kampsituasjon. Foto: Shutterstock.com ©
Åslutte med smokk er ikke lett. Men unngå at det blir en kampsituasjon. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Slutte med smokk?

Publisert
Sist oppdatert

Når er det egentlig på tide å slutte med smokk og hvordan gjøre dette så skånsomt som mulig for barnet? Smokken bør ikke være noen stor kime til bekymring. Alle slutter jo før eller senere. Men smokken har noen uheldige sider, som gjør at barn på et gitt tidspunkt bør slutte. 

Uheldige sider ved smokkbruk

Barnet begynte med smokken på grunn av sugebehovet. Hos et barn på 1 1/2 - 3 år vil dette behovet gått over til å bli en vane. Smokkbruk er ikke helseskadelig, men kan ha noen uheldige sider: 

 • Tannstilling
  En del eksperter fra tannlegemiljø mener at barn som bruker mye og lenge narresmokk kan ha økt risiko for å få feilstilling på tennene. Dette er særlig tilfellet hvis barn fortsatt bruker smokk etter 2 års alder. Suging på tommel påvirker antagelig tannstillingen betydelig mer.
 • Kan hemme språkutviklingen
  Hyppig bruk av smokk, kan også medføre at språkutviklingen hemmes. Be små barn ta ut smokken når det prater. Koordinering av tunge og munnbevegelser blir naturlig nok vanskeligere med en smokk i munnen. 
 • Sosial belastning?
  Store barn som er avhengige av smokk, og dets foreldre kan i verste fall oppleve at andre mennesker har negative holdninger og kommentarer til smokkbruk hos store barn. 

Les mer om smokk

Råd for somkkeavvenning:

 • La avslutningen gå over tid og bli en nedtrapning. Ikke skap en kampsituasjon.
 • Be alltid barnet ta ut smokken når det snakker. Fortell det at du ikke hører så godt hva det sier når det har smokk i munn.
 • Begynn først å begrense smokkbruken til f.eks. kun når barnet blir lest for, sitter i vognen, ser på tv osv. Senere kan du la barnet kun ha smokk om natten
 • La smokkene være på en fast plass
 • Det er ikke lurt å slutte med smokk når det samtidig skjer andre større forandringer i barnets liv, som for eksempel flytting, samtidig slutte med bleie, begynne i barnehage osv.
 • La barnet bli motivert. Snakk med det om å slutte med smokk. Forbered det.
  Barn 3-5 år kan gjerne forberedes mot et avslutningsrituale.
 • Eksempler på avslutningsrituale: Gi smokken til julenissen, til søplebilen, til giraffen i dyreparken, sende dem i posten til en kjent barneTV-figur eller en baby han kjenner (med påfølgende takkebrev tilbake) osv. Lag gjerne en hyggelig markering i etterkant - brus og boller til vår gutt/jente som har blitt så stor og sluttet med smokk!
 • Vær oppmerksom på at de første nettene kan bli tøffe for barnet uten smokk. Sorgen over å ha mistet en kjær følgesvenn er reell. Tilby trøst og nærvær, men husk om du resignerer og finner frem en ny smokk vil barnet måtte gå gjennom hele prosessen på ny senere, og trolig med langt større usikkerhet neste gang. Vær kjærlig og standhaftig!
LES OGSÅ: Morsomme måter for smokkeslutt

 


 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder:
- Smokk, Narresmokken og barndommen, Ivar Selmer-Olsen, Gyldendal
Akademisk 2002.  - Mamma for første gang, Gro Nylander. Gyldendal fakta 1999.  Aschehougs store bok om barnet, Vibeke Manniche, Aschehoug og co 2002

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer