Småbarnsforeldre har dårlig samvittighet for barnas kosthold

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Redde for at de ikke gir barna nok og tilstrekkelig sunn mat, ifølge ny undersøkelse.

Undersøkelsen, som fokuserer på barns mellommåltider, er gjennomført av Respons Analyse for Nestlé.Målgruppeutvalget besto av 400 småbarnsforeldre i alderen 23 til 53 år, som har barn i alderen 0-3 år. 

Den viser at 40 prosent av respondentene hatt dårligsamvittighet fordi de tror de gir barna for lite frukt, mens nesten halvpartenhar hatt dårlig samvittighet fordi de har gitt barna et mellommåltid som ikkeer tilstrekkelig sunt.

Sunnhet er nemlig en viktig faktor for norske småbarnsforeldre, skal vi tro undersøkelsen. Det er det viktigste kriteriet når barnafår mellommåltid, etterfulgt av at det skal smake godt.

1 av 2 foreldre gir barnet et mellommåltid i løpet av dagen. Det mest populære valget er frukt og youghurt.

Hele 87 prosent svarer at de gir frukt som banan, eple eller pære når de gir mellommåltid hjemme, mens 66 prosent gir yoghurt som mellommåltid.

Nesten to tredjedeler svarer at barna deres spiser to eller tre frukt hver dag. 

Ferdigproduserte mellommåltider av typen smoothie og fruktpuré kommer lenger ned på listen. 22 prosent velger en løsning med slike produkter fra klemmepose når de er hjemme, mens 32 prosent gir det når de er på farten. 

LES OGSÅ: Stor test av barnegrøtpulver 

Mange barn får boller og kjeks 

Noe av årsaken til den dårlige samvittigheten kan kanskje ligge i at så mange som 30 prosent av respondentene gir barna sine mellommåltider av typen boller og kjeks når de er på farten.

– Når man er mye på farten er det lett å velge det som ertilgjengelig på gatehjørnet. Boller fyller

 imidlertid veldig mye opp, men har ikke høy næringsmengde. Det er ikke noe å få dårlig samvittighet for så lenge man bare velger det inni mellom, sier Margaret Holmboe, helsesøster og forbrukerkontakt i Nestlé.

LES OGSÅ: Hjemmelaget barnemat på 1-2-3 

Liten magesekk å fylle 

En annen bekymring foreldrene har er om den lille får i segnok mat. 37 prosent av respondentene er fra tid til annen bekymret for ombarnet deres spiser for lite. Til sammenligning er bare 9 prosent bekymret for at barnet deres spiser for mye.

Holmboe kan berolige småbarnsforeldrene med at de flestebarn får i seg det de trenger.

– Små barn har små magesekker, og de er enda mindre enn vitror. Ved fødselen rommer magesekken bare 30 mililiter. Når de er en månedgamle rommer den 120 mililiter. Det er derfor bedre med mange små enn få og store måltider, forteller hun.

Én av tre respondenter sier imidlertid at de har for litekunnskap om kostholdssammensetning og ernæring egnet for småbarn.

Barnematprodusenter har lav troverdighet 

Et noe overraskende moment er hvem foreldrene har tillitttil når det gjelder småbarn, kosthold og ernæring. Hele 76 prosent svarer at de mener helsesøster har størst troverdighet. Legene følger et godt stykke bak med 46 prosent, mens 40 prosent mener ernærings- og kostholdseksperter som for eksempel uttaler seg i media har størst troverdighet.

Et lite tankekors er at produsenter av barnemat kun ses påsom mest troverdig av 4 prosent av respondentene.

–  Vi har minst troverdighet, og det er greit. Men vi vil gjerne øke troverdigheten. Det er viktig for oss å ha fagpresoner på plass. Derfor har vi helsesøster og ernæringsfysiolog hos oss som kan mye om disse temaene og som kan svare på spørsmål fra forbrukerne, sier kommunikasjonssjef i Nestlé Norge, Marianne Hardeng Aaberg. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer