Småbarnsforeldre trenger også egentid

 - Det er enormt viktig å fordele arbeid og egentid riktig mellom dere, sier psykolog.

EGENTID FOR SMÅBARNSFORELDRE: Mangel på egentid kan gi grobunn for frustrasjon og konflikter. Foto: ZephyrMedia / Shutterstock / NTB scanpix
EGENTID FOR SMÅBARNSFORELDRE: Mangel på egentid kan gi grobunn for frustrasjon og konflikter. Foto: ZephyrMedia / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Er du av typen som gjemmer deg på badet i desperat behov for noen minutters egentid? I en travel hverdag med små barn er det lett å bli den altoppofrende moren (eller faren!) som aldri gir seg selv en pustepause. Hvor viktig er egentid i denne fasen av livet?

– De fleste vet at småbarnsforeldre trenger tid sammen som et par, men det er omtrent like viktig med egentid. Å ikke sette av egentid er en av tabbene mange gjør de første årene med små barn, og det er en faktor som kan bidra til mye frustrasjon, sier psykolog og forfatter Eva Tryti.

Hun mener egentid er viktig fordi vi trenger tid til å «hente oss inn igjen» og forebygge slitenhet. Hvordan vi gjør dette kan riktignok variere en del fra person til person.

– Det å vite at man skal gå på kafé med venner eller at man skal trene en kveld, skaper noe å glede seg til. Da føles det ikke så tungt når man er ekstra sliten eller har fått lite søvn. Men medfødte egenskaper som om man er utadvendt eller innadvendt spiller inn her. Noen personer har behov for å være helt alene og kan kanskje skamme seg litt over det fordi det får dem til å føle seg egoistiske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer