Småbarnsforeldre trenger også egentid

 - Det er enormt viktig å fordele arbeid og egentid riktig mellom dere, sier psykolog.

EGENTID FOR SMÅBARNSFORELDRE: Mangel på egentid kan gi grobunn for frustrasjon og konflikter. Foto: ZephyrMedia / Shutterstock / NTB scanpix
EGENTID FOR SMÅBARNSFORELDRE: Mangel på egentid kan gi grobunn for frustrasjon og konflikter. Foto: ZephyrMedia / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Er du av typen som gjemmer deg på badet i desperat behov for noen minutters egentid? I en travel hverdag med små barn er det lett å bli den altoppofrende moren (eller faren!) som aldri gir seg selv en pustepause. Hvor viktig er egentid i denne fasen av livet?

De fleste vet at småbarnsforeldre trenger tid sammen som et par, men det er omtrent like viktig med egentid. Å ikke sette av egentid er en av tabbene mange gjør de første årene med små barn, og det er en faktor som kan bidra til mye frustrasjon, sier psykolog og forfatter Eva Tryti.

Hun mener egentid er viktig fordi vi trenger tid til å «hente oss inn igjen» og forebygge slitenhet. Hvordan vi gjør dette kan riktignok variere en del fra person til person.

– Det å vite at man skal gå på kafé med venner eller at man skal trene en kveld, skaper noe å glede seg til. Da føles det ikke så tungt når man er ekstra sliten eller har fått lite søvn. Men medfødte egenskaper som om man er utadvendt eller innadvendt spiller inn her. Noen personer har behov for å være helt alene og kan kanskje skamme seg litt over det fordi det får dem til å føle seg egoistiske.

– Mens andre er mer utadvendte og har behov for å bruke egentiden på å være sosial med andre mennesker. Det viktigste er at man kjenner seg selv og ser hvilke behov man har, sier hun.

LES OGSÅ: - Når mammaer er slitne, gråter de på badet

VÆR REALISTISK: Når man har små barn må man ifølge psykolog Eva Tryti akseptere at man i en periode har mindre egentid. Foto: Privat
VÆR REALISTISK: Når man har små barn må man ifølge psykolog Eva Tryti akseptere at man i en periode har mindre egentid. Foto: Privat Vis mer

Må justere egentid i forhold til livssituasjonen

Selv om egentid er viktig, mener hun man må justere forventingene til hvor mye egentid man kan få, ut ifra hvordan livssituasjonen er.

– Mennesker som har vært veldig travle før de fikk barn trenger ofte å nedprioritere noe, da det er opplagt at man ikke klarer å opprettholde alt man gjorde før man fikk barn. Man må innse at ekstraarbeidet når man får barn er omtrent like mange timers arbeid som en ekstra heltidsstilling, spesielt de første årene.

– Det er dermed enormt viktig både å fordele arbeid og egentid riktig mellom dere. Er man vant til å trene fem ganger i uka, må man kanskje akseptere at det blir to-tre ganger nå.

– Det er heller ikke en god idé at begge drar på lengre turer alene de første par årene, spesielt med tanke på tilknytningen til barnet. I den travleste småbarnsperioden kan det være nok med korte stunder vekke, kanskje noen timer eller en kveld i uka, sier hun.

Prioriterer egentid foran tid sammen

Par- og familieterapeut Grete Gravaas opplever at de fleste foreldre er flinke til å la behovet for egentid ikke gå ut over barna, men at det i enkelte tilfeller kan påvirke parforholdet.

– Det er ikke slik som det kanskje var for tretti år siden da det var «greit» at far kunne være borte hele tiden. I dag vet foreldre at det er viktig for tilknytningen at begge er der for barnet, sier hun.

– Hvis behovet for egentid er veldig stort hos den ene, er det derfor ofte tiden sammen med partneren som lider. For eksempel dersom mannen ønsker å trene mange ganger i uken, kan kvinnen føle at mannen synes det er viktigere å trene enn å være sammen med henne, sier hun.

Gravaas mener det er helt essensielt at par, selv etter at de har fått barn, føler at de er hverandres førsteprioritet.

– Det er tre nøkler som er viktig for at man skal klare dette; at man er følelsesmessig tilgjengelig for hverandre, følelsesmessig responderende og at man er aktivt engasjert i hverandres liv.

– Det betyr rett og slett at man er der for hverandre når man trenger det. Det er viktig at man opplever at selv om det jo er milliarder av mennesker der ute, så har jeg en partner som synes at det som skjer med meg er viktig, da er jeg trygg og da har jeg det bra. Det er dette vi søker i en parrelasjon og det er viktig at det ikke blir borte på veien – noe som kan skje dersom barna får alt fokus, sier hun.

LES OGSÅ: - Som nybakt tobarnsmor er ikke puling en prioritet

- Snakk sammen og gjør klare avtaler

Mangel på egentid kan ifølge psykolog Eva Tryti være en grobunn for frustrasjon og konflikter.

– Dersom den ene parten «tar for seg» av egentid, kan det skape en frustrasjon hos den andre som det ikke alltid er så lett å sette navn på. Det er en liten tendens til at menn har mer forventninger til at de kan fortsette som de gjorde før de fikk barn, men her er det mange unntak da det finnes menn som er svært altoppofrende også, understreker hun.

– Men dersom begge foreldrene forventer å fortsette som før, kan det bli en stor kilde til konflikt og på sikt vil det gå ut over barna. Selv om det lille barnet trives godt i barnehagen eller hos barnevakten, vil det jo først og fremst være sammen med mor og far. Når vi får barn må vi finne oss i å spille annen fiolin i lang tid fremover, sier hun.

For å få hverdagen til å fungere godt og samtidig har mulighet til egentid, råder hun foreldre til å snakke sammen og gjøre klare avtaler.

– Det aller viktigste er at man justerer ned forventningene sine og så tenker gjennom hva som skal til for å skape nok pusterom i hverdagen. Gjør en avtale dere imellom, på samme måte som dere fordeler husarbeid og omsorg for barna.

– Ha en struktur på hvordan dere vil legge opp egentiden og juster underveis om det blir feil. Dersom man skal være borte mer, for eksempel dra på fest eller på en hyttetur, er det viktig at man tar det opp i god tid, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer