Småbarnsmoren var lut lei Bratzdukkenes unaturlige utseende

Startet prosjekt «makeunder»

FØR OG ETTER: Dukkene er ganske så ugjenkjennelige etter at de har fått nye ansiktstrekk. Foto: treechangedolls.tumblr.com
FØR OG ETTER: Dukkene er ganske så ugjenkjennelige etter at de har fått nye ansiktstrekk. Foto: treechangedolls.tumblr.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Småbarnsmoren Sonia Singh fra Tasmania hadde nok aldri kunnet forestille seg hvor stor oppmerksomhet hennes nye hobby ville få.

En dag fikk hun nemlig idéen om å gi de velkjente Bratz-dukkene en såkalt «make-under».

Overdrevne proposjoner

Bratz-dukkene hadde sin storhetstid på begynnelsen av 2000-tallet, da det også ble lansert filmer med samme navn. Dukkene ble utpekt til å bli en konkurrent til Barbiedukkene med sine noe tøffere og mer ungdommelig stil.

Kritiske røster hevder imidlertid at dukkene gir jenter et galt skjønnhetsideal, med sine svært smale midjer, store lepper og harde sminke.

LES OGSÅ: Fjernet alle lekene fra barnehagen

MER REALISTISKE: Bratz-dukkene har fått kritikk for å være for overdrevne i sminke og utseende. Foto: treechangedolls.tumblr.com
MER REALISTISKE: Bratz-dukkene har fått kritikk for å være for overdrevne i sminke og utseende. Foto: treechangedolls.tumblr.com Vis mer

Maler nye ansiktstrekk

Sonias Singhs prosjekt går ut på å finne Bratz-dukker i gjenbruksbutikker, fjerne all sminke og deretter male nye øyne og lepper. Dukkene får også nye og enklere klær som strikkes av hennes mor. 

Ønsket er å gi dukkene et mindre seksualisert og et mer naturlig og barnevennlig utseende. 

På nettsiden sin har hun lagt ut før- og etterbilder av dukkene, som viser den enorme forskjellen.

ENKLERE STIL: Dukkene får også nye og mer enkle klær strikket av Sonjas mor. Foto: treechangedolls.tumblr.com
ENKLERE STIL: Dukkene får også nye og mer enkle klær strikket av Sonjas mor. Foto: treechangedolls.tumblr.com Vis mer

SKEPTISK: Forsker Ingvild Kvale Sørenssen er tvilsom til at Bratz-dukkene har negativ påvirkning på barn. Foto: Privat
SKEPTISK: Forsker Ingvild Kvale Sørenssen er tvilsom til at Bratz-dukkene har negativ påvirkning på barn. Foto: Privat Vis mer

Hyllet i sosiale medier

Etter at prosjektet ble omtalt i media har pågangen vært enormt og da dukkene ble lagt ut for salg på Etsy ble de utsolgt rekordtid. På Facebook har de nå over 90000 følgere. 

Tiltaket har blitt hyllet i sosiale medier, hvor mange foreldre mener de nye dukkene er mer passende for barn.

Tvilsom til påvirkningskraften

Forsker Ingvild Kvale Sørenssen ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU har blant annet forsket på barns forbruk og populærkultur.

Hun mener man skal være forsiktig med å trekke konklusjonen om at Bratz dukkene har en uheldig påvirkning på barn.

– Jeg tviler på at barn identifiserer med dem, kan ikke dukker bare være noe man leker med, spør hun.

LES OGSÅ: Ser du hva dette er? Leketøy har skapt voldsomme reaksjoner.

Overdrevent gir distanse

Sørenssen trekker frem et eksempel fra Canada hvor en forsker studerte Bratz. Hennes konklusjon var at disse dukkene med sine overdrevne øyne, hode og lepper er så karikaturert i formen at det gir barna en distanse til lekene.

Det gir barn en mulighet til å leke med tenåringskultur istedenfor å etterligne og å prøve være dem. I motsetning til for eksempel Barbiedukkene som er mer menneskelige.

– Jeg er for at man skal være kritisk til hva barn leker med, men det er også viktig hva barna synes. Når vi ser det fra et voksenperspektiv synes vi at dukkene er for seksualiserte eller for voksne, men det behøver ikke å være det små barn ser, sier Sørenssen.

Viser at man kan være tøff 

Selv om hun tror påvirkningskraften disse dukkene har er minimal, har hun imidlertid forståelse for at enkelte foreldre er kritiske til hva de tilbyr barna rent estetisk.

– Personlig synes jeg Bratz-dukkene er vulgære, estetisk bråkete og glorete, men det er min personlige smak som voksen og sier ingenting om hvordan barn leker med dem eller hvordan de forholder seg til dem.

– De har også en slags «In your face attitude» som kanskje kan være en positiv motvekt til for eksempel Barbie. Bratz viser barna at man kan være mer tøff og ikke bare snille og søte, sier hun.

LES OGSÅ: Leketøysbransjen har talt, dette er tidenes beste leketøy!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer