Smerter i halebeinet ved svangerskap
Smerter i halebeinet ved svangerskap Vis mer

Smerter i halebeinet ved svangerskap

Publisert

Mange kvinner opplever vondt i halebeinet i forbindelse med et svangerskap. Smertene kan være langvarige og svært plagsomme, og de kommer nødvendigvis ikke fra selve halebeinet, forteller  kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen. 

Vondt i halebeinet er vanlig:


 

Det er ofte:

Smerten kan oppleves som en ømhet eller er murrende/stikkende. Den er veldig ofte posisjonsbetinget.

Les også:
- Gravid og vondt i ryggen
- Bekkenløsning

Halebeinets anatomi

Halebeinet er leddet med korsbenet som er en del av bekkenringen. Halebeinet er et lite trekantet ben som er satt sammen av flere små segmenter og danner enden av ryggsøylen. Hos noen er segmentene vokst sammen til 1 ben, men hos de aller fleste er halebeinet 2 eller 3 segmenter. På et røntgenbilde av halebeinet, kan det ofte se ut som om halebeinet er brukket, når det i virkeligheten er små deler som aldri har vokst sammen.

Halebeinet er bevegelig

Normalt skal det være bevegelse i bekkenet og ryggen som gjør at vinkelen på halebeinet forandres når man setter seg. Dersom halebeinet er for bevegelig, eller hvis det har låst seg i en feil posisjon kan det gi smerter. Halebeinet er et sted der flere muskler er festet. Stramme musker eller leddbånd i området kan også forårsake smerter.
Mange ganger er det ikke halebeinet som er problemet i det hele tatt, men irriterte nerver som kommer fra andre deler av ryggen som kan gi smerter i området.

Undersøkelse og behandling

Det er i mange tilfeller vanlig å ta et røntgenbilde av halebeinet. I tillegg til å evaluere funksjonen i bekkenet og ryggsøylen, undersøker kiropraktoren selve halebeinet og muskulaturen rundt.
Behandlingen kan bestå av ulike behandlingsmetoder,  alt etter hva som er årsaken til problemet. Dersom plagene har kommet rett etter fødselen eller etter ett fall, kan det være godt å sitte på en badering eller en spesial pute.
I de aller verste, og  heldigvis meget sjeldne tilfeller, kan man opereres. Da går man inn og fjerner selve halebeinet.
Smerter i halebeinet er en vanlig plage, som kan behandles av kiropraktoren.


Av Kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen, www.bekkenogbarn.no

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer