Snodige familieparker

Familieparkene som er noe utenom det vanlige. Foto: Barfusspark Egestorf / Diggerland
Familieparkene som er noe utenom det vanlige. Foto: Barfusspark Egestorf / Diggerland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunne du tenke deg å besøke Barfot-parken i Tyskland, eller være anleggsarbeider for en dag i England? 

Det finnes ingen grenser for hvilke konsepter man kan lagetemaparker av. To kjente eksempler på dette er Dolly Partons"Dollywood" og ikke minst verdenssuksessen Legoland.

Men det finnes en rekke andre parker som du kanskje ikke skulle tro eksisterte. Enkelte av disse kan gi en morsom og uvanlig tvist på familieferien, mens andre nok kun er for spesielt interesserte!

Gravemaskiner er gøy: Diggerland i England. Foto: Diggerland.com
Gravemaskiner er gøy: Diggerland i England. Foto: Diggerland.com Vis mer

 

Anleggsarbeider-ferie

En park som skiller seg ut i mengden er Diggerland iEngland hvor både barn og voksne kan forsøke seg på å kjøre anleggsmaskiner, somdumpere og gravemaskiner. Diggerland har kjøretøy i alle størrelser og det hele skjer heldigvis under oppsyn av kyndige instruktører. 

I denne parken kan man også få lære om deforskjellige maskineriene, samt å få oppleve hvordan det er å sitte i skuffatil den største gravemaskinen.

Det finnes hele fire slike parker i England: en i Kent, en iDurham, en i Devon og en i West Yorkshire. 

KidZania: Her er det barna som rår! Foto: SamsungTomorrow / Flickr CC
KidZania: Her er det barna som rår! Foto: SamsungTomorrow / Flickr CC Vis mer

 

Foreldre ingen adgang 

Et annet sted hvor barna kan få teste ut sine fremtidige yrkesmuligheter, er konseptet KidZania. Denne innendørs lekeparken er bygd som en by i barnestørrelse og lar barn i alderen fire til tolv år få prøve seg på yrker som brannmann, lege, journalist og butikkeier.

Her får barna lønn for arbeidet og gjennom deres egen valuta "KidZos" får de mulighet til å handle i byens mange butikker eller kjøpe tjenester hos andre barn. Byen inneholder blant annet sykehus, skjønnhetssalong, radiostasjon og pizzeria. Barna er under oppsyn av instruktører, og her har foreldre ikke lov til å hjelpe til.

Parken har derimot en egen Foreldre-lounge, hvor de voksne kan drikke kaffe, surfe på nettet og enkelte steder kan man også få fot-spa. 

KidZania har vært en stor suksess og finnes nå på en rekke steder i verden, blant annet i Lisboa, Bangkok og Dubai. Flere nye avdelinger er under planlegging og i 2014 åpner de også i London. 

Bæsjende hund: Et vanlig syn i BonBon Land. Foto: Michael Welsing / Flickr CC
Bæsjende hund: Et vanlig syn i BonBon Land. Foto: Michael Welsing / Flickr CC Vis mer

 

- Hold for øynene unger! 

Det er vanskelig å lage en oversikt over uvanlige fornøyelsesparker,uten å ta med Bon Bon land i Danmark.

I utgangspunktet er dette en helttradisjonell tivoli-park med berg og dalbaner og karuseller. Men når man kommerinn i parken slås man av de til tider bisarre dekorasjonene som selvsagt erinspirert av godteriet med navn som «søppeldynga» og «kloakkslam».

Dette er parken ungene sent vil glemme. Her finner man statuer av spyende rotter, karuseller medbarmfagre og toppløse kyr, og tissende hunder. Only in Denmark? 

Også for barn: The Holy Land Experience i Florida. Foto: Rob Sheridan / Flickr CC
Også for barn: The Holy Land Experience i Florida. Foto: Rob Sheridan / Flickr CC Vis mer

 

Blodig moro?

Byen Orlando i Florida er kjent for sine mange og gigantiskefornøyelsesparker, men visste du at det her også finnes en egen park som har til hensikt åspre Guds ord?

I parken The Holy Land Experience finnes det ingenactionfylte karuseller. Besøkende kan her få oppleve hvordan det er å ruslerundt i “Jerusalems” gater slik det ville sett ut for to tusen år siden.

Et av høydepunktene i parken er et opptog som ikke passer demed lav toleranse for å se blod. Her kan barn og voksne bevitne en tretti minutters lang korsfestelse av Jesus. 

Parken lar også de besøkende få se hvordan livet arter seg for en munk og hvordan Jesus grav kan ha sett ut. 

Sensoriske opplevelser: Barfotpark i Tyskland. Foto: Barfuss Park Egestorf
Sensoriske opplevelser: Barfotpark i Tyskland. Foto: Barfuss Park Egestorf Vis mer

 

Barbeinte naturopplevelser

Er det å gå barbeint en spennende og uforglemmeligopplevelse? Det synes de åpenbart i Egestorf, ikke langt fra Hamburg iTyskland. Her har de laget en natur-opplevelsespark, hvor besøkende kan vandrepå en sti gjennom skoger og enger - barføtt!

«Gi dine stressende føtter en pause» heter det på BarfußparkEgestorf  sine nettsider.  Parken lokker sine besøkende med å spasereover forskjellige overflater, fra det myke og behagelige til det litt mer vonde.

Bark, gress,vann, jord, grus, leire og blå glassbiter, er bare noe av det man har dekketstien med.

Parken har også små «opplevelses-stasjoner» underveis, hvorman blant annet kan oppleve dufter i en urtehage, se parken fra et bygd platå eller lagemusikk. 

Mørkt og dystert: Dickens World i England. Foto: Andrew Barclay / Flickr CC
Mørkt og dystert: Dickens World i England. Foto: Andrew Barclay / Flickr CC Vis mer

Viktoriansk stemning 

Har du lyst til å oppleve Viktoriatidens London, med skitnegater, kloakk, syke tiggere og dyster stemning? Da er Dickens World i England noefor deg og din familie!

Her får besøkende en interaktiv guidet tur, hvor mankan lære mer om Charles Dickens og hans verk. Profesjonelle skuespillere spillerkarakterer fra bøkene, og parken lover de besøkende mange morsomme og lærerike opptredener i løpet avturen.

Parken ligger i Chatham, sør-øst i England.   

Telefonspillet som ble park: Angry Birds parken i Finland. Foto: sarkanniemi.fi
Telefonspillet som ble park: Angry Birds parken i Finland. Foto: sarkanniemi.fi Vis mer

Fortsatt ikke lei Angry Birds? 

De siste årene har det vært et race blant flere utviklere om å åpne verdens første Angry Birds park, og det ser ut til at finnene har lykkes!

Angry Birds parken er egentlig en del av den store fornøyelsesparken Särkänniemi som ligger i Tampere. Her kan barna prøve karuseller som er formet som de kjente fargerike fuglene, utfolde seg i en stor lekeplass eller mase på foreldrene sine om å kjøpe en av de mange Angry Birds suvenirene i parkens Angry Birds butikk.

Lignende parker finnes også på Gran Canaria og i England

Hjemmelaget av en mann: Ai Pioppi i Italia. Foto: Oriol Ferrer Mesià
Hjemmelaget av en mann: Ai Pioppi i Italia. Foto: Oriol Ferrer Mesià Vis mer

 

Den hjemmelagde fornøyelsesparken

De fleste er vel enige i at det hadde vært kult å ha sin egen fornøyelsespark. En som har nettopp dette er den italienske restaurant-eieren Bruno. Han har brukt de siste førti årene på å lage sin egen fornøyelsespark for hånd.

Bruno har alltid elsket å sveise og skape ting, og fikk ideen til å lage sin egen park som en måte å tiltrekke seg besøkende til restauranten sin Ai Pioppi. Parken ligger i et skogområde i nærheten av byen Treviso.

Parken inneholder hjemmelagede husker, sklier, vipper, gyroskoper og en bane som kjører gjennom tretoppene. Bruno er uten tvil en svært kreativ mann som nylig ble portrettert i en egen dokumentar (se nedenfor), men dette er helt klart en park man kun besøker på eget ansvar! 

AI PIOPPI from Fabrica on Vimeo.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer