Snorker barnet ditt mye?

Da kan det skyldes falske mandler.

BARN SOM SNORKER: Alle barn har falske mandler, men hos noen kan det gi søvnproblemer og pustebesvær. Foto: NTB Scanpix
BARN SOM SNORKER: Alle barn har falske mandler, men hos noen kan det gi søvnproblemer og pustebesvær. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fire år gamle Gabriella har ifølge mamma Martina Johnsgård lenge vært plaget av høy snorking – sin egen snorking vel å merke.

– Hun begynte å snorke da hun var rundt to år gammel. Det at hun har snorket, har påvirket nattesøvnen hennes. Hun har sovet urolig og det har ført til at hun har vært veldig sliten dagen etterpå, forteller Martina.

I forbindelse med at Gabriella skulle få satt inn dren i ørene for å få ut væske, ble det hos øre- nese- hals-spesialisten også besluttet å fjerne de falske mandlene for å se om det ville hjelpe. Ifølge Helse-Stavanger.no kan store falske mandler bidra til at det danner seg væske i mellomøret og gjøre at barnets hørsel blir dårligere.

FALSKE MANDLER: Falske mandler er forstørret lymfevev øverst i svelget ved den indre åpningen til nesen. Foto: NTB Scanpix
FALSKE MANDLER: Falske mandler er forstørret lymfevev øverst i svelget ved den indre åpningen til nesen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alle har falske mandler

Stein Helge Glad Nordahl er øre-nese-hals spesialist og klinikksjef ved privathospitalet Fana medisinske senter. Han forklarer at alle barn har såkalte falske mandler, som er forstørret lymfevev øverst i svelget ved den indre åpningen til nesen.

– Det er en del av immunforsvaret vårt, på lik linje med mandlene. Men i motsetning til mandlene, så går falske mandler hos de aller fleste ned av seg selv uten at man trenger å operere, sier han.

Falske mandler må ikke forveksles med mandlene, «tonsillene», som ligger på hver sin side øverst i svelget og som kan være lett synlige.

FJERNET FALSKE MANDLER: Fire år gamle Gabriella fikk etter operasjonen diplom og masse is. Foto: Privat
FJERNET FALSKE MANDLER: Fire år gamle Gabriella fikk etter operasjonen diplom og masse is. Foto: Privat Vis mer

Opererer færre enn før

Å fjerne falske mandler regnes for å være et ganske vanlig inngrep og tall fra Helsenorge.no viser at det i 2015 ble utført minst 3193 slike operasjoner i 2015 (ikke alle behandlingssteder har rapportert inn tall).

Men ifølge Glad Nordahl opererer man nå færre enn før, også når det gjelder mandler.

– Årsaken til det er at man gjennom å undersøke et stort antall barn noen år etter operasjonen har sett at det ikke er særlig forskjell på de som blir operert og de som ikke blir det. Kriteriene for å operere har derfor blitt strengere, men det er fortsatt mange som blir operert, understreker han.

LES OGSÅ: Mange barn plages av voksesmerter

Snorking er hovedårsaken

Den største årsaken til at man velger å fjerne de falske mandlene, er ifølge Glad Nordahl snorking.

Uttalt snorking som går ut over søvnkvaliteten, gjerne med pustestopp, er en av hovedgrunnene for operasjon. I tillegg kommer det inn momenter med hyppige ørebetennelser og væske på mellomøret.

– Mange barn får mindre plager med ørene om man også fjerner falsk mandel, forutsatt at den er forstørret. Dersom man i forbindelse med å sette inn dren i ørene også fjerner falsk mandel, har man sett at det er en større sannsynlighet for at barnet slipper ytterligere kirurgi, forklarer han.

ØRE-NESE-HALS SPESIALIST: Ifølge Stein Helge Glad Nordahl blir det utført stadig færre operasjoner av falsk mandel. Foto: Fana Medisinske Senter
ØRE-NESE-HALS SPESIALIST: Ifølge Stein Helge Glad Nordahl blir det utført stadig færre operasjoner av falsk mandel. Foto: Fana Medisinske Senter Vis mer

Operasjon av falsk mandel foregår ifølge Glad Nordahl alltid i narkose.

– Operasjonen i seg selv er vanligvis ganske kort, godt under et kvarter. I tillegg går det noe narkosetid og kanskje litt tid til å sette inn dren, så totalt sett tar det hele under en halvtime.

Han sier det ikke eksisterer en absolutt grense for hvor gammelt barnet bør være før man kan operere falsk mandel.

– Det kan variere fra sted til sted. På Haukeland sykehus ønsker man at barnet er over tre år, men på Østlandet vet jeg at man har tradisjon for å operere under den alderen hvis det er nødvendig. Egentlig er det plagene som avgjør mer enn alder, men risikoen øker jo mindre kilo barnet veier, sier han.

LES OGSÅ: Født med arvelig hørseltap

Ble helt kvitt snorkingen

Mange foreldre gruer seg for å se at barnet deres blir lagt i narkose, men Martina forteller at de synes det hele gikk veldig fint.

– Hun hadde med seg pappaen sin inn og han var ved hennes side når hun fikk narkosen. Legene var veldig flinke til å få både Gabriella og oss foreldre til å føle oss trygge. Vi følte oss veldig godt ivaretatt og fikk beskjed med en gang vi kunne gå inn og sitte ved siden av henne når hun skulle våkne fra narkosen, forteller hun.

Etter at de falske mandlene ble fjernet, har de merket en stor forandring på Gabriella. Nå sover hun bedre og snorkingen er helt forsvunnet. Ikke har hun hatt særlig vondt i etterkant heller.

– Når hun våknet etter narkosen fikk hun is og en diplom og det satte virkelig prikken over i'en. Hun storkoste seg med å få lov til å spise så mange is og yoghurt hun ville, smiler mamma Martina.

LES OGSÅ: 7 fantastiske ting babyen din kan

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer