Sol og graviditet

Nyt solen! Men ta noen forholdsregler! Foto: Shutterstock.com ©
Nyt solen! Men ta noen forholdsregler! Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sol er både sunt og helsefarlig, ut fra hvordan du soler deg. Du som er gravid kan selvsagt sole deg, men du må ta noen ekstra forholdsregler.

 

Gravide skal ikke bruke Spray-tan kabinett

I Danmark fraråder Miljøstyrelsen bruk av selvbrunerprodukter i spraykabinett. Når produkterne sprayes på i et kabinett eller lignende, kan de pustes inn og komme i kontakt med lungene, øyne eller slimhinner. Vi vet ikke om denne bruk kan gi helserisiko. Derfor bør ikke gravide benytte dette. Spraytan frarådes altså gravide av FØRE VAR-prinsippet. Hvis du allerede har tatt en spraytan i kabinett mens du var gravid, er det allikevel ingen grunn til bekymring. Spraytan har vært på markedet i flere år nå, og så langt har det ikke blitt rapportert om mistanke om fosterskader.

Les også: Det beste og verste med å være gravid om sommeren

Selvbruningskrem

en eneste kjente risiko ved at bruke selvbruningskrem er at det kan oppstå allergi eller irritasjon. Som i annen kosmetikk kan man reagere på fargestoffer, parfymestoff
er, planteuttrekk og konserveringsmidler. Hvis du ikke reagerer allergisk, er det ikke påvist noen helserisiko forbundet med bruk av selvbruningskrem. Slik sett kan man si at selvbruningskrem kan være et sunnere alternativ til overdreven soling utendørs, noe gravide uansett ikke bør utsette seg for pga økt pigmentering. Brunfargen man får av selvbruningskrem beskytter ikke mot solen.

Solarium

anligvis så kan gravide ta solarium. De må selvsagt følge vanlige forholdsregler og velge tid i solariumet ut fra hudtype. UV-strålene går kun cirka 0,5 millimeter inn i huden. Fosteret blir dermed ikke berørt. Gravide kvinner kan imidlertid få pigmentflekker og oppnå ujevn bruning når de soler deg. I tillegg er det uheldig for fosteret hvis moren blir for varm. (NRK helsepuls, 2004)

Ut i sollys

Du må sole deg med høy solfaktor og helst ikke være lenge i solen (man kan få farge i skyggen også!) da man under graviditeten lett får brune og ikke særlig pene pigmentflekker. Vær ekstra oppmerksom, slik at du ikke blir for varm. Overoppheting er ikke bra for babyen!


 

Kilder:
Miljøstyrelsen 2006, Danmark
NRK Helsepuls

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer