Solgte alt de eide og dro

Småbarnsfamilien Schrøder-Rognes fra Oslo følger drømmen om å reise jorden rundt. - Vi reiser på ubestemt tid!

Publisert
Sist oppdatert

Mange drømmer om å reise langt og lenge, men anser det som helt umulig med små barn på slep. Dette er ikke riktig, mener småbarnsfamilien Schrøder-Rognes fra Oslo.

– Det handler om å benytte mulighetene vi har, leve ut drømmene våre og ikke angre oss for noe vi aldri gjorde! 

– Vi var overmodne for å gjøre dette, forteller pappa Viggo (29). Helt siden han og kona Weni (28) traff hverandre, har de hatt en felles drøm om å flytte utenlands.

Sammen med døtrene Aiko (3) og Saga (1) har de allerede rukket å reise på mange utenlandsferier, noe som bare har forsterket dette ønsket. De har brukt mye tid på å spare penger, planlegge og gjøre research rundt hvordan et liv i utlandet ville være.

LES OGSÅ: Hit reiser norske småbarnsfamilier

Fantastiske naturopplevelser: Weni og Viggo er ikke redd for å ta med barna utenfor allfarvei. Foto: Privat
Fantastiske naturopplevelser: Weni og Viggo er ikke redd for å ta med barna utenfor allfarvei. Foto: Privat Vis mer

Solgte alt de eide

Det hele har imidlertid bare vært en drøm, helt frem til de kom tilbake fra en ferietur i september i 2013. Weni og Viggo bestemte seg brått for at tiden var inne for å gjøre noe med planene, og de kastet ikke bort tiden.

På kort tid hadde de sagt opp sine faste stillinger i dagligvarebransjen, avsluttet alle abonnement, sagt opp barnehageplassene og lagt leiligheten sin ut for salg.

Alt av møbler, leker og elektronikk ble solgt på Finn, andre ting ble kastet og gitt bort til Fretex.

Bare fem uker etter at beslutningen ble tatt, hadde familien kvittet seg med nesten alt av eiendeler.

LES OGSÅ: Barselgruppen reiste til syden

Skal jobbe underveis

Først satte familien nesen mot Tanzania, hvor de har tilbragt noen uker på vakre og uberørte strender. Deretter reiste de til Koh Tao i Thailand, hvor planen er at Weni skal ta dykkerinstruktør-utdannelse. Hvor reisen går etter Koh Tao, står imidlertid ennå åpent.

– Vi har satt av 2014 til å være på Koh Tao. Etter dette vet vi ikke, men vi har et ønske om å reise videre til en ny destinasjon der vi kan være 6-12 mnd, og vi begge kan jobbe. Det kommer an på hvor Weni får jobb som instruktør, forklarer Viggo.

Familien lever kun på pengene de har igjen etter at de har solgt leiligheten og kvittet seg med gjeld. De har estimert at disse pengene vil rekke til ca. 18-24 måneder med reise, så de er avhengig av å kunne jobbe underveis.

– Dette er ikke en ferietur for oss, men et nytt liv med slow travel, der vi kan utforske verden, lære nye ting, møte flotte mennesker, berike livene våre og ikke minst livet til barna våre, sier de.

Idylliske omgivelser: Tobarnsfamilien oppdager verden sammen. Foto: Privat
Idylliske omgivelser: Tobarnsfamilien oppdager verden sammen. Foto: Privat Vis mer

God tid til alt

Selv om Koh Tao er en turistøy, har familien planer om å omgås lokalbefolkningen så godt det lar seg gjøre. Barna skal etterhvert i barnehage for å møte andre barn og lære språk.

Foreløpig er det Viggo som har ansvaret for barna om dagene, og de blir brukt til bading, familietid og mye kos. Familien nyter å endelig ha god tid til barna og familielivet.

– Vi har en ganske åpen agenda, slik at ungene også kan føle at de er med på å styre dagene sammen med oss. Vi har god tid til å spasere rundt i sanden og utforske alt det rare vi finner. Vi har ikke noe vi må rekke, sier Viggo med et smil.

LES OGSÅ: Familien tok et hvileår i Asia

Ikke bekymret for helseproblemer

I forhold til helse, har familien tatt en rekke forholdsregler før de dro. De har tatt alle vaksinasjoner, og de kommer til å la Saga følge det vanlige vaksinasjonsprogrammet på lokale helsestasjoner. De har også sørget for at de er veldig godt forsikret og de har alltid med seg et standard medisinsett.

– Bekymringer er det alltid med små barn, men vår erfaring er at det ordner seg alltid.

- Sykdommer og skader får vi i Norge også, så om vi er her eller der spiller ingen rolle. Vi har en god forsikring, og skulle det skje noe så er vi i trygge hender. Myggen er kanskje vår verste fiende, i forhold til malaria eller denguefeber, men vi tar forhåndsregler med myggmiddel og nett, sier Weni.

LES OGSÅ: Smart på reise med barn 

Vurderer å undervise selv

Familien planlegger å være på reisefot i årevis, og etterhvert vil de få en utfordring i forhold til barnas skolegang. Hvordan de skal takle dette, har de ikke helt bestemt seg for ennå.

– Det er et vanskelig spørsmål. Vi er åpen for mange muligheter. Privatskoler i utlandet koster veldig mye, så det kommer helt an på vår situasjon når den tid kommer. Det er heller ikke noen fordel for barna å bytte skole hver gang vi flytter på oss, sier Viggo.

Andre muligheter de ser på er hjemmeskolering og «Worldschooling». Gjennom førstnevnte kan de følge norsk undervisningsopplegg, dersom de ønsker det.

Worldschooling er et begrep som ofte blir brukt i forbindelse med barnedrevet læring, og er et alternativ Viggo og Weni føler kanskje passer best for dem.

Skoleundervisning underveis: Viggo og Weni vurderer forskjellige alternativer. Foto: Privat
Skoleundervisning underveis: Viggo og Weni vurderer forskjellige alternativer. Foto: Privat Vis mer

– Barna er nysgjerrige av natur. Når de ønsker å lære noe er barna helt klare for kunnskapen, og vil lære det på en mye bedre måte enn å følge et skolepensum, mener Viggo.

– Som et eksempel lærte Aiko seg å skrive mange nye bokstaver i alfabetet fordi hun ville skrive til- og fra-lapper på julegavene, og vi hadde tid til å sitte med henne og gjøre dette. Hun lærer seg også veldig mye engelsk nå, rett og slett fordi alle snakker det, legger han til.

LES OGSÅ: Baby på sydenferie - forsvarlig?

Aldri for seint å snu

Familien har derimot ikke helt avslått muligheten for å flytte tilbake til Norge når Aiko når skolealder, om de da føler det er mest riktig. 

Dersom de skulle bli lei av «nomade-livet» etter hvert ser de ikke på det som et nederlag, men de ønsker da helst å bosette seg et tropisk sted.

– Vi føler nok begge at vi er på leting etter en plass å bosette oss, som var drømmen i utgangspunktet. Kanskje ikke for resten av livet, men for en lengre periode. Om vi ikke klarer å finne arbeid og går tom for penger etter et par år, eller om vi rett og slett ikke er komfortable med dette livet, så flytter vi tilbake til Norge. Vi har ingenting å falle tilbake på, men vi kommer i alle fall gjeldfrie og mange erfaringer rikere tilbake, avslutter han.

Følg den reisende familien videre på bloggen deres eller Facebook.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer