Solkrem barn

Solkrem-trikset som hylles av småbarnsforeldre

Å smøre barn med solkrem kan være skikkelig utfordrende, men en kløktig mamma mener hun har funnet løsningen.

SOLKREM-TRØBBEL: Ikke alle barn liker å bli smurt med solkrem, spesielt i ansiktet. FOTO: NTB
SOLKREM-TRØBBEL: Ikke alle barn liker å bli smurt med solkrem, spesielt i ansiktet. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Solkrem er noe dritt!» skrev en temmelig frustrert mamma på Facebook for ikke så lenge siden.

Som så mange andre småbarnsforeldre har fått erfare, er det ikke alltid like lett å smøre en vilter toåring som helst ikke vil sitte stille lengre enn ett minutt, og som synes solkrem er noe ekkelt kliss.

Bestikkelser i form av barneprogram på tv-en eller spill på mobiltelefonen kan fungere for å få barn til å sitte stille lenge nok, og er definitivt et godkjent lokkemiddel for en så viktig sak, men nå har en kløktig mamma funnet et knep som kanskje kan være løsningen.

Lauren Mejia, som kaller seg @lauren_meija på TikTok, viser i en video hvordan hun bruker en makeup-børste med stiv bust for å påføre solkrem i sønnens ansikt.

Ikke bare slipper hun klebrige hender, det ser også ut til at sønnen synes det er deilig å bli smurt med solkrem på denne måten.

Filmen har over syv millioner visninger på TikTok og mange småbarnsforeldre hyller tipset. Hvor hun har hentet inspirasjonen vet vi ikke, men fremgangsmåten minner om solpudder med SPF som kan børstes på. Et produkt for voksne som både gir nydelig sommerglød og beskytter mot solbrenthet.

Viktig å bruke nok krem

Vi presenterte trikset for Katrine Berg, kategorisjef for hud og solpleie hos Vitusapotekene. Hun er litt skeptisk til å smøre barn på denne måten og peker på viktigheten ved å påføre solbeskyttelse i tilstrekkelige mengder.

– Det nytter ikke at du bruker en solkrem med høy faktor på barnets hud, dersom du smører på for lite krem. For å sikre nok påføring anbefaler vi derfor å bruke hendene, sier hun.

For å få bra effekt av solkremen og den solbeskyttelsen som angis på forpakningen, må du ifølge Berg smøre på en god barnehåndfull for hele kroppen. Slik får du dekket alt av hud og sørger for god nok solbeskyttelse.

– Hvis du ikke klarer å bruke den anbefalte barnehåndfullen solkrem på én innsmøring, bør du heller bruke den mengden solkrem du normalt ville brukt, to ganger etter hverandre. Da er sjansen større for at du får smurt inn all hud og sikrer en god solbeskyttelse for barnet. Smør én gang, vent i ti minutter til alt er absorbert, og så smører du huden med solkrem en gang til, råder hun.

BRUK NOK KREM: – Det nytter ikke at du bruker en solkrem med høy faktor på barnets hud, dersom du smører på for lite krem. FOTO: NTB
BRUK NOK KREM: – Det nytter ikke at du bruker en solkrem med høy faktor på barnets hud, dersom du smører på for lite krem. FOTO: NTB Vis mer

Solspray skal påføres i to runder

Mange foreldre sverger til å bruke solspray på barn, da den påføres raskt og smidig. Men bruker du solspray er anbefalingen, både til barn og voksne, at du alltid smører to ganger etter hverandre.

– La gjerne barnet delta i smøringen ved å for eksempel la de bruke solkrem med roll-on applikator og høy beskyttelse, alternativt en sol-mousse. Kombiner helst solkremen med babysolbriller eller barnesolbriller, kaps eller solhatt, og klær med UV-beskyttelse, råder Berg.

– Husk å smøre ører, bak ørene, føtter, hender og hårfeste enten du bruker solkrem og solspray, eller frisk opp solbeskyttelsen med en solstift.

Solskader oppstår ofte i barndommen

Dersom du ikke påfører solbeskyttelse i tilstrekkelig mengde for å oppnå optimal beskyttelse i henhold til angitt SPF, kan resultatet bli solbrenthet og solskader.

– De fleste solskadene vi får senere i livet, oppsto da vi var barn og ungdom. Den viktigste smørejobben med solkrem er før barna blir 18 år, så det er bare å kjøre på med høy faktor, gjerne SPF 50 og 50+ på stranden.

En god solkrem for baby og barn bør inneholde solfiltre og ingredienser for en sensitiv hud. Se etter solprodukter som det er enkelt å påføre raskt, som ikke kjennes klissete, som holder godt under lek i vann og sand, og helst kan smøres rett på våt hud.

Ifølge Helsenorge.no bør barn minst bruke solfaktor 30 i Norge, men at høyere faktor kan være nødvendig i mer solrike land, til fjells og ved sjøen.

De anbefaler også uparfymerte solkremer til barn og at man tester solkremen på et lite hudområde først, dersom barnet har ømfintlig hud.

– Velg gjerne en barnesolkrem som er ekstra vannresistent og sandresistent. Disse er da tilpasset barnas aktivitetsnivå og slites ikke så lett av huden under lek og bading. Solbeskyttelsen bør ha svært høy solfaktor slik at den skjøre barnehuden får tilstrekkelig beskyttelse mot UV-strålene, sier Katrine Berg.

La solkremen tørke godt inn

Hun anbefaler også at barnet smøres grundig fra topp til tå før man kler på seg, for å sikre at ingen steder blir uteglemt.

– Barn har tynnere hud og lettere for å bli solbrent. Påfør gjerne solkremen hjemme før man går ut og la solkremen trekke godt inn før påkledning. Tar du på klær rett etter smøring, kan så mye som halvparten av solproduktet og solfilteret sitte igjen i klærne og ikke på huden. Ha gjerne med en solstift for ansiktet og en solspray for barn for raskt å smøre på mer etter hvert bad.

– Smør på solkremen en halvtime før barnet skal ut i solen. Barn bør smøres etter bading og annen hver time. Tips: Velg solkrem som kan smøres på våt hud. Unngå solen midt på dagen når den er som sterkest, og ta pauser fra solen.

Slik sørger du at barnet er godt beskyttet i solen:

  • Smør på solkremen en halvtime før barnet skal ut i solen.
  • Smør solkremen i et tykt og jevnt lag (cirka barnets håndfull til hele kroppen) og gjenta smøringen minst annenhver time. Husk å gjenta smøringen etter bading og hvis barnet har svettet mye.
  • Husk lepper, nese, ører og hals.
  • Smør kroppen med fuktighetskrem etter soling.
  • Pass på at solkremen ikke er for gammel eller har blitt utsatt for mye sol og varme

Kilde: Katrine Berg, Vitusapotek

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer