Veganisme

- Som regel tenker ikke barna over at maten vi spiser er annerledes

Ifølge denne familien er det å bare spise vegansk ikke så vanskelig som mange gjerne tror.

VEGANERE: I familien Bonderup spiser ingen av familiemedlemmene matvarer som stammer fra dyr. Foto: Privat
VEGANERE: I familien Bonderup spiser ingen av familiemedlemmene matvarer som stammer fra dyr. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Noen blir nok overrasket over at vi ikke spiser særlig mye salat, smiler trebarnsmor Jorunn Bonderup (41).

For tre og et halvt år siden tok familiens liv en stor vending. Pappa Carsten (41) hadde vært på dypvannsfiske med kameratgjengen og kom hjem med en klar beskjed til resten av familien; han var helt ferdig med å spise kjøtt!

– Mannen min har nok alltid hatt et hjerte for dyr og vi har i alle år spist mest mulig økologisk og kuttet ned på rødt kjøtt. Men vi hadde nok ikke sett for oss at vi kom til å kutte ut kjøttet helt, sier Jorunn.

I dag spiser ekteparet og barna Casper (14), Julie (6,5) og Caroline (4) kun vegansk mat. Det betyr at de ikke spiser kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter, honning eller andre ingredienser som stammer fra dyr.

– Da Carsten tok denne beslutningen, fant jeg ut at vi skulle være sammen om dette. For oss er det etikken i det som er det viktigste; det er ingen som trenger å dø for at vi skal få mat. I tillegg betyr miljø mye, jeg vil ha en klode som skal vare litt lengre for våre barn.

– Bedre helse kommer som en bonus. Jeg er tilfreds med å vite at det jeg spiser er bra for meg og alle kontroller jeg har gjort hos fastlegen og hos bedriftshelsetjenesten viser at jeg scorer gunstig når det gjelder både de nødvendige næringsstoffer, kolesterol og fett i kroppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.