Sutte på tommelen

Sønnen suttet på fingrene til han var 13 år

- Til slutt fikk vi beskjed om at han måtte ha kjevelås hvis han ikke sluttet.

SUTTE PÅ TOMMELEN: Søtt å se på når de er små, men en uvane det kan være veldig vanskelig å bli kvitt. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
SUTTE PÅ TOMMELEN: Søtt å se på når de er små, men en uvane det kan være veldig vanskelig å bli kvitt. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å sutte på tommelen kan kanskje virke som en harmløs uvane og så er det jo så utrolig søtt å se på - i alle fall når det gjøres av babyer.

Men det ikke alle foreldre tenker på, er at det kan være fryktelig vanskelig å venne barnet av å sutte på tommelen.

Dette har firebarnsmor Jeanett fått erfare. Hennes eldste sønn, som nå er voksen, slet med denne uvanen helt til han var 13 år gammel.

– Han begynte med en gang han kom hjem fra sykehuset. Jeg husker at jeg forsøkte å gi ham smokk, men det gikk ikke. I starten syntes jeg det var veldig søtt, da han også brukte lillefingeren sin til å kose med nesen.

– Jeg var en ung mamma, bare 18 år gammel, så jeg tenkte ikke noe særlig over at det å sutte på fingrene kunne få konsekvenser. Hvis han ikke ville ha smokk, så fikk det bare være, forteller hun.

Forsøkte å avvenne

Mens noen barn sutter på tommeltotten, sutter andre på en eller flere fingre. Jeanetts sønn hadde utviklet sin egen teknikk hvor han holdt håndflaten oppover og suttet på ringfingeren og langfingeren.

I en periode var hun bekymret for at det ville skade fingrene hans, da det så ut som at de ble bøyd på en unaturlig måte. En røntgenundersøkelse avkreftet imidlertid dette.

– Han suttet ikke bare på fingrene når han skulle sove, han kunne også gjøre det i situasjoner hvor han følte seg litt engstelig eller når han var sliten. Det kunne for eksempel være når han så noe skummelt på tv. Det å sutte på fingrene var noe kjent og trygt, så han bruke det til å berolige seg selv, forklarer hun.

Da han var rundt tre år gammel gjorde hun de første forsøkene på å få slutt på uvanen. Hun prøvde blant annet «Go Negl», et middel man kan stryke på neglene, som gir en skarp og bitter smak når man putter dem i munnen.

– Første gang jeg gjorde det, kastet han faktisk opp av smaken. Men han skjønte raskt at dette var noe det gikk an å vaske vekk, så da gjorde han det hver gang jeg tok det på. Vi prøvde også å ha på ham hansker, men det funket heller ikke og da hadde jeg ikke så mange metoder igjen, sier hun.

Måtte ha tannregulering

Da han var seks år gammel henviste tannlegen ham til en kjeveortoped. Det skulle nemlig vise seg at fingersuttingen hadde ført til et press på tennene, slik at fortennene nede ble dratt bakover mens fortennene oppe ble dratt fremover. Resultatet var et overbitt på mer enn en centimeter.

De neste årene testet de ulike metoder for å få ham til å slutte med å sutte på fingrene.

– På grunn av overbittet fikk vi tidlig beskjed om at han måtte ha tannregulering, men før det måtte han slutte med suttingen. De satte på en streng fra bakerste jeksel på hver side og opp i ganen. Fra ganen stakk det ned to pigger, som gjorde at han skulle stikke seg på fingrene når han suttet. Men det fungerte ikke.

– Kjeveortopeden forsøkte forskjellige varianter av dette, blant annet at han skulle ha en plate i ganen mens han sov, men til ingen nytte.

Redd for å bli mobbet

Uvanen begynte på dette tidspunktet også å få andre negative konsekvenser. Jeanetts sønn hadde alltid vært veldig sosial og har et stort nettverk, men på grunn av fingersuttingen var han blant annet ikke interessert i å ha venner på overnatting eller overnatte borte.

– Han var redd for at noen skulle oppdage det og at han skulle bli mobba. Han hadde jo selv et stort ønske om å slutte, men klarte det ikke fordi han gjorde det så ubevisst.

– Hvis vi hadde besøk og for eksempel så en film, kunne han ta seg veldig sammen. Men da jeg gløttet bort på ham kunne jeg se at fingrene hans stadig nærmet seg munnen, før han tok bort hånda.

Da han var 13 år gammel hadde de prøvd det meste av avvenningsmetoder og det siste alternativet var ifølge kjeveortopeden å sette på en kjevelås.

Det vil si å låse kjevene sammen, slik at han ikke kunne gape opp nok til å stikke fingrene inn i munnen.

– Da han fikk høre dette, ble han nok veldig skremt. Han hadde virkelig ikke lyst til å få kjevelås og gjorde en iherdig innsats for å slutte. Men fordi han gjorde det så ubevisst, måtte jeg jobbe hardt for å minne ham på det. Når vi så på tv, sa jeg jevnlig til ham at han skulle ta ut fingrene og etter at han hadde lagt seg gikk jeg inn på rommet hans og dro fingrene ut av munnen. Heldigvis lykkes han til slutt.

- Få inn smokken!

Klok av skade har Jeanett valgt en helt annen tilnærming med sine tre andre barn. For å unngå å havne i samme situasjon en gang til, har smokken vært med allerede på fødestua.

– To av de andre prøvde også å sutte på fingrene, men hver gang ga jeg smokk i stedet. Det er et hersk med smokk også, man må jo alltid ha den i nærheten og det kan være krevende med tanke på avvenning, men det er allikevel mye bedre enn å sutte på tommel eller fingre. Jeg vil heller ta skrikeperioden som kommer når du fjerner smokken, enn alt det vi har vært gjennom, sier hun.

Hennes klare råd til foreldre med små barn som sutter på tommelen eller fingre er; få inn smokken!

– Smokken kan du fysisk ta bort, men det er ikke alltid så enkelt å få barn til å ta smokk heller. Jeg brukte fem måneder på å finne den riktige smokken til minstemann, men han sluttet heldigvis av seg selv da han var ti måneder.

– I dag finnes det så mange fine metoder for å avvenne smokk. Søsteren min ble for eksempel enig med datteren sin om å gi alle smokkene til julenissen fordi alvenissebabyen trengte dem. Selv har vi lest boken om Den ulykkelige smokkefeen av Lizbeth Osnes, og gitt smokkene til Kaptein Sabeltann i Kristiansand Dyrepark.

Bedre med smokk enn fingre

Tommelsutting er ikke bare veldig vanlig blant barn, det kan også starte svært tidlig. Ifølge Johns Hopkins universitetet utfører rundt 90 prosent av nyfødte en eller annen form for fingersutting før de er to timer gamle.

Dette skyldes ifølge Anne Rønneberg, førsteamanuensis og spesialist i pedodonti ved Det odontologiske fakultet på Universitetet i Oslo, at spedbarn og små barn har et stort fysiologisk sugebehov, noe som er viktig for å sikre tilstrekkelig ernæring. De suger derfor på tommelen uten å merke det selv.

– Barnet roer seg under ammeperioder og å suge på smokk vil ha tilsvarende effekt, på engelsk benyttes ofte ordet «pacifier» for smokk. Er det ikke noe å suge på, vil ofte fingrene og spesielt tommelen være god å suge på for at barnet kan roe seg selv. Derfor bør man tilstrebe å få barnet til å ta smokk fra spedbarnsalder for å forhindre at det selv velger tommelen eller andre fingre, sier hun.

En generell oppfatning blant spesialister i barnetannpleie er ifølge Rønneberg at det er bedre å suge på smokk enn på tommelen. Dette fordi man kan styre smokken og etter hvert avvenne smokkbruken, mens tommelen alltid er tilgjengelig og mye vanskeligere å avvenne.

– Begynner barnet å suge på tommelen, vil vi absolutt anbefale å forsøke å få barnet til å ta smokk isteden, da det kan synes som barna ofte suger lenger på tommelen enn smokk. Gjerne helt opp i tenårene om natten, og når ingen ser dem, sier hun.

– Fra tre-fireårsalder bør man forsøke å begrense og etter hvert avslutte tommelsugingen. Generelt bør alle sugevaner avvikles rundt femårsalder. Det er lettere å fysisk fjerne en smokk, selv om det også kan gi noen døgn med gråt, mas og mindre søvn.

Langvarig tommelsuging kan ifølge Rønneberg gi ulike bittavvik og fortsetter man med denne uvanen etter at de permanente tennene er frembrutt, kan det påvirke tannstilling og utviklingen av bittet.

– Bruk av smokk vil også kunne gi bittavvik som åpent bitt og kryssbitt, det er derfor viktig å begrense bruk av smokk fra tre-fireårs alder, men dette er selvsagt individuelt og avhengig av livssituasjon. Spør gjerne den lokale tannhelsetjenesten om individuelle råd, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer