Sutte på tommelen

Sønnen suttet på fingrene til han var 13 år

- Til slutt fikk vi beskjed om at han måtte ha kjevelås hvis han ikke sluttet.

SUTTE PÅ TOMMELEN: Søtt å se på når de er små, men en uvane det kan være veldig vanskelig å bli kvitt. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
SUTTE PÅ TOMMELEN: Søtt å se på når de er små, men en uvane det kan være veldig vanskelig å bli kvitt. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å sutte på tommelen kan kanskje virke som en harmløs uvane og så er det jo så utrolig søtt å se på - i alle fall når det gjøres av babyer.

Men det ikke alle foreldre tenker på, er at det kan være fryktelig vanskelig å venne barnet av å sutte på tommelen.

Dette har firebarnsmor Jeanett fått erfare. Hennes eldste sønn, som nå er voksen, slet med denne uvanen helt til han var 13 år gammel.

– Han begynte med en gang han kom hjem fra sykehuset. Jeg husker at jeg forsøkte å gi ham smokk, men det gikk ikke. I starten syntes jeg det var veldig søtt, da han også brukte lillefingeren sin til å kose med nesen.

– Jeg var en ung mamma, bare 18 år gammel, så jeg tenkte ikke noe særlig over at det å sutte på fingrene kunne få konsekvenser. Hvis han ikke ville ha smokk, så fikk det bare være, forteller hun.

Forsøkte å avvenne

Mens noen barn sutter på tommeltotten, sutter andre på en eller flere fingre. Jeanetts sønn hadde utviklet sin egen teknikk hvor han holdt håndflaten oppover og suttet på ringfingeren og langfingeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer