- Sønnen vår er ikke til salgs

Hva gjør du når barnet ditt blir kjendis? Pappa Truls-Petter valgte å sette på bremsen.

FAR OG SØNN: Pappa Truls-Petter forteller hvordan livet har vært for familien etter at sønnen ble en hit på Facebook. Foto: Privat
FAR OG SØNN: Pappa Truls-Petter forteller hvordan livet har vært for familien etter at sønnen ble en hit på Facebook. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Livet vårt er ikke særlig forandret, men hadde vi villet så kunne det blitt snudd helt opp ned, forteller Truls-Petter Jacobsen.

Etter at han i fjor la ut den lille filmsnutten av sønnen Ludvig Antonio (9) på Facebook, tok det helt av.

– Jeg la den først ut på min private Facebook side. En profilert person på vennelista mi likte den og spurte om å få dele den med sine venner. Det var da det hele startet, forteller han.

Se den herlige filmsnutten av Ludvig her: «Erre herre er party?»

Ble kontaktet av Ylvis

Filmen ble på kort tid en farsott i sosiale medier, noe som medførte et enormt medietrykk.

Truls-Petter sier det er vanskelig for en vanlig mann i gata å forberede seg på en slik hype. Tilbud fra fjern og nær begynte å ramle inn, og det dreide seg om alt fra opptredener til reklameoppdrag og salg av t-skjorter.

Det hele toppet seg da familien en lørdagskveld får telefon fra komikerbrødrene Ylvis. De ønsker å bruke «Erre herre er party?» i en ny låt som skal produseres av Stargate. Og like før jul kommer det også telefon fra produksjonsteamet til Ellen DeGeneres som vil ha Ludvig over til California for å ha ham med i hennes talk show.

 – Vi tok veldig tidlig en avgjørelse på at vi ikke ville bli med på den karusellen, sier Truls-Petter. – Hadde det vært meg som voksen som fikk disse tilbudene så hadde jeg ikke vært i tvil, men vi ønsket å skjerme ham. Jeg tror ikke det er sunt for et barn, sier han.

ØNSKET Å BESKYTTE SØNNEN: Ludvig sammen med sine søsken, pappa Truls-Petter og mamma Anette.  Foto: Privat
ØNSKET Å BESKYTTE SØNNEN: Ludvig sammen med sine søsken, pappa Truls-Petter og mamma Anette. Foto: Privat Vis mer

Ønsket som Big Brother maskot

En av årsakene til at familien har valgt å takke nei til mesteparten av tilbudene, er at de fleste har vært opptredener i voksen sammenheng.

Big Brother ønsket blant annet Ludvig som maskot, mens man i Hemsedal ville ha ham med for å heve partystemningen på after ski.

– Det skyldes partyfaktoren i «låta». De glemmer ofte at han er et barn og skjønner ikke at vi ikke ønsker at han skal være på slike steder hvor det er mye drikking. Kun én henvendelse har vært rettet mot barn, det var fra NRK Super og det utviklet seg til å bli at han skulle åpne den norske finalen i Melodi Grand Prix. Det syntes vi var greit fordi vi fikk lang tid til å forberede oss, samt at de var meget profesjonelle med barn.

– For Ludvig er det like skummelt å skulle opptre i en lokal barnehage som å opptre på Ellen show. Barn har helt andre referanserammer enn oss, så det er viktig at vi voksne klarer å sette oss inn i hvordan det oppleves når man er på deres alder, sier Truls-Petter.

LES OGSÅ: - Mange har en mening om hvordan jeg oppdrar barna mine!

MELODI GRAND PRIX: Familien takket ja til at Ludvig skulle åpne finalen i Melodi Grand Prix sammen med Jenny Skavland og Erik Solbakken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MELODI GRAND PRIX: Familien takket ja til at Ludvig skulle åpne finalen i Melodi Grand Prix sammen med Jenny Skavland og Erik Solbakken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Takket nei til store summer

Familien har blitt tilbudt store summer for at Ludvig skal delta på eventer og reklameoppdrag. For Truls-Petter var det rart å se hvordan sønnen plutselig hadde fått en markedsverdi. Han opplevde det som negativt at folk allerede fra dag én ønsket å tjene penger på sønnen hans.

– Selve videoen var helt spontan. Vi hevder ikke at Ludvig kan synge, danse eller drive med standup. Han er ikke et produkt vi ønsker å selge, det er folk som hele tiden har kontaktet oss.

– Når dette skjedde, så var det ikke bare gøy lengre. Sønnen min var en vare. Vi valgte derfor å si nei.

Noen synes vi har kastet bort et vinnerlodd, men for oss er vinnerloddet gutten vår. Vi synes det er viktig å bevare ham som den han er.

Stor avgjørelse å ta

Til tross for at filmen «Erre herre er party?» er sett mange hundre tusen ganger, har den ikke medført noe særlig økonomisk vinning for familien.

– Vi har fått noen tusenlapper fra forskjellige nettsteder og ett par reklamer som har ønsket å bruke ham, men ikke noe utenom det.

– Det er klart at det var en stor avgjørelse å ta. Når du blir tilbudt penger og kjente programledere ønsker å komme hjem til deg for å bli kjent med barnet ditt, så ville nok mange bli fristet av det. Men for oss ble det i helt feil kontekst, sier Truls-Petter.

LES OGSÅ: På denne skolen får barna lov til alt, så lenge de ikke dreper hverandre

ETTERTRAKTET: Ludvig fikk blant annet tilbud om salg av t-skjorter med «Erre herre er party?»  Foto: Privat
ETTERTRAKTET: Ludvig fikk blant annet tilbud om salg av t-skjorter med «Erre herre er party?» Foto: Privat Vis mer

Uberørt av det hele

Heldigvis er hovedpersonen selv ganske så uberørt av det hele. Selv om Ludvig har blitt en god del erfaringer rikere, har det ikke forandret ham noe vesentlig. I nærmiljøet er han den samme gamle gutten, men så fort de beveger seg inn til hovedstaden blir han som regel gjenkjent.

– Da skal folk ha autografer. Vi trodde det hadde gitt seg, men det har visst ikke det ennå, smiler Truls-Petter.

LES OGSÅ: Dette bildet ble hetset på Facebook

Foreldre bør tenke seg godt om

Truls-Petter vil ikke direkte advare andre foreldre fra å legge ut filmer av barna sine på nettet, men sier de bør vurdere om de er sterke nok til å ta det som eventuelt kan komme.

– Vi har heldigvis bare opplevd positive ting, men jeg kunne fort fått mye kritikk. Denne opplevelsen har gitt oss en lærepenge, fordi vi har sett hvor fort ting kan utvikle seg. Jeg har hatt mye dårlig samvittighet og gått mange runder med meg selv. Vi har lært litt om de mekanismer som råder og står i dag sterkere rustet hvis det skulle skje noe slikt videre.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det tross alt har vært et lite eventyr for familien, legger han til med et smil.

Del saken på Facebook

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer