Soppinfeksjoner

Publisert
Sist oppdatert

Soppinfeksjoner rammer mange kvinner og gravide og ammende kvinner er særlig utsatt.

Ved graviditet har du mer utflod og surhetsgraden i skjeden endrer seg - det blir mindre surt. Denne endringen i PH-balansen medfører økt risiko for soppinfeksjon. Denne soppen heter candida albicanis. Økt utflog og endring i PH-verdi i vagina medfører altså økt risiko for soppinfeksjon.

Har jeg soppinfeksjon?

Hvis du har denne soppinfeksjonen vil du merke svie, kløe og utfloden vil bli mer hvitaktig og "fnokkete". Samleie vil kanskje medføre smerter pga de såre slimhinnene. Ofte er det slik at mange kvinner får soppinfeksjoner ganske hyppig. Noen er mer utsatt enn andre.Soppinfeksjonen kommer fordi man endrer PH i slimhinnene. Dette kan skje ved overdreven såpebruk, bruk av vanlig såpe, Så soppinfeksjon kommer i alléfall ikke av at man er uhygienisk - tvert i mot. Man har også økt risiko for sopp ved hyppige samleier - sæd påvirker PH. Såre slimhinner er lettere mottagelig for infeksjon.

LES OGSÅ: Har du fått en soppinfeksjon?

Våre råd:

  • Ikke bruk såpe nedentil i det hele tatt, eller bruk Lactacyd, denne såpen fås kjøpt i de fleste dagligvarebutikker.
  • Bruk yoghurt naturell forebyggende. Dette er et gammelt råd som leger og sykepleiere fortsatt gir. Smør ytre kjønnsorganer, prøv også å få noe opp i skjeden. Hvis du synes dette blir noe griseri finnes det noen stikkpiller å få kjøpt på apoteket som inneholder PH-regulerende stoffer.
  • Ved infeksjon: Behandle den. Tryggest hvis du er gravid, er å ta en prat med lege eller jordmor om behandling. De vil trolig anbefale Canesten, men du skal ikke bruke en slik "innføringsdings" for å sette den på plass. Du må bruke din egen finger og være forsiktig ved innsetting, fordi livmortappen din er veldig bløt og litt sårbar når du er gravid. Det finnes også canestencreme som kan smøres på ytre kjønnsorganer, men en soppinfeksjon forplanter seg ofte fort lenger opp i skjeden, og du vil ikke bli kvitt infeksjonen før du også behandler den øvre del av skjeden. Noen kvinner som har hatt gjentagende soppinfeksjoner kan trenge et sterkere middel. Legen skriver da ut resept til deg.Soppinfeksjon er ikke farlig, men plagsomt. Kløe, svie og det gjør vondt med samleie. Det er også slik at om du har denne infeksjonen når barnet blir født, (og det har en stor andel gravide,) kan barnet få litt småplager i form av ufarlig trøske. Dette er en mild soppinfeksjon med belegg i munnen til barnet. Den forsvinner av seg selv.

 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer