Mange kvinner opplever sorg etter en abort, enten det var en spontanabort eller selvbestemt abort. Foto: Istockphoto.com ©
Mange kvinner opplever sorg etter en abort, enten det var en spontanabort eller selvbestemt abort. Foto: Istockphoto.com © Vis mer

Sorg etter abort

”Du valgte jo selv å ta den aborten, så hvorfor sørger du da?”
”Den spontanaborten kom fordi det var en feil med fosteret. Det var det beste.” Du som har opplevd en abort eller en spontanabort kan ha opplevd å få lignende reaksjoner fra andre. Du skal vite at du har lov til å føle og kjenne. Uansett om det var en selvbestemt abort eller en spontanabort kan man få lignende reaksjoner.

Vi er så ulike og samtidig like. Om man selv bestemmer seg for at abort er det beste, kan det være at man likvel sørger over valget. Det må være lov å gi seg selv litt rom for å tenke og fordøye det man har opplevd. Oppstår en spontanabort så kan det være et sjokk for noen, og sorgen blir stor.

Spontanabort:

De fleste spontanaborter skjer på grunn av feil med graviditeten som gjør at det ikke kan leve. Men det er en mager trøst når man er midt oppi det. Kanskje har man opplevd flere spontanaborter etter hverandre.

Man oppdager at man er gravid. Man innstiller seg på symptomer, stor mage og etter hvert få barn. Men så er det plutselig over. Det kan ta tid å omstille seg igjen. For noen blir en spontanabort ekstra tung å bære om man har en selvbestemt abort bak seg. Jeg har snakket med flere som tror det er deres feil fordi de en gang tidligere tok abort. Dette stemmer jo ikke, men følelsen er for dem allikevel helt reel og den skal tas på alvor.

Andre igjen vurderer abort og før de har bestemt seg så oppstår en spontanabort. Da kan samme følelse komme. ”Det var nok fordi jeg tenkte på abort”.  Det var ikke det, men du skal tas på alvor og få noen å snakke med. Man skal ikke gå rundt med den såre følelsen uten å snakke ut om det. Det går over, ja! Men om det bare ”gjemmes” kan det dukke opp senere. Spesielt ved en ny graviditet kan en ”gammel frykt” ødelegge for opplevelsen av det nye svangerskapet, og for noen kan det føre til at man ikke tør å bli glad for det nye. Jeg har opplevd at jenter ikke tør å være glad i barnet som snart kommer fordi de da får dårlig samvittighet for den de mistet. Det er ikke uvanlig å føle slik, men det kan det være lurt å få en samtale med Jordmor eller Amathea hvis du har det slik. Det er helt naturlig å få en reaksjon men den skal ikke ødelegge livskvaliteten din. Etter-abort samtaler hos Amathea er ikke bare for de som har hatt en selvbestemt abort.

503 Service Unavailable


Selvbestemt Abort:

Det er nok en del mennesker som ikke skjønner at man kan få en sorgreaksjon over barnet man aldri fikk, selv om man tok en selvbestemt abort og at dette var riktig valg. For selv om valget var riktig så kan det være at man skulle ønske man slapp å ta denne aborten, og at ting lå mer til rette for å få et barn. Det er vel sjelden at noen tar abort uten å føle st det er noe man helst ville unngå.
Jeg ser ofte at de som må haste seg gjennom en abort eller blir presset til det, eller ikke får ta valget selv, er de som reagerer mest i etterkant. Man får ikke summet seg rett og slett.
Alt går så fort og reaksjonen kommer da senere. Hva var det som skjedde egentlig?

Ved valg av abort er det den gravide som har den avgjørende stemme. Det betyr ikke at valget er enklere av den grunn. Det kan være en belastning å skulle ta et så stort valg. Det beste er om dere er enige. Men noen ganger kan den gravide bli presset av barnefar, foreldre eller andre. Man skal ikke presse noen til abort. Det kan gi merker for resten av livet. Det er heller ikke fornuftig å presse noen til å fullføre et svangerskap de ikke er klar for. Da gjør du urett mot to mennesker. Den som blir mor uten å ville det og den som blir født uønsket.

503 Service Unavailable

Det er viktig at man vet om de tilbud som finnes ved abort. Har man tatt abort trenger man kanskje å få vite at det finnes veiledning å få også i etterkant.  Det er selvfølgelig ikke slik at alle som tar en abort får problemer eller vanskelig tanker etterpå. Men om det skulle være noe er det INGEN SKAM, å be om en samtale enten med helsesøster, jordmor eller Amathea.
Det handler om å forebygge. Ikke gå alene med tankene dine hvis det går utover livskvaliteten din.

Du har lov til å føle og kjenne, enten du er den som var gravid eller du er partneren. Vi har en abortlov i Norge som sier vi kan bestemme selv, og det er ingen skam å fortelle at man har tatt en abort. Aborten kunne der og da være et tegn på din gode omsorgsevne.
Du ville at ting skulle være mer på plass før du eventuelt fikk barn. Kanskje har du flere barn fra før og kjente at det ikke var overskudd nok til flere. De fleste har en god grunn til å ta abort og hva som er en god grunn for den enkelte er opp til hver og en. Det er det ingen andre som har noe med.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg:

503 Service Unavailable