Graviditet

Sorgen etter datteren ble for stor - ble gravid som 57-åring

- Ingen setter et barn til verden, og vet med sikkerhet at de kommer til å leve lenge nok til å se barnet vokse opp, sier den nybakte moren.

GRAVIDITET: Ved hjelp av IVF-behandling ble den amerikanske læreren Barbara Higgins gravid, og i mars ble hun og ektemannen Kenny Banzhoff foreldre til sønnen Jack. FOTO: Skjermdump Facebook
GRAVIDITET: Ved hjelp av IVF-behandling ble den amerikanske læreren Barbara Higgins gravid, og i mars ble hun og ektemannen Kenny Banzhoff foreldre til sønnen Jack. FOTO: Skjermdump Facebook Vis mer
Publisert

Denne uken kom en liten gutt til verden på sykehuset i New Hampshire i USA, og dermed smiler lykken nok en gang til ekteparet Barbara Higgins og Kenny Banzhoff sr.

For lille Jack var et svært etterlengtet barn.

I 2016 opplevde Barbara og Kenny alle foreldres verste mareritt, da datteren som hadde klaget lenge over migrenelignende hodepine, svimmelhet og svekket syn, døde som følge av en svulst i hjernen.

Molly ble bare 13 år.

NEKROLOG: Familien har vært åpen om datteren Mollys tragiske dødsfall. FOTO: Skjermdump
NEKROLOG: Familien har vært åpen om datteren Mollys tragiske dødsfall. FOTO: Skjermdump Vis mer

For Barbara og Kenny ble tapet av datteren tungt, og etter hvert innså Barbara - som også har datteren Grace (20) med ektemannen - at hun sårt ønsket seg et barn til.

- Jeg begynte å drømme om at jeg fikk et barn til. I begynnelsen var disse tankene litt spesielle, sier Barbara til lokalavisen NBC Boston.

Ektemannen Kenny støttet kona, og sammen begynte de på IVF-behandlingen. Det kommer ikke frem om Barbara benyttet seg av eggdonasjon, eller brukte egne egg under IVF-behandlingen.

Læreren Barbara har hele livet vært en aktiv og atletisk kvinne, og trente crossfit så tett opptil den dagen da hun fødte lille Jack. Terminen var egentlig satt til april, men den lille gutten meldte sin ankomst en stund før.

Og med sine 57 år er Barbara blant de eldste i USA som har født, skriver lokalavisen.

SPREK: Barbara Higgins har drevet med idrett hele livet, og de siste årene har hun vært aktiv på crossfit-fronten. FOTO: Skjermdump Facebook
SPREK: Barbara Higgins har drevet med idrett hele livet, og de siste årene har hun vært aktiv på crossfit-fronten. FOTO: Skjermdump Facebook Vis mer

Har svart på kritikken

Den nybakte moren har gjennom svangerskapet «fått høre det», av folk som mener at hun er altfor gammel til å sette et barn til verden. Men klok av skade vet hun, at man er ikke prisgitt morgendagen, og at ingen kan råde over fremtiden.

- Ingen setter et barn til verden, og vet med sikkerhet at de kommer til å leve lenge nok til å se barnet vokse opp, sier hun til NBC Boston.

- Jeg vet ikke hvor vi er om ti år, men hvorfor skal ikke Jack få lov til å være i live, bare fordi at jeg er gammel?

MISTET DATTEREN: Ekteparet Barbara Higgins og Kenny Banzhoff ba alle om å gå ikledd fargen rosa under datterens begravelse i 2016. FOTO: Skjermdump Facebook
MISTET DATTEREN: Ekteparet Barbara Higgins og Kenny Banzhoff ba alle om å gå ikledd fargen rosa under datterens begravelse i 2016. FOTO: Skjermdump Facebook Vis mer

Ved å være åpen om graviditeten og alderen hun nå befinner seg i, håper hun at hun kan gi andre kvinner, som kjemper for å bli gravid, håp om at det er mulig selv om man har bikket 40 og 50 - og at alder bare er et tall.

Mulig å bli gravid sent

Det er jo en kjensgjerning at fruktbarheten daler jo eldre man blir, mye på grunn av overgangsalderen.

Til KK har overlege Anne-Sofie Letting, seksjonsleder ved fødeavdelingen ved Rikshospitalet i Oslo, uttalt at i gjennomsnitt kommer kvinner i overgangsalderen når de er 51 år.

- Kvinner er fertile fram til cirka ti år før overgangsalderen begynner. Evnen til å bli gravid med egne egg synker gradvis fra 35-års alder. Deretter synker evnen kraftig fra 41-årsalderen, har Letting tidligere forklart.

For kvinner som kommer senere i overgangsalder, eller som velger assistert befruktning, er det likevel mulig å bli gravid sent.

- Men sjansen for å bli gravid med assistert befruktning synker også med alderen. I aldersgruppen 43-44 år, er det kun 2-3 prosent som lykkes med assistert befruktning med egne egg, har Letting opplyst.

Skal vi tro overlegen er det ikke nødvendigvis slik at kvinner som føder i femtiårene, er blitt gravide med assistert befruktning.

- Etter fylte 50 er nok de færreste svangerskap naturlige, men jeg har selv hatt i alle fall én pasient som var blitt naturlig gravid 52 år gammel, så det er mulig, har overlege Letting sagt til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer